AcasăPoliticaMarele târg al lui Biden în Orientul Mijlociu, mare eșec?

Marele târg al lui Biden în Orientul Mijlociu, mare eșec?

Efortul diplomatic american se confruntă cu provocări uriașe – și mulți se tem că vor fi insurmontabile

Administrația Biden pregătește terenul pentru o mare negociere ambițioasă care ar lega apropierea dintre Israel și Arabia Saudită de pași substanțiali în direcția creării unui stat palestinian.

Dar pariul diplomatic cu bătaie lungă, care ar putea reface Orientul Mijlociu, se confruntă  cu provocări uriașe – și  mulți se tem că vor fi insurmontabile.

În ciuda războiului Israelului din Gaza, care a atras o condamnare pe scară largă în lumea arabă și nu numai, oficialii saudiți nu au renunțat niciodată la eforturile de normalizare.

Brett McGurk, principalul consilier al lui Biden la Casa Albă pentru Orientul Mijlociu, conduce efortul diplomatic într-o regiune măcinată de conflicte nesfârșite între israelieni și palestinieni.

Provocările au fost evidente săptămâna trecută, când secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat a cincea sa vizită în Orientul Mijlociu de la începutul războiului.

Vizita a avut loc în momentul în care Hamas a dat publicității răspunsul său la un posibil acord de încetare a focului, care a fost elaborat de oficiali americani, egipteni, israelieni și qatarezi. Blinken a descris cererile grupării militante ca fiind unele „nedeslușite”, menționând în același timp că există spațiu pentru negocieri suplimentare.

Pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, termenii propuși de Hamas  sunt „iluzorii”. În cele din urmă, Blinken s-a întors la Washington fără să fi obținut un acord.

În contextul în care tulburările provocate de atacul Hamas și de răspunsul Israelului au reverberat în tot Orientul Mijlociu, analiștii și foștii oficiali americani au subliniat faptul că niciun acord nu are șanse să pună capăt la decenii de conflict.

Cu toate acestea, statele din Golf au ajuns să considere din ce în ce mai mult că normalizarea legăturilor cu Israelul este în interesul lor economic și de securitate.

Emiratele Arabe Unite și Bahrein au semnat deja acorduri de normalizare cu Israelul, ca parte a acordurilor Abraham, facilitate de administrația Trump. În ultimii ani, Qatar a apărut în ultimii ani ca un important broker diplomatic, menținând legături cu aripa politică a Hamas, precum și cu Statele Unite, și a jucat un rol central în negocierile privind eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza.

Promisiunea de normalizare cu Arabia Saudită ar putea oferi Riadului o influență puternică asupra statului ebraic pentru a asigura concesii pentru palestinieni, cel puțin în teorie.

Atât Arabia Saudită, cât și Statele Unite sunt foarte motivate să încheie rapid un acord înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie. Ar reprezenta o victorie diplomatică majoră pentru un președinte al cărui bilanț în materie de politică externă a fost afectat de gestionarea crizelor din Afganistan, Ucraina și Orientul Mijlociu.

Dar relația lui Biden cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman este complicată. În campania pentru alegerile prezidențiale americane din 2020, el a descris Arabia Saudită drept un stat „paria” din cauza uciderii brutale a editorialistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, iar odată ajuns în funcție, a pus sub semnul întrebării legăturile de lungă durată dintre SUA și regat.

Acum că Statele Unite au făcut o schimbare completă și par dornice de un acord, Riadul va încerca să ceară un preț mare în schimbul normalizării legăturilor cu Israelul.

Relațiile dintre administrația Biden și guvernul lui Netanyahu au devenit, de asemenea, din ce în ce mai tensionate. Washingtonul are de-a face cu un prim-ministru care se opune de mult timp creării unui stat palestinian.

Acasă, Biden este criticat de democrați pentru că este prea îngăduitor cu Israelul și de republicanii care îi reproșează că  nu a mers pentru a pedepsi Iranul și grupurile sale proxy regionale.

Prin urmare, președintele american are nevoie de o victorie diplomatică în Orientul Mijlociu. Însă încheierea oricărui acord final, cu atât mai puțin a unuia în timpul unui an electoral cu unul dintre cele mai disfuncționale Congrese din istoria modernă, s-ar putea dovedi o sarcină imposibilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
405 afisari

1 COMENTARIU

  1. Biden nu-si recunoaste nepoata !,vorbeste cu fiul mort ! si vreti sa impace Israelu cu Arabia saudita dupa holocaustul din GAZA ??.
    Are drepttate procurorul care cere aplicarea amendamentului 25 !!.
    Ce negociere ?,ce targ ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger