AcasăPoliticaMarea epurare: planul lui Donald Trump pentru un al doilea mandat

Marea epurare: planul lui Donald Trump pentru un al doilea mandat

Trump caută pur și simplu să readucă America la situația în care se afla înainte de alegerile din 2020, în timp ce abordează treburile neterminate ale administrației sale

Trump își intensifică strategia pentru un posibil al doilea mandat și se va concentra pe eradicarea dușmanilor politici, pe aplicarea de noi tarife vamale de miliarde de dolari la importuri, pe restricționarea drastică a imigrației și pe reducerea implicării SUA în războaiele din străinătate.

Fostul președinte are un avans puternic în sondaje față de rivalii săi din tabăra primară republicană și deține un ușor avantaj în confruntarea cu actualul președinte Joe Biden pentru Casa Albă.

Susținătorii spun că Trump caută pur și simplu să readucă America la situația în care se afla înainte de alegerile din 2020, în timp ce abordează treburile neterminate ale administrației sale.

La un eveniment din New Hampshire, Trump a promis că îi va „eradica” pe „comuniștii, marxiștii, rasiștii și huliganii din stânga radicală care trăiesc ca niște paraziți în interiorul granițelor țării noastre”.

Se declară vehement victima unei persecuții politice, după ce a fost acuzat de infracțiuni federale și de stat în patru locuri diferite în acest an, și a semnalat că vrea să ducă lupta sa împotriva așa-numitului stat profund la un nou nivel.

Potrivit Financial Times, nu numai că se așteaptă ca Trump să își aleagă propriii loialiști pentru funcții de conducere în agențiile federale, dar va încerca, de asemenea, să înlăture funcționarii publici de carieră din întregul guvern, Departamentul de justiție, FBI și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

„Cred că trebuie să se facă o epurare în locurile potrivite, după ce se va analiza cine și ce a greșit și cum se poate repara. Acest lucru ar putea fi la scară largă în unele agenții față de altele”, a declarat Kash Patel, un fost înalt oficial al Departamentului Apărării sub Trump și senior fellow pentru securitate națională și informații la The Center for Renewing America.

Trump a bulversat politica comercială a SUA în timpul mandatului său, lansând războaie comerciale cu China și alți rivali, precum și împotriva unor aliați precum UE și Japonia – și ar putea face acest lucru din nou. În august, el a propus un tarif general de 10 % pentru importuri.

Stephen Moore, fost consilier economic la Casa Albă, spune că detaliile despre cum va fi „elaborat” planul nu au fost „încă stabilite”, dar Trump „cu siguranță a vorbit mult despre asta”. „Ar fi o afacere importantă”.

Un fost oficial al administrației Trump susține că  “va fi nevoie de tarife suplimentare la importurile din China într-un nou mandat”.

Trump l-a criticat pe Biden în materie de politică externă, spunând că Hamas nu ar fi atacat niciodată Israelul sub supravegherea sa și că Rusia nu ar fi invadat Ucraina – iar lumea este mai instabilă decât atunci când era el în funcție. Fostul președinte a afirmat că ar putea aduce pacea în Ucraina în „24 de ore”. Deoarece cunoaște „toți jucătorii” din lume, ar putea preveni „al treilea război mondial”.

O președinție Trump ar ridica aproape cu siguranță întrebări cu privire la viitorul ajutorului economic și de securitate al SUA pentru aliații și partenerii cruciali, precum și la viitorul NATO.

După invazia Rusiei în Ucraina, Biden a făcut presiuni pentru a consolida alianța transatlantică. Însă Trump a amenințat că va retrage SUA din NATO – și cel puțin ar relua presiunile sale agresive pentru noi cheltuieli de apărare din partea altor membri.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.112 afisari

3 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger