AcasăPoliticaMarea sfidare liberală

Marea sfidare liberală

De săptămâni întregi spațiul public este sufocat de alegerile interne din PNL. Nu aflăm decât că Orban a fost în nu știu ce filială și s-a asigurat de fidelitatea liberalilor. De la filialele unde nu mai este dorit în fruntea partidului nu aflăm decât dacă dă Cîțu pe acolo. Și nici de acolo nu primim prea mult, ci doar că premierul e cel mai bun pentru a sta în fruntea partidului. Asta o spune el, iar oamenii repetă pe două voci, că doar n-or să se opună. Pe unde merge Orban, spectacolul e cam la fel, cu deosebirea că Ludovic este povestitor mai bun. Poveștile lor, la fel de grețos înecate în laude de sine.

Pe ce bani își face Cîțu campania

Mai aflăm că Nelu Tătaru, liderul de la Vaslui, a câștigat alegerile filialei. Sau că Motreanu de la Giurgiu a zis. Sau că la Iași s-a spus. Și la Galați, Buzău, Bihor sau Gorj se zice. PNL este convins că toată România este conectată la evenimentul din 25 septembrie, când cei 5.000 de delegați vor alege cine să le fie șef mai departe. Eroare totală. România nu este PNL, și nici PNL nu înseamnă România, oricât ar spune Cîțu că este cel mai mare partid din țară.

 Cine e cu mine, primește

Dacă cineva ar avea curiozitatea și răbdarea să urmărească discursurile celor care au cuvântat pe ici pe colo ar constata că liberali vorbesc doar despre ei. Au făcut, au dres pe colo și dincolo, mai e nevoie de eforturi, alinieri la standardele europene și nimic despre oameni. Câtă vreme cetățeanul de rând nu apare în ceea ce spun, e clar că nu există. Și atunci, de unde atâta dezbatere de idei care nu sunt destinate cetățeanului obișnuit? România este populată numai cu liberali? Pare că da, din moment ce Orban și Cîțu nu se adresează decât membrilor PNL.

Bani pentru primarii PNL

Ținta predilectă a celor doi contracandidați o constituie primarii. Nu toți, ci numai cei care au susținut sau susțin partidul. Cîțu a umblat de multă vreme la pușculița guvernului, de unde a scos cu dărnicie fonduri. Atât timp cât nu toți primarii din țară primesc în mod egal, e un fel de mită. Cine-l sprijină, primește.

Doar ei cu ai lor

„Daţi-mi voie să vă spun câteva lucruri despre relaţia cu primarii PNL. Pentru mine ca preşedintele al PNL susţinerea tuturor primarilor PNL a reprezentat, reprezintă şi va reprezenta o prioritate în conducerea PNL. Toţi care sunteţi primari ştiţi lucrul acesta. Deşi am fost un guvern minoritar, atacat din toate părţile, într-o criză pandemică, într-o criză economică, ceea ce am putut să fac legal pentru primarii PNL am făcut şi aşa voi face în continuare pentru că primarii PNL sunt cartea de vizită a partidului. În funcţie de reuşitele primarilor liberali depinde scorul politic al PNL nu numai în localităţile unde avem primari liberali, ci şi în alte localităţi care dacă văd că primarii noştri dezvoltă comunităţile, realizează proiecte de infrastructură, cresc calitatea vieţii pentru cetăţenii din comunităţile locale, inclusiv primarii din alte comunităţi locale, vor privi cu mai multă încredere şi mai multă simpatie spre PNL. Sunt un garant al faptului că toţi primarii PNL vor beneficia de susţinere prioritară de la nivelul conducerii centrale şi de la nivelul Guvernului”, declara recent Orban. Susținere prioritară? Da, pentru că atât Orban cât și Cîțu vor o Românie liberală, fără a ține cont de alte opțiuni politice. Seamănă cu ce spunea Iohannis, că vrea o Românie fără PSD?

Pauză la guvernare

Ce a însemnat, până acum, România liberală s-a văzut. Regim de austeritate, bazat pe tăieri sau înghețări de salarii. Regim de sărăcire prin blocarea creșterii pensiilor și a alocațiilor pentru copii. Regim de limitare sau scădere a consumului, prin creșteri nejustificate la produsele de bază. Cîțu susține că nu au crescut prețurile, dar cine merge la supermarket a văzut că din două în două zile prețurile mai adaugă între 30 de bani și cel puțin 1 leu. Regim de strâmtorare financiară prin facturi mai mari la servicii. Tabloul nu este deloc îmbucurător. Este tot ceea  ce știe să facă PNL în țara care s-a lăsat amăgită de promisiuni și acum se trezește cu bocancul pus pe gât. Vreo zbatere pentru a ieși din criza aceasta care se adâncește zi de zi? Nu, sub nicio formă. Liberalii au o singură preocupare, alegerile interne. Țara să ia pauză de la guvernare.

author avatar
Valentin Boeru
2.191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger