Fără a reveni asupra unei campanii care a fost la fel de lungă pentru Trump pe cât de scurtă pentru Harris, care i-a luat locul unui Biden îmbătrânit, sau asupra loviturilor pe care candidații și le-au administrat reciproc, există o problemă ce divizează și întruchipează lupta politică pe care o duc cele două tabere: mașina electrică. Și, de una singură, ar putea răsturna rezultatul în unul dintre statele-cheie.
Dacă în Statele Unite, loviturile sunt adesea aruncate sub centură, cu atacuri asupra formei mult mai mult decât asupra fondului, vehiculul electric este unul dintre acele subiecte abordate în mod regulat de republicani și democrați.
Administrația Biden a făcut multe pentru a dezvolta electrificarea. A subvenționat vehiculele cu emisii zero și a introdus măsuri protecționiste pentru a evita deschiderea ușii către producătorii chinezi. Kamala Harris s-a angajat să continue aceste politici.
În ceea ce îl privește pe Donald Trump, este vorba de a merge complet împotriva predecesorului său, relatează Automobile Magazine. A anunțat că va revizui măsurile „în prima zi” a președinției sale. Consideră mașinile electrice „distrugătoare de locuri de muncă”.
„Voi pune capăt mandatului privind mașinile electrice din prima zi, salvând industria auto de la distrugere completă și economisind mii și mii de dolari pentru fiecare mașină a clienților americani”, a declarat el într-un discurs susținut în iulie.
Cu excepția faptului că, în timp ce Trump critică atât de mult mașinile electrice, unul dintre cei mai mari susținători ai săi și, mai presus de toate, susținătorul său financiar, este nimeni altul decât Elon Musk, directorul general al Tesla.
Canditații merg pe coji de ouă atunci când vine vorba de sectorul EV, pentru că problema se află în centrul dezbaterii într-un stat deosebit de important: Michigan, centrul istoric al industriei auto americane.Un stat-swing în care totul poate merge în ambele direcții.
Astfel, la începutul lunii octombrie, Kamala Harris a avut grijă să nu ofenseze puternicul sindicat UAW, revenind asupra discursului ei, în care promitea că toate mașinile noi vor fi electrice până în 2035.
Pe de altă parte, în jurul lui Donald Trump s-a format un grup numit „Autoworkers for Trump”, care prezintă „China electrică” drept principala amenințare dacă Harris devine președinte. De amintit: în 2016 și 2020, electoratul din Michigan l-a plasat pe candidatul alegerilor prezidențiale în frunte.