AcasăPoliticaMașinăria de război a Rusiei, alimentată de o țară NATO

Mașinăria de război a Rusiei, alimentată de o țară NATO

Turcia exportă în Rusia bunuri legate de domeniul militar, ceea ce duce la tensiuni dintre Ankara și partenerii săi din Alianța Atlantică

Turcia exportă în Rusia tot mai multe bunuri legate de domeniul militar, ceea ce duce la  tensiuni dintre Ankara și partenerii săi din NATO.

Washingtonul caută să țină în frâu acest comerț: Brian Nelson, subsecretarul Trezoreriei SUA pentru informații financiare, va vizita săptămâna aceasta Istanbulul și Ankara, unde urmează să discute despre „eforturile de prevenire, întrerupere și investigare ale activităților care susțin Rusia în războiul  împotriva Ucrainei”.

Va fi a doua călătorie a lui Nelson în Turcia în acest an și are loc pe fondul unor indicii că unele piese și sisteme cu dublă utilizare sunt transportate direct în Rusia, chiar și atunci când au fost etichetate ca fiind destinate unei alte țări.

Planurile  de a întrerupe acest comerț fantomă cu Rusia au fost complicate, deoarece articolele au atât aplicații comerciale, cât și militare.

Turcia a raportat până în septembrie exporturi de 158 de milioane de dolari din 45 de bunuri pe care SUA le cataloghează ca fiind „de înaltă prioritate” către Rusia și cinci țări ex-sovietice suspectate că acționează ca intermediari pentru Moscova.

Acest nivel a fost de trei ori mai mare decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2022, când a început războiul din Ucraina.

Potrivit Financial Times, cele 45 de categorii de bunuri, care includ microcipuri, echipamente de comunicații și lunete pentru arme, fac obiectul controalelor la export ale SUA, UE, Japoniei și Regatului Unit, menite să le împiedice să intre în Rusia. Însă aceste controale pot fi eludate de către companii care folosesc structuri de intermediere pentru a masca destinațiile finale.

Importurile Turciei de bunuri de “înaltă prioritate” din țările G7 au crescut cu peste 60% în 2023, în comparație cu aceleași perioade între 2015 și 2021, ajungând la aproape 500 de milioane de dolari.

“Comerțul prosperă prin exploatarea lacunelor de reglementare dintre controalele la export din SUA și aplicarea legislației UE”, a declarat Emily Kilcrease, director al Energy, Economics and Security Program la think-tank-ul Center for a New American Security.

Datele oficiale din Turcia au arătat o creștere a declarațiilor de exporturi de bunuri de înaltă prioritate către fostele națiuni sovietice Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, dar agențiile de statistică ale acestor țări nu au înregistrat o creștere corespunzătoare a importurilor.

Aceste discrepanțe mari sugerează că articolele raportate de Turcia ca fiind destinate intermediarilor au fost în schimb transportate direct în Rusia.

Turcia a păstrat legături diplomatice și comerciale puternice cu Rusia, angajându-se totodată să nu ajute Kremlinul să eludeze controalele occidentale la export.

Tensiunile comerciale vin într-un moment sensibil pentru relațiile președintelui Erdogan cu Occidentul. Ankara încearcă să achiziționeze avioane de luptă americane F-16 în valoare de miliarde de dolari, în timp ce SUA și Uniunea Europeană fac presiuni asupra Turciei pentru a aproba aderarea Suediei la NATO.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
680 afisari

6 COMENTARII

  1. În cartea „Tunurile Reșiței”, poate mai e la liber pe internet, se arată dotarea uzinei Arsenal Reșița în vremea Tratatului de la Varșovia. Multe mașinării folosite la fabricarea de tunuri în RSR și URSS erau elvețiene, refegiste.
    Arsenal chiar era „într-o coproducţie cu firma elveţială Oerlikon Contraves” iar „tunurile plecau din uzina românească la beneficiarul român ca export al firmei elveţiene…”. Gheșefturi.
    Lumea pare să fi fost și pare că este condusă de cîțiva. Împărțirea lumii în țări e doar administrativă.

    • Mai eroare sovietica, iti este dor de unanimitate absoluta bolsevica?
      De cati ani este trasa Turcia in piept cu intrarea in UE poate si ea sa-si ia revansa si sa mai spulbere gesefturile alogenilor din Europa.
      Turcia a decalrat Israelul un stat apartheid si vinovat de genocid, un lucru de care politicienii nostri nu ar fi in stare sa-l faca nici in vis.
      Mai eroare ai sa ramai mereu in eroare asa cu ti-ai ales pseudonimul.

  2. Dezacordul total dintre Turcia si SUA, in privinta „Orientului Mijlociu” va face deosebit de dificila o oprire a acestei laturi a comertului cu armament al Turciei. Turcia are nevoie de fonduri (poate si pentru aceasta zona) si le va obtine oricum.

  3. Cine are incredere in urmasii Imperiului otoman?
    Numai sa citim un pic istoria.
    Veneau in Europa si pradau.Erau prieteni doar daca plateai biruri.Si,cateodata, nici atunci.
    Si Atila facea cam tot asa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger