AcasăPoliticaMarea umilință a lui Putin. Cauzele prăbușirii militare a Rusiei în Ucraina

Marea umilință a lui Putin. Cauzele prăbușirii militare a Rusiei în Ucraina

Armata rusă s-a descurcat mult mai rău în Ucraina decât ar fi putut cineva să prevadă vreodată. După ce nu au reușit să cucerească Kievul, trupele rusești au fost nevoite acum să se concentreze asupra regiunii Donbas. În ciuda acestei concentrări mai mari de forțe, acestea încă se luptă să obțină câștiguri majore dincolo de capturarea finală a orașului Mariupol, care fusese asediat încă din primele zile ale invaziei.

A Ukrainian service member inspects remains of a destroyed Russian T 72 tank as Russias attack on Ukraine continues in the recently liberated village of Lukianivka in Kyiv region Ukraine March 27 2022 REUTERSSerhii Nuzhnenko

Pentru Vladimir Putin, aceasta reprezintă o mare umilință. Dar pentru Occident, campania de luptă a Rusiei oferă o oportunitate fără egal de a-i înțelege capacitatea de a reprezenta o viitoare amenințare.

Câte dintre eșecurile actuale ale Rusiei se datorează circumstanțelor specifice din Ucraina și câte se datorează problemelor sistemice din cadrul armatei ruse?

Pașii greșiți

Unele dintre cele mai catastrofale pierderi ale Rusiei au avut loc în primele săptămâni ale invaziei sale în nordul Ucrainei, în suburbiile Kievului, precum și în jurul orașelor Cernihiv, Sumi și Harkov.

Unități de elită aeropurtate, spetsnaz (forțe speciale) și pușcași marini au fost plasate pe poziții cu mult înaintea unităților terestre care înaintau, iar cele mai multe dintre ele au fost rapid distruse sau capturate.

Tancurile au avansat fără sprijinul infanteriei în zonele urbane apărate, cu rezultate previzibile; unitățile Rosguardia, mai potrivite pentru controlul revoltelor decât pentru operațiuni de luptă în prima linie, au lovit liniile de apărare ucrainene înaintea forțelor regulate.

Forțele aeriene rusești au rămas în mare parte la sol; iar unitățile s-au oprit în lungi ambuteiaje pe drumuri pline de noroi, deoarece cele din față au fost distruse, și-au abandonat echipamentul sau au rămas fără combustibil și muniție.

 

Pe lângă curajul și profesionalismul ucrainenilor, aceste eșecuri militare flagrante au fost în mare parte rezultatul a doi factori care au fost specifici contextului acestei invazii.

În primul rând, întregul plan prezentat ostașilor de către aparatul de securitate al Kremlinului s-a bazat pe ipoteze fundamental eronate cu privire la forța militară și morală a Ucrainei.

Armatei ruse i s-a spus, în esență, să execute un plan bazat pe presupunerea că se va confrunta doar cu o rezistență limitată și pe termen scurt.

În al doilea rând, comandanții și trupele rusești la nivel operațional au fost avertizați în mai puțin de 24 de ore că sunt pe cale să invadeze Ucraina, cel mai probabil din cauza paranoiei Kremlinului, după săptămâni întregi de informări exacte ale serviciilor de informații publice americane și britanice despre planurile  de atac.

Ca atare, nu a existat timp pentru a efectua planificarea necesară pentru a coordona diferitele elemente ale armatei ruse și pentru a asigura o aprovizionare logistică adecvată pentru operațiunile de luptă.

În schimb, unitățile au fost aruncate peste graniță în formații ad-hoc și li s-a ordonat să se îndrepte spre orașele cheie în mare viteză. „Acești factori nu vor fi aproape sigur replicați în nicio confruntare viitoare între forțele ruse și NATO”, notează politologul Justin Bronk în The Spectator.

În aceeași ordine de idei, moralul militarilor ruși a fost o problemă constantă pe tot parcursul campaniei, cu rapoarte răspândite despre unități care au refuzat să execute ordinele și peste 1.000 de vehicule și arme grele abandonate de echipajele lor.

Multe dintre aceste vehicule au fost capturate în stare bună de funcționare și sunt acum folosite de trupele ucrainene.

Corupția profund înrădăcinată în cadrul regimului cleptocratic rus pare să fi dus, de asemenea, la deficiențe larg răspândite în multe aspecte mai puțin vizibile ale puterii militare. Acesta este în special cazul în logistică, furnizarea stocurilor și întreținerea echipamentelor.

Armata Rusiei pare să fi suferit foarte mult din cauza sifonării fondurilor, a furtului pe piața neagră și a vânzării de echipamente.

Pericole viitoare

Trebuie amintit, totuși, că Rusia a fost capabilă să lovească și să provoace daune majore țintelor ucrainene în toată țara, iar aceasta ar fi o amenințare majoră în orice ciocnire cu un stat NATO – deși stocurile au fost epuizate în mod semnificativ și va dura timp pentru a se reconstrui.

Aceste lecții prezentate sunt importante deoarece, indiferent de modul în care este rezolvată invazia actuală a Ucrainei, este puțin probabil ca Rusia să abandoneze forța militară ca instrument geopolitic principal. Retorica anti-occidentală și anti-ucraineană a Rusiei a devenit aproape incredibil de vicioasă – și lipsită de orice atașament față de realitate sau rațiune.

Ca atare, este probabil ca Rusia să dubleze amenințările și coerciția militară chiar dacă este puternic învinsă în Ucraina. La fel ca majoritatea puterilor armate după o înfrângere, va încerca să își refacă forțele cât mai repede și cu cât mai multe dintre deficiențe remediate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
819 afisari

5 COMENTARII

  1. Da, asa e!! Zelensky a cucerit moscova si s-a instalat de ieri la kremlin!! Hal de articole tip hazna scrise de jurnalisti homosexuali!! Mars!!

  2. Foarte concludenta analiza, doar ca Rusia va distruge Occidentul. Ca va fi distrusa la randul ei, cum vor fi distruse si celelalte doua imperii care vor veni dupa ea, China si Israelul, asta e o alta poveste. Imbatati-va voi cu apa chioara, ca abia asteapta Rusia sa va trezeasca in pumni!

    „Ca atare, este probabil ca Rusia să dubleze amenințările și coerciția militară chiar dacă este puternic învinsă în Ucraina.” Nu numai ca este posibil, dar probabilitatea ca Rusia sa-si creasca „amenintarile si coercitia militara” este foarte mare, dar nu la adresa Ucrainei, care a cazut din nou in sfera de influenta rusa, ci la adresa statelor ostile din proximitatea ei, unde va face PRAPAD! Odata ce Rusia va rusifica si anexa teritoriile ocupate, Ucrainei nu-i va ramane decat varianta recunoasterii statului de colonie, mai ales ca nu va avea alta alternativa! Deci, probabilitatea ca Ucraina sa se alature Rusiei in razboiul cu NATO este ridicata.

  3. Propagandă. Uitați-vă prin istorie: toți care s-au pus cu rușii au sfârșit prost. Deci și khazarii/ucrainenii o vor „păți”!

  4. Un uriaș cu picioare de lut… Federația Rusă dă tocmai examenul incapacității endemice de a obține măcar rezultate limitare. Slavă Domnului că își probează, în văzul lumii, propriile limite. Tristă este brutalitatea demersului. Cioloveci ăștia au rămas cu poftele lor de mărire din secolul 19, după care n-au mai evoluat. Vor rămâne într-un ungher prăfuit al istoriei, decupați de tot ce înseamnă lumea civilizată. Cu fundamentalismul ortodox, condamnat de întreaga lume ortodoxă. Cu pretenții teritoriale stupide. Cu justificări cu logică de tâmpiți pentru cotropite unor alte state. Conduși de niște avortoni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger