AcasăPolitica“Marele război” s-a întors. Lecții din invazia Rusiei în Ucraina

“Marele război” s-a întors. Lecții din invazia Rusiei în Ucraina

Era în toiul iernii când Moscova a parașutat câteva sute de soldați pe principalul aerodrom al țării vecine cu ordinul de a captura capitala, de a ucide președintele și de a instala un regim clientelar. Cum tancurile au trecut și ele granița, Kremlinul se aștepta ca țara să cadă rapid.

Acesta a fost planul pentru invazia Uniunii Sovietice în Afganistan în 1979. Patru decenii mai târziu, președintele rus Vladimir Putin a folosit același plan prea încrezător pentru invazia sa la scară largă în Ucraina, unde și-a imaginat în mod similar o capturare rapidă a Kievului urmată de capitularea națională.

„Există o paralelă directă între modul în care un grup de politicieni îmbătrâniți de la Kremlin a luat o decizie proastă de a invada Afganistanul și modul în care un alt grup de la Kremlin a luat decizia de a invada Ucraina”, a declarat pentru Financial Times expertul și istoricul veteran al Rusiei, Mark Galeotti. „În ambele cazuri, militarii au considerat că invazia este o idee proastă, dar au fost respinși.”

Invazia URSS în Afganistan s-a soldat cu 15.000 de morți în rândul trupelor sovietice și a dus la un marasm de 10 ani care s-a încheiat abia după retragerea acesteia. În Ucraina, se estimează că aproximativ 100.000 de soldați ruși au fost deja uciși sau răniți în doar 10 luni.

Forțele rusești nu au reușit să cucerească Kievul, iar trupele ucrainene le-au alungat de atunci din peste jumătate din teritoriul pe care l-au ocupat inițial.Cu toate acestea, Moscova pare să nu se descurajeze.

Ce alte lecții pot fi trase din conflictul ucrainean și cum ar putea evolua acesta în 2023? O perspectivă cheie, au spus oficialii militari și analiștii, este că „războiul mare s-a întors” și, odată cu acesta, necesitatea ca țările să aibă capacitatea industrială și stocuri masive de arme pentru a susține lupte de mare intensitate.

Aprovizionarea Ucrainei a fost asigurată de ceea ce James Heappey, ministrul britanic al forțelor armate, a numit „profunzimea strategică” a aliaților săi occidentali, care au trimis ajutoare militare în valoare de peste 40 de miliarde de dolari. De asemenea, SUA va trimite sistemul de apărare antiaeriană Patriot, ca parte a unui nou pachet de arme în valoare de 1,85 miliarde de dolari.

„O întrebare cheie pentru 2023 este cât de mult sprijin militar va continua să ofere Occidentul Ucrainei – și de ce fel”, a declarat Domitilla Sagramoso, expert în securitatea Rusiei la King’s College din Londra.

O altă lecție pentru Moscova este importanța calității în detrimentul cantității. În schimb, forțele ruse au continuat să dea dovadă de „un moral scăzut și de standarde slabe în ceea ce privește tacticile de arme combinate și conducerea pe câmpul de luptă”, a spus Ben Barry, analist la think-tank-ul International Institute for Strategic Studies.

Într-un efort de a corecta această situație, Putin l-a numit în octombrie pe generalul Serghei Surovikin – un veteran al războiului din Sirira –  la comanda forțelor rusești din Ucraina.

Surovikin a întărit liniile de front ale Rusiei cu trupe provenite din recenta recrutare a aproximativ 300.000 de soldați. De asemenea, el a pus la cale o retragere de succes din jurul orașului strategic Herson din sud, unde forțele rusești erau în pericol de a fi capturate.

Aceste poziții defensive mai puternice reduc șansele de succes ale unei contraofensive ucrainene de iarnă care să taie podul terestru care se întinde de-a lungul coastei Mării Azov și care leagă Rusia de Crimeea, deși analiștii militari occidentali consideră că o pătrundere este încă posibilă.Poate cea mai importantă lecție a războiului este că acesta se desfășoară pe mai multe fronturi și nu doar cu tancuri, rachete și arme.

Putin a lansat un val necruțător de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru a încerca să frângă voința națională și să dezlănțuie un val de refugiați în Europa. A amenințat cu noi tăieri ale livrărilor de gaz din Occident pe măsură ce se instalează iarna și, în timp ce Ucraina expediază cereale în cadrul unui acord negociat de Turcia și ONU, marina rusă controlează în continuare Marea Neagră.

Chiar dacă ambele părți, epuizate de lupte, vor conveni o încetare a focului în anul următor, agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei ar putea continua prin diferite mijloace. „Războiul modern este în schimbare”, a adăugat  Galeotti. „Aceasta este o strategie la care Occidentul trebuie să se gândească”.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
766 afisari

8 COMENTARII

  1. Nu comparati Afganistanul cu Ukraina. In Afganistan nu exista cetatean minor sau major care sa nu detina arme, este in cultura lor. Au incercat si Imperiul Roman si Imperiul Britanic, URSS-ul, chiar si Jandarmul Mondial si nu au fost cuceriti de nimeni. Au doua mari atuuri, religia si mandria nationala.

    • Evident, a fost o idee mult mai înțeleaptă invadarea Vietnamului de către amerloci , invadare care s-a soldat doar cu 65.000 de morți în rândul invadatorilor și peste 130.000 de răniți, plus cheltuirea a peste 180 miliarde de dolari (la valoarea de atunci care era reală, nu hârtie igienică tipărita ca azi). Nu mai adăugăm povești amerikane despre Koreea, Irak, Libia, Afganistan unde amerlocii au instaurat cu mari cheltuieli și pierderi democrație originală de export și ordinea civilă care dăinuie și azi. E așa de originală democrația din aceste țări că e coadă la emigrare către ele.

  2. -in primul rand „ucraina” ESTE A RUSSIEI!
    (mai putzin partzile romanesti;
    Russia a suferit dezmembrare exact ca Romania)

    Afghanistan?
    -si romani au fost in Afghanistan,
    ii vom preda!

  3. Toate razboaiele de cotropire,initiate de dementi,ca doar nu erau sanatosi la dible,s-au terminat cu dezastre pt. invadatori.Vorba lui Mircea cel Batran,” Imparati pe care lumea nu putea sa-i mai incapa,Au venit si-n tara noastra de-au cerut pamant si apa,Si nu voi ca sa ma laud,nici ca voi sa te-nspaimant,Cum venira se facura toti o apa si-un pamant.” Asa ca Putina,bezmeticule,criminalule,te afli pe calea pierzaniei. Degeaba ii impingi pe bietii soldati rusi la moarte,chipurile sa-si apere Patria.Mare jogodie mai esti,un fel de Hitler KGB.

    • Cine ti-a adus, ma, laptopul la balamuc ?
      Ia-ti, dracului, pastilele si culca-te !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger