AcasăPoliticaMarele aliat al Ucrainei se aproprie de paralizia bugetară

Marele aliat al Ucrainei se aproprie de paralizia bugetară

Un "shutdown" al Statelor Unite ar spulbera ajutoarele acordate Kievului

Senatul american a elaborat  o propunere de buget  de ultimă oră, chiar dacă este puțin probabil să fie aprobată de Camera Reprezentanților, în timp ce numărătoarea inversă este în toi pentru a evita o paralizie a serviciilor guvernamentale federale la sfârșitul săptămânii.

Cu câteva zile înainte de termenul limită de 30 septembrie, liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității republicane, Mitch McConnell, au aprobat amândoi acest plan, care ar permite guvernului să continue să funcționeze până la 17 noiembrie.

Însă nu există încă niciun indiciu că facțiunile rivale ale republicanilor din Camera Reprezentanților, care au declanșat confruntarea, vor aproba și ele proiectul de lege dacă acesta va trece de Senat.

Dacă impasul persistă, toate fondurile pentru serviciile federale vor fi brusc întrerupte. Faimosul „shutdown”.

Nu doar ministerele, și o multitudine de organizații vor fi afectate, obligând sute de mii de funcționari publici să lucreze cu program redus. „Închiderea guvernului din cauza unei dispute bugetare interne nu consolidează poziția politică a nimănui”, a declarat McConnell. „Nu face decât să înghețe progrese importante. Și lasă milioane de americani în incertitudine”.

Joe Biden s-a alăturat lui McConnell pentru a implora Congresul să adopte textul Senatului: „Este timpul ca republicanii din Camera Reprezentanților să înceapă să își facă treaba”.

Mai presus de toate, această criză bugetară ar putea avea un impact direct asupra războiului din Ucraina. Inițial, Casa Albă ceruse ca proiectul de buget adoptat să includă un ajutor militar și umanitar de 24 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Conștient de riscul de oboseală din partea marelui său aliat american, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joia trecută în Congres pentru a încerca să convingă Statele Unite să îl ajute să treacă „linia de sosire” împotriva Rusiei.

Dar deblocarea banilor pare din ce în ce mai incertă, având în vedere direcția pe care o iau negocierile în culise: textul care circula marți în Senat includea un sfert din această sumă, aproximativ 6 miliarde de dolari.

Camera, dominată de conservatori din ianuarie, nici măcar nu vrea să audă de acest proiect de lege. „Ei favorizează Ucraina în detrimentul americanilor”, a acuzat liderul său republican, Kevin McCarthy, cerând în schimb fonduri pentru combaterea imigrației ilegale.

Senatorii și deputații influențați de Donald Trump,  susținători ai unei ortodoxii bugetare foarte stricte, cer încetarea imediată a ajutorului acordat Ucrainei.

Au o putere disproporționată în Congres, din cauza majorității republicane foarte reduse din Camera Reprezentanților.

Iar aceștia au primit ordin de la Trump, care candidează în 2024, să „paralizeze” guvernul federal dacă nu câștigă „toate” problemele bugetare supuse dezbaterii.

Tocmai sub președinția fostului lider republican, Statele Unite au cunoscut cea mai lungă „închidere”, în iarna lui 2018. Potrivit mai multor estimări, PIB-ul țării a fost redus cu peste 3 miliarde de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
679 afisari

3 COMENTARII

  1. Nici o grija, deja au votat ca daca guvernul nu va fi finantat salariile in ucraina vor fi platite in continuare

  2. SE APROPIE FUNIA DE PAR PENTRU UCRAINIENI !!.
    CUM ZELINSKY CU IMPERTINENTA RECUNOSCUTA SI OBRAZNICIA I-A CAM SCARBIT PE TOTI FIE EI AMERICANI SAU STATE UE ,DOAR CU ANGLIA CA SUSTINATOR SI MAI NOU CANADA NU VOR ADUNA BANI NICI MACAR SA-SI PLATEASCA MERCENARII,NU MAI SPUNEM DE ARMAMENT SI MUNITIE .
    IN ACEASTA IARNA UCRAINIENII ORI CER PACE ,ORI SE PREDAU NECONDITIONAT !.PENTRU AMERICA SE INTREVEDE UN FINAL RUSINOS CA CEL DIN AFGANISTAN.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger