AcasăPoliticaMarko Bela aruncă în aer tot ce a făcut UDMR în 30...

Marko Bela aruncă în aer tot ce a făcut UDMR în 30 de ani. Declarații șocante! „Transilvania nu poate să revină Ungariei”

Marko Bela, fostul preşedinte al UDMR a băgat bățul prin gardul guvernului de la Budapesta condus de premierul Viktor Orban, făcând câteva declarații care au șocat nu numai pe susținătorii acestuia, dar și pe politicienii maghiari din România.

Într-un interviu acordat de Marko Beka publicației maghiare 24.hu, cel mai popular site de știri din Ungaria, acesta a aruncat săgeți otrăvite spre șeful Executivului ungar.

Marko Bela, atac la Viktor Orban

Bela a criticat poziția rebelă a premierului ungar față de Uniunea Europeană, dar a și atins un punct nevralgic între Ungaria și România.

„Transilvania nu poate să revină Ungariei, deoarece românii sunt în majoritate de mult timp, iar astăzi aici locuiesc douăzeci și ceva la sută maghiari și șaptezeci și ceva la sută români. Situația este complicată și de faptul că cei douăzeci și ceva la sută nu au o distribuție omogenă, deoarece în estul Transilvaniei, în partea mai îndepărtată de granița ungară, în cele două județe din Secuime se concentrează populația maghiară, acolo suntem prezenți în procent de șaptezeci-optzeci la sută, în altă parte suntem minoritari sau chiar o diasporă.

Toate acestea în sine fac inutilă această amărăciune continuă despre apartenența Transilvaniei. Desigur, este un alt subiect faptul că ceea ce este acum este rău, iar pentru Transilvania ar trebui creat un statut administrativ specific. Pentru acest statut ar trebui să se lupte”, afirmă Marko Bela (68 de ani)

Fostul vicepremier și președinte al UDMR se declară îngrijorat din cauza conflictelor dintre guvernul lui Viktor Orban și Bruxelles. Asta în timp ce influența Bucureștiului la Bruxelles ar fi în creștere.

„Mă îngrijorează mai degrabă faptul că relația dintre guvernul român și cel maghiar s-a restrâns la minimum. Și mă îngrijorează și faptul că în timp ce influența guvernului român crește la Bruxelles, scade influența conducerii ungare aflate într-o continuă luptă cu Uniunea”, a mai spus Marko Bela.

Când Marko Bela a fost sincer?

Trebuie, totuși să reamintim că Marko Bela a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai politicii ungare de sprijinire a obținerii autonomiei zonei celor tri județe, Covasna , Harghita și Mureș.

Obiectivele noastre trebuie sa fie modernizarea Transilvaniei și autonomia secuimii și a altor comunități maghiare”, a spus Marko Bela în campania electorală din anul 2008.

De asemenea, în anul 2011, Marko Bela a spus că problema autonomiei trebuie discutată la Bruxelles deoarece politicienii română nu sunt deschiși să discute pe tema autonomiei.

„Sprijinim orice formă de autonomie, inclusiv cea pe criterii etnice. UDMR și-a ales direcția spre care vrea să meargă și anume politica parlamentară, o politică bine gândită a diferitelor alianțe, obținerea unor schimbări prin instrumente parlamentare și prin coaliții guvernamentale dacă există condiții potrivite și trebuie să mergem mai departe în această direcție”, a arătat Marko Bela, potrivit romaniatv.net

author avatar
Eli Dan Davidescu
888 afisari

5 COMENTARII

  1. Exact asta am vrut sa spun eu. Domne ce rău i sa iti spuna cineva gandurile fara sa vorbești parca iti suge creeri cu tot cu ganduri. Exact asta am vrut sa spun.

  2. Nu le trebuie minte. Ei o au, noi n-o avem. Ca de-am avea-o situatia de facto nu s-ar discuta. Dixit. Pe al batran impuscat putem sa-l acuzam de multe dar situatia cu vecinii a gestionat-o cum nu va fi gestionata niciodata.

  3. Da dar nu poti face autonomia pe 150.000 de secui… E hilar. Kosovo are peste 2.000.000 sitizan. Avea 1700000 in 2014 la recensamant. Atat are judetul Covasna. 206. 000 loc. Din care scazi 30% romanii. Deci tre sa fii 90% dar milioane sa ceri.

  4. Dar sunt sate care sar de 80% secui si maghiari. Au cele mai bune drepturi din Ue deci din lume.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger