AcasăPoliticaMașina de propagandă a lui Putin lovește UE. Bruxelles-ul doarme

Mașina de propagandă a lui Putin lovește UE. Bruxelles-ul doarme

Chiar în momentul în care Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, era pe cale să aterizeze duminică în Africa, a publicat un articol de opinie în care acuza Occidentul pentru criza alimentară mondială iminentă care a pus milioane de oameni de pe continent în pragul foametei. Zeci de instituții media locale au preluat rapid acest articol. Mii de oameni l-au distribuit pe Facebook.

În aceeași perioadă de timp, Josep Borrell – șeful diplomației Uniunii Europene însărcinat cu lupta împotriva omologului său rus – a fost o fantomă virtuală pe internet, conform datelor CrowdTangle, un instrument de analiză a rețelelor sociale deținut de Meta, consultate de Politico. Borrel a adunat doar o singură mențiune pe Facebook despre Africa, în comparație cu valul de acoperire a lui Lavrov.

Cea mai recentă confruntare dezechilibrată dintre cei doi oficiali evidențiază ceea ce mulți din cercurile politice ale UE știu de ani de zile, dar puțini sunt dispuși să recunoască public.

În bătălia de dezinformare în evoluție rapidă dintre Rusia și blocul celor 27 de țări, Europa rămâne depășită, fără arme și cu resurse suficiente pentru a combate strategia sofisticată a Kremlinului, care a combinat mass-media susținută de stat, zeci de diplomați răspândiți în întreaga lume și, ocazional, instrumente secrete pentru a răspândi neadevăruri și minciuni absolute în promovarea  ambițiilor politice ale Moscovei în cele patru colțuri ale lumii.

Unitatea oficială europeană de dezmințire a Kremlinului, cunoscută sub numele de East Stratcom, care este găzduită în cadrul serviciului diplomatic al UE, are un buget anual de câteva milioane de euro, în comparație cu resursele aproape nelimitate de care dispune principalul său adversar: presa de stat rusă.

Cea mai recentă călătorie a lui Lavrov în Africa vine după o avalanșă de articole și postări de pe conturile oficiale de socializare ale diplomației ruse care au acuzat Occidentul, pentru criza alimentară urgentă care afectează continentul. Ministrul a scris că Europa și SUA au agravat penuria de alimente în urma pandemiei Covid-19, în timp ce sancțiunile Occidentului împotriva Moscovei sunt la fel de vinovate.

În realitate, nu există sancțiuni occidentale asupra cerealelor depozitate în Ucraina, chiar dacă unele companii și-au exprimat precauție cu privire la colaborarea cu Rusia pentru a le livra.

Dar Lavrov folosește narațiunea colonialismului occidental malefic pentru a-și crește influența în Africa, deși multe țări din regiune se uită acum la China, nu la Rusia.

În parte, tacticile Europei au avut de suferit din cauza eșecului de a egala capacitatea Rusiei de a-și transmite mesajul către oameni din întreaga lume, mulți dintre aceștia considerând mass-media susținută de Kremlin ca o alternativă legitimă la mass-media locale sau occidentale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
458 afisari

3 COMENTARII

  1. Un articol de opinie, ce lovitura cumplita, gata se rupe UE în 1 milion de bucăți, ce sa mai facem, dacă a postat Lavrov o basina de articol.

    Învățați drq sa scrieți articole

  2. Se uita la Europa la grau.
    Romania pe locul 2 in Ue, dupa Franta exporta 6,5mil de tone de grau porumb si ulei sau rapita in Nordul Africii prin Egipt dar si in orient in Iordania. Prietene cu Romania. De restul Africii raspunde Franta vest centru Ucraina si Rusia est. Partea noastra sigur ajunge si cea Franceza. Problema ramane cerealele ucrainene ca partea centrala e cea mai saraca din lume..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger