AcasăPoliticaMasacrul de la Moscova: Putin a jucat două cărți

Masacrul de la Moscova: Putin a jucat două cărți

Putin a avut de ales: să dea vina direct pe Ucraina pentru cel mai sângeros atac terorist asupra Moscovei din ultimele două decenii sau, deocamdată, să facă doar aluzii

Vladimir Putin a avut de ales: să dea vina direct pe Ucraina pentru cel mai sângeros atac terorist asupra Moscovei din ultimele două decenii sau, deocamdată, să facă doar aluzii.

Faptul că președintele rus a făcut legătura în ambele cazuri, în ciuda faptului că Statul Islamic a revendicat responsabilitatea și că SUA au avertizat în prealabil Rusia cu privire la complotul grupului jihadist, spune multe.

Este genul de  comportament pe care Kremlinologii   îl vor cerceta cu atenție atunci când vor trebui să descifreze adevăratele intenții ale lui Putin cu privire la direcția în care se îndreaptă războiul său împotriva Ucrainei în cel de-al treilea și potențial decisiv an. Asocierea dintre Ucraina și SI era inevitabilă pentru Kremlin, chiar și fără dovezi.

Narațiunea post-atac

Putin și-a ales cu grijă cuvintele: o „fereastră”, a spus el, a fost pregătită pentru ca patru suspecți să treacă granița în Ucraina. Cei patru au fost arestați de serviciile de securitate ruse. Este mesajul politic pentru un public intern, unul care este din ce în ce mai izolat de restul lumii.

Asta chiar dacă oficialii de la Kiev au negat preventiv orice rol și au calificat atacul drept o operațiune sub pavilion fals a Kremlinului. Statul Islamic a postat o fotografie a bărbaților despre care grupul a spus că au comis măcelul. Oficiali americani și europeni au indicat sâmbătă că nu au motive să se îndoiască de afirmația SI.

„Nu a fost Statul Islamic. Au fost ucrainenii”

„Nu a fost Statul Islamic. Au fost ucrainenii”, a scris Margarita Simonyan, editorul propagandist al canalului media de stat Russia Today, pe popularul Telegram.

Toate acestea prefigurează decizii potențial amenințătoare cu privire la planurile Kremlinului de a intensifica atacurile asupra Ucrainei, după ce Putin a revendicat un sprijin fără precedent de 87% în alegerile prezidențiale de săptămâna trecută și în timp ce zvonurile se învârt în jurul unei alte mobilizări pe scară largă pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu ucrainean.

Tragedia de la Crocus City Hall, potrivit Bloomberg,  a fost o întoarcere la o perioadă anterioară a domniei lui Putin, când atentatele cu bombă, majoritatea puse pe seama islamiștilor din interiorul Rusiei sau a vecinilor săi, au ucis zeci de oameni. Și a spulberat iluzia de securitate din Moscova pe care Putin a încercat să o cultive de când trupele sale au invadat Ucraina.

Grupurile islamiste au vizat Rusia în trecut, invocând ceea ce ele numesc politicile antimusulmane ale Kremlinului. Ocuparea unei școli din Beslan, în sudul țării, a dus la peste 330 de morți, mulți dintre ei copii, în 2004. În 2010, două atacuri sinucigașe gemene în stațiile de metrou din Moscova au ucis cel puțin 40 de persoane, în timp ce un atentator sinucigaș a ucis 15 persoane în metroul din Sankt Petersburg în 2017.

Actuala  narațiune a  lui Putin se concentrează pe adunarea forțelor și concentrarea rușilor pe un inamic comun: Ucraina. Dar se pare că a jucat cărțile în grabă: presupusa legătură a Ucrainei cu Statul Islamic nu este un joker.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.044 afisari

3 COMENTARII

  1. Statul islamic a platit teroristii retarzi in ruble, asa a recunoscut teroristul prins!
    De ce nu au strigat Alaku Akbar?
    Foarte de kko situatie pentru mincinosi!
    De ce nu au fost platiti in dolari sau in grivne? ))
    Unul singur a scapat la fecioarele virgine, iar teroristilor prinsi deja le pare rau ca s-au nascut.
    La fel o sa pateasca si cei care au platit acest atentat.

  2. Narațiunea..post atac… aka post masacru terorist! kremnliologii..Putin n-a avut de ales..presupusa leg. a Ukrainei cu Stat islamic nu e un joker…Rușii ajunsesera in Kiev cu armata dar s-au retras la rugamintile lui zele și ale westului ca sa vb. de pace la Turci. La Erdogan..Vazînd ca rușii au retras trupele zele și boris johnson mai ales s-au razgîndit și nu au mai vrut pace. Ajunge din nou rusul la Kiev? Și daca da cam în cît timp? o sapt.? sau mai puțin?

  3. Mercenari ISIS în rândurile trupelor Ucrainene – Moscova acuză că sunt antrenați de Washington (VIDEO)
            DE ADRIAN PĂTRUȘCĂ, Joi, 16 februarie 2023
            https://www.activenews.ro/ucraina/Mercenari-ISIS-in-randurile-trupelor-Ucrainene-Moscova-acuza-ca-sunt-antrenati-de-Washington-VIDEO-179805

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger