AcasăPoliticaMesajul Occidentului către Ucraina: frate, frate, dar armele-s pe bani

Mesajul Occidentului către Ucraina: frate, frate, dar armele-s pe bani

Aliații Kievului vor să obțină profit, nu să livreze în regim de donații

Companiile franceze și germane din domeniul apărării înființează în Ucraina companii locale pentru întreținerea armelor – un prim pas spre fabricarea de arme în țară.

Oficiul Federal al Cartelurilor din Germania tocmai a dat undă verde unei societăți mixte propuse între gigantul Rheinmetall și Ukrainian Defense Industry, un grup de apărare deținut de statul ucrainean.

Politico a relatat că ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a călătorit la Kiev săptămâna trecută împreună cu 20 de contractori francezi din domeniul apărării – printre care se pare că se numără Thales, MBDA, Nexter și Arquus – pentru a facilita parteneriatele cu oficialii ucraineni.

Vineri, capitala ucraineană a găzduit Forumul Industriilor de Apărare, la care au participat 165 de companii din 26 de țări.

Scopul este de a „stimula coproducția și cooperarea pentru a consolida Ucraina și partenerii noștri”, potrivit ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

„Acesta este un moment și un loc bun pentru a crea un mare centru militar”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o declarație. „Ucraina este pregătită să ofere condiții speciale companiilor care doresc să dezvolte producția de apărare împreună cu țara noastră.”

Dar momentul nu este chiar atât de bun. În primul rând, stocurile armatelor occidentale încep să se reducă, deoarece primează asigurarea internă. Aliații lui Zelenski nu sunt fonduri de binefacere.

În al doilea rând, producătorii occidentali vor să obțină profit, nu să livreze în regim de donații. În al treilea rând, alegerile americane din 2024 ar putea însemna o revenire a lui Donald Trump la președinție. Fostul lider a dat de înțeles că nu va oferi prea mult sprijin Kievului dacă va câștiga un al doilea mandat.

Pivotul Franței

Oficialii francezi au început să transmită un nou mesaj: Franța nu mai poate susține oferirea de arme Ucrainei.

Conform unui raport guvernamental, Franța a trimis arme în valoare de 640,5 milioane de euro în 2022, inclusiv 704 lansatoare de rachete și lansatoare portabile de rachete antitanc, 562 de mitraliere de 12,7 mm, 118 rachete și lansatoare de rachete și 60 de vehicule blindate de luptă gratuite.

„Nu putem continua să luăm resurse de la forțele noastre armate la nesfârșit, altfel ne vom afecta propriile capacități de apărare și nivelul de pregătire al trupelor noastre”, a precizat Lecornu.

Potrivit Le Figaro, firma franceză Arquus a semnat joi o scrisoare de intenție pentru a asigura întreținerea vehiculelor blindate de transport de trupe pe teren și ar putea instala în viitor o unitate de producție.

Nicolas Chamussy, directorul general al Nexter – producătorul obuzierului autopropulsat Caesar – caută un partener local pentru a crea o societate mixtă pentru întreținere.

Startup-ul francez Vistory va construi două fabrici de imprimare 3D pentru a produce piese de schimb, potrivit La Croix.

Germania, Suedia și Marea Britanie

Schimbarea Franței vine în urma unor planuri similare cu producătorul britanic de arme BAE Systems și cu guvernul suedez.

În august, Kievul și Stockholm au semnat o declarație de intenție pentru aprofundarea cooperării „în producția, operarea, instruirea și întreținerea” platformei Combat Vehicle 90 (CV90), fabricată de o filială suedeză a BAE Systems. Câteva zile mai târziu, BAE Systems a anunțat că va înființa o entitate locală pentru a intensifica producția de tunuri de artilerie de 105 mm.

Societatea mixtă Rheinmetall –  Ukrainian Defense Industry – care va avea sediul la Kiev și va funcționa exclusiv în Ucraina – deschide calea unui parteneriat destinat întreținerii și service-ului vehiculelor militare. Acesta va include, de asemenea, „asamblarea, producția și dezvoltarea de vehicule militare”.

Directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, și-a exprimat dorința de a fabrica în Ucraina tancurile Panther de generație următoare ale companiei – până la 400 pe an. Deși este încă un prototip, noul tanc ar urma să fie succesorul lui Leopard 2.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
765 afisari

4 COMENTARII

  1. Raport SIPRI ( Stockholm International Peace Research ) : ” Intre 2018-2022 , Ucraina ocupa locul 14 , dispunea de multe arme din vremea Uniunii Sovietice . Din anul 2022 ocupa locul 3 la nivel mondial ca tara de destinatie a echipamentelor militare si destinatie a armelor „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger