La prima ședință de cabinet a Giorgiei Meloni, aleasa prim-ministru s-a așezat în mijlocul unei mese rotunde mari, înconjurată de peste o duzină de bărbați de vârstă mijlocie. Scena a surprins perfect întrebarea care persistă în rândul multor alegători și comentatori: prima femeie prim-ministru a țării a spart plafonul de sticlă doar pentru ea însăși?
Guvernul lui Meloni are cea mai mică reprezentare feminină – șase miniștri din 24 – din ultimii zece ani de politică italiană. În timp ce alegerea sa reprezintă un progres important într-o națiune dominată de bărbați, lipsa femeilor din cabinetul său, ca să nu mai vorbim de cele din cercul său intim, poate fi un prim indiciu al stilului său autoritar – conștient de masculinitate.
Meloni, o conservatoare de linie dură, a anunțat că dorește să i se adreseze ca „Il Presidente del Consiglio”, cu articolul masculin „il”, spre deosebire de cel feminin „la”, care precede titlul funcției sale.
Ambele articole sunt corecte din punct de vedere gramatical în acest caz, potrivit lingviștilor de la Accademia della Crusca – instituția italiană veche de secole care are ultimul cuvânt în ceea ce privește disputele semantice. Inițial, oficialii biroului ei au mers chiar mai departe, trimițând o comunicare către departamentele guvernamentale, în care se spunea că premierului ar trebui să i se adreseze cu „Il signor presidente”, sau domnul președinte.
Emiliana De Blasio, profesoară la Universitatea Luiss, sugerează că Meloni încearcă să se poziționeze în opoziție față de un anumit tip de feminism de stânga. „Mesajul este: masculin sau feminin nu contează, puterea este putere.Dar cuvintele contează pentru că ele modelează politica și societățile noastre”, a declarat ea pentru Financial Times.
Unii italieni se plâng că disputele privind semnificațiile de gen sunt meschine, în condițiile în care țara se confruntă cu o inflație în creștere și cu prețuri amețitoare la energie.
Potrivit unui raport al Băncii Italiei, dacă 60% dintre femeile italiene ar fi angajate, față de 50% în prezent, produsul intern brut ar crește cu 7 puncte procentuale. Anul trecut, rata medie de ocupare a forței de muncă în rândul femeilor din UE a fost de 67%.
„Meloni este o expresie a celui mai conservator partid din cadrul coaliției de guvernare, inspirat de valorile tradiționale, în care femeile sunt în primul rând mame”, spune Azzurra Rinaldi, profesoară la Universita La Sapienza.
Paradoxul este că viața personală a premierului spune o poveste foarte diferită. În autobiografia sa „Eu sunt Giorgia”, ea descrie cum mama sa a lucrat în diverse locuri de muncă pentru a-și întreține cele două fiice după plecarea tatălui lor. Partenerul lui Meloni, jurnalistul Andrea Giambruno, a oferit recent într-un interviu o privire asupra vieții lor de familie: „Eu lucrez în ture de noapte și asta îmi permite să mă ocup de dus și luat copiii de la școală”.
Observatorii scenei politice italiene o descriu pe Meloni ca o femeie de dreapta, cu tendința de a se concentra asupra propriei imagini forte, iar o masculinitate afișată pare să o ajute în actuala perioadă de criză.
Pentru ca are ‘oaie nu ca juganitii nostri.Asa e bine?
DOTTORESA