AcasăPoliticaMarea necunoscută: viitorul Gazei postbelice

Marea necunoscută: viitorul Gazei postbelice

Cine mai poate guverna Fâșia Gaza după ce armele vor tăcea?

Înalți oficiali europeni au recunoscut deja că se vor confrunta cu „mai multe întrebări decât răspunsuri” atunci când se vor întâlni cu omologii din regiunea mediteraneană și din Golf, în cadrul unei reuniuni care va avea loc luni la Barcelona, pentru a discuta despre viitorul postbelic al Fâșiei Gaza.

Războiul a arătat clar că o soluție cu două state este mai urgentă ca niciodată, dar modul în care se poate atinge acest obiectiv rămâne neclar.

Prezidată de șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, la reuniune vor participa mai mulți miniștri de externe din bloc, precum și 15 țări mediteraneene, printre care Turcia, Iordania, Liban și Palestina. Potrivit unui oficial european, Israelul a ales să nu fie prezent la forumul de luni al Uniunii pentru Mediterana, deși este unul dintre cei 42 de membri ai acesteia.

Borrell i-a adresat o invitație ministrului saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan.Acesta reprezintă un grup ministerial mandatat de Liga Arabă și de Organizația pentru Cooperare Islamică la summitul din 11 noiembrie de la Riyad, pentru a ajunge la comunitatea internațională în vederea găsirii unei soluții la conflictul Israel-Gaza.

Grupul, care a făcut deja escale la Beijing, Paris și Londra, include miniștrii de externe din Egipt, Iordania, Indonezia, Nigeria, Turcia și Palestina, relatează The National.

Se pare că liderii arabi le-au spus omologilor lor europeni că nu intenționează să discute despre viitorul Gaza cu actualul guvern israelian, care a arătat puțin interes pentru o soluție cu două state.

Autoritatea Palestiniană ar   fi  pregătită să preia controlul asupra Gaza cu sprijin internațional, odată ce războiul se va încheia. Israelul insistă că acest război va continua până când  gruparea teroristă Hamas va fi eradicată din enclavă.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca actualii lideri ai Autorității Palestiniene, considerați în general ca fiind îmbătrâniți și corupți, să primească sprijin occidental. Hamas a alungat AP din Gaza în 2007, la un an după ce a câștigat ultimele alegeri legislative palestiniene.

Pentru UE, Autoritatea Palestiniană rămâne totuși singura entitate care poate guverna Gaza după încheierea ostilităților.

Rolul pe care ONU l-ar putea juca în Gaza rămâne o întrebare deschisă. Este puțin probabilă o prezență militară ca și cea pe care a avut-o timp de 45 de ani în sudul Libanului pentru a păzi granița cu Israelul.

Lipsa de claritate a Israelului cu privire la ceea ce își dorește în Gaza complică și mai mult discuțiile.O altă necunoscută este supraviețuirea guvernului Netanyahu, criticat din cauza eșecurilor de securitate din 7 octombrie.

Și Uniunea Europeană are o problemă: fără SUA, nu poate face nimic în Orientul Mijlociu. În plus, prim-miniștrii Spaniei și Belgiei au declanșat vineri o dispută diplomatică cu Israelul după ce au cerut încetarea focului în timpul unei vizite la punctul de trecere a frontierei de la Rafah.

Aceștia au subliniat suferința civililor palestinieni sub bombardamentele israeliene neîncetate, care au ucis peste 14.000 de persoane în ultimele șapte săptămâni, potrivit autorităților locale.

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a condamnat ceea ce a descris drept „afirmații false” și a acuzat ambele țări că sprijină terorismul.

Nimeni nu garantează prelungirea armistițiului în Gaza –  un echilibru fragil între Israel și Hamas se poate destrăma oricând.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger