AcasăPoliticaMarea Britanie pune la colț România. Drepturile minorităților în Ucraina și canalul...

Marea Britanie pune la colț România. Drepturile minorităților în Ucraina și canalul Bâstroe nu sunt priorități

Un jurnalist BBC a șters pe jos cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Umilința la care a fost supus un reprezentant de rang înalt al României la postul public BBC al Marii Britanii este stupefiantă. Chiar și vorbind de un ministru de externe în persoana lui Bogdan Aurescu, despre care, cu indulgență, se poate spune că nu a performat în niciun fel, atacurile reprezentantului UK au fost direcționate, în fapt, împotriva țării noastre, căreia i s-a reproșat că îi arde tocmai acum de drepturile românilor din Ucraina și de distrugerea Deltei Dunării.

Reacția reprezentanților Marii Britanii în privința problemei canalului Bâstroe este aceeași cu cea a Uniunii Europene, deși tacită, în cazul celei din urmă. Un celebru jurnalist de la BBC, postul public al Marii Britanii, Stephen Sackur, l-a tocat în direct pe ministrul de externe, Bogdan Aurescu, căruia i-a reproșat că România îndrăznește să oprească Ucraina să dragheze canalul Bâstroe, care va avea ca și consecințe distrugerea Deltei Dunării, când țara vecină traversează o criză existențială. Mai mult, jurnalistul britanic a arătat că Ucraina se chinuie să își deschidă un nou port pentru a-și exporta produsele, în timp ce România încearcă să împiedice acest lucru.

”Chiar credeți că este asta o prioritate?”, l-a întrebat, sfidător, jurnalistul BBC pe ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Degeaba a încercat ministrul nostru să-i spună că dragarea canalului distruge, practic, ecosistemul Deltei Dunării, care este patrimoniu UNESCO și o arie protejată de mai multe tratate internaționale. Cui îi păsa de așa ceva în Marea Britanie, care este cel mai fervent susținutor, după SUA, al Ucrainei? Cui îi pasă în Uniunea Europeană de Delta Dunării acum, când interesul este ca Ucraina să obțină exact ce dorește? Încercând să strecoare cuvinte peste cele ale jurnalistului, care se dezlănțuise la adresa obrăzniciei României, Bogdan Aurescu a bolborosit ceva depre măsurătorile care ar urma să se facă.

Interviul, programat de Kiev

Interviul BBC sau, mai bine zis, atacul BBC la adresa României, a părut, punct cu punct, regizat de Kiev. Scopul urmărit era clar. Să pună capăt, o dată pentru totdeauna, încercărilor disperate ale autorităților române de a salva Delta Dunării, prin oprirea dragărilor în partea ucraineană. De altfel, cu măsurătorile canalului, amânate și para-amânate de ucraineni, a rămas ca în tren. În plus, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a avut îndrăzneala să semnaleze catastrofa iminentă care se va abate asupra Deltei Dunării, a fost luat în vizor și se aude că ar putea fi tras pe linie moartă. Pentru a confirma teoria regiei de la Kiev, jurnalistul BBC a sărit la beregata bietului Bogdan Aurescu și pe tema drepturilor minorității române din Ucraina, având în vedere că președintele și premierul ar fi îndrăznit să critice legea dată de Zelenski. Aurescu i-a replicat că românii din Ucraina ar trebui să aibă dreptul să învețe și în limba română, așa cum etnicii ucraineni au dreptul să învețe în limba maternă în țara noastră, subliniind că în România drepturile minorităților sunt respectate mai mult decât în orice țară din UE. Pregătit pentru acest argument, jurnalistul BBC l-a ”plesnit” cu un nu știu ce raport care spunea că drepturile romilor nu ar fi respectate.

Atacuri succesive

Pe desfășurătorul interviului au intrat și acuzații la adresa românilor, care nu susțin, în totalitate, ajutoarele pentru Ucraina și pentru refugiați. În acest sens, nu ar trebui să ne mire dacă Guvernul României ar decide să nu mai aprobe deloc ordonanța care reducea sprijinul financiar pentru refugiații din Ucraina, de la 6.200 de lei pe familie, la 2.000 de lei pe familie, dat fiind că în ultima ședință a Executivului proiectul nu a trecut.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.047 afisari

44 COMENTARII

  1. Am văzut cap-coadă interviul dat de Aurescu emisiunii „Hard Talk”, difuzată de BBC.

    Jurnalistul britanic Stephen Sackur e cunoscut pentru stilul brutal, mușcător, inchizitorial, în care adresează întrebările.

    Răspunsurile au fost însă pe măsură! In primul rând ministrul român nu s-a lăsat încălecat de tirul agresiv de întrebări, mergând în direcții diferite. I-a cerut calm reporterului să-l lase să răspundă pas cu pas. Nu s-a lansat în niciun fel de speculații. Nu a acceptat să-i fie interpretate răspunsurile.

    De exemplu, la întrebarea, privind discriminarea țiganilor, invocând nu știu ce studiu obscur, Aurescu i-a replicat, calm, că mai sunt și zeci de alte studii, care dovedesc opusul și că ar face bine, ca jurnalist documentat, să le citească și pe acelea.

    Însumând : toată aprecierea pentru modul demn în care s-a prezentat Aurescu.

    • nu imi -place Aurescu.. S-a ingrasat de nemunca. Iar imaginea din pandemie nu o sterge, nici el , nici Joahis ( o sa va numarati mortii) nici Arahat, nici Lucovid – hotie.
      DAR, LA ACEST INTERVIU, a fost ok.
      Anglia sa vada de regele si regina lor , care au probleme mari….

      • Una dintre intrebarile jurnalistului a fost cam asa: Romania e un stat democratic, de ce pune bete in roate, Ucrainei?
        Cine dracu l-a pus pe Aurescu sa se duca la un canal proucrainean?
        Intrebarile …formultate tendentios.
        Aurescu daca era un bun diplomat si un bun roman ar fi trebuit sa raspunda la fel de tendentios.

    • Am inteles. Prioritatea este razbelul ucrainei pe care pe noi nu intereseaza. Ba chia e bine ca ucraina sa-l piarda.

    • Ce o intereseaza pe UK prioritatile noastre? Au iesit din ue si duca-se invartindu-se.

  2. Cei mai mari mincinosi acesti englezi care au ajuns sa fie condusi de un hindus ,e mai aproape ,sa se preocupe de asta decat sa zica romanilor cum sa si dozeze cheltuielile sau cum sa gestioneze teritoriul ei fata de ucraina care pt noi nu a fost amica din contra e un stat hibrid care ne a adus msi mult rau decat bine.Sa se preocupe de insula lor sa nu mai moara de grija noastra !!

    • UK este raul absolut. Nimeni nu a acazuat mai mutla suferinta decat UK si astia de o conduc acum beneficiaza total de pe urma a cea fost jefuit. Si nu dau inapoi nimic. Merita sa fie invadati, merita sa decada, merita tot.
      Dar noi tb sa ne luam de la ei aurul la noi cat mai putem si daca ne dau praf in ochi cu orice, mai putin asta, sa se duca in iad toti tradatoriii

  3. Las-o jos ca macane.Un trepadus de ziarist englez,( cica Marea Britanie ) ,obraznic se da mare,bate campii insinuind tot felul de aberatii,prostii ce dopvedesc cum habar nu are si nu-l intereseaza realitatea.Lipsit de bun simt,o jigodie antiromaneasca, e ” Marea Britanie” ca pune la colt Romania. Bai madam Marcu,nu cumva asta ti-a tras in cur si-n cap cu arcul ?

  4. CU POPANDAI IN GUVERN VRETI VOI SA ASTAMPARATI AROGANTA ENGLEZILOR SI NESIMTIREA UCRAINIENILOR ?.
    ROMANIA N-ARE OAMENI DE STAT !,DE ASTA E LUATA IN BASCALIE ORUNDE SI ORCAND.

  5. Urkaina sa isi faca exporturile prin alta parte, nu pe la noi! Parca aveau acord cu rusii sa ii lase sa faca export folosind un port de la Marea Neagra. Ce cauta pe Chilia?

  6. Parca e de bon ton sa te puna la colt Marea Britanie. Dar cand te pune Ukraina….Aici ne-au adus bravele slugi conducatoare; nimeni nu da doi bani gauriti pe colonie.

  7. Ca si rusii si ei fiind slavi, vor sa cucereasca tot ce se poate si sa faca rau. Au asta in ADN!

  8. Marea Britanie a ajuns o adunatura de jigodii cu interese mari in Ucraina ca si SUA. Pentru asi proteja interesele nu se dau in laturi de la nimic. De ce nu primesc ei cerealele din protejata lor Ucraina? de ce ei critica pe altii, cand ei sunt mai rai decat dracul!

  9. Englezul a fost sincer. Pentru el si Anglia cele doua probleme in discutie nu sunt prioritati ! Nu e de mirara, perfidul Albion nu se dezminte.

  10. Recititi istoria si veti constata ca Anglia niciodata dar NICIODATA nu a sustinut ceva pentru tarile Romane sau pentru Romania. pana si Imperiul Habsburgic a sustinut, dupa razboiul Crimeei ca Tarile Romane sa obtina o retrocedare de teritoriu de la rusi care pierdusera razboiul (Imperiul habsburgic neparticipand la razboi). NU UITATI SERVETELUL de la negocierea cu STALIN !!!

  11. Că tot este evocată istoria raporturilor Marii Britanii cu România: să nu uităm infamul șervețel, de la micul dejun dintre Stalin și Churchill dela 12 august 1942….

  12. ATITUDINE DE INCULPAT IN FATA PROCURORULUI ,EMANA ,ACEST PERSONAJ SINISTRU MARE MINISTRU DE EXTERNE,un produs 100% ROSU

  13. Bai Claudia ,daca erai de buna credinta ai fi pus intre ghilimele unele fraza ale unui ziarist obscur din Anglia .,,cu ingaduinta putem spune ca nu esti ziarista ci o rezista nebuna „Iti place exprimarea Asa se exprima un ziarist ,,cu indulgenta spunem ca nu a performat cu nimic”Fraze fara fara sens ,ziarici prost!

  14. ….”Chiar credeți că este asta o prioritate?”, l-a întrebat, sfidător, jurnalistul BBC pe ministrul de externe, Bogdan Aurescu….
    Un sclav britanic „jurnalist” nu inseamna , cum nu inseamna nimic mizeriile de pe-aici scrise de sclavii romani „jurnalisti” aflati in slujba ruSSiei.
    Jigodiilor!

  15. Erata
    Un sclav britanic „jurnalist” nu inseamna MAREA BRITANIE PUNE LA COLT ROMANIA….

  16. Sigur ca nu este o prioritate, si nici nu este pentru ei. De noi nu le pasa absolut deloc, ne fura si ne imping in razboi totul pentru interesele lor. Noi ca prostii inghitim galusca de fiecare data dar pana cand? Se zicea capul cel plecat sabia nu il taie. Se pare ca il taie mult mai usor

  17. E o vorba pe la români,..nu te amesteca cu tărâțele că te mânca porci…!…așa îi trebuie ,să vadă cine ne poartă sîmbetele…
    D-abia astept să vină beizadeaua la Viscri!…ce va auzi cretinul nici apa sîmbetei nu-l va spăla…asta dacă va mai veni vreodată…

  18. Lasati mortii sa-si ingroape mortii lor.
    Totu-i pe baza de interes politic. Nu m-ar mira sa fi fost un aranjament sa se „vada” ca statul roman e „preocupat”.
    Presupunand insa ca nu, slava lui Dumnezeu ca nu omul e in locul Lui ci doar se joaca (cu puterea satanei)

  19. Nota 10 pentru logica, nota 4 pt eficienta. Nota 7 per general.
    Nu tre sa inteleaga fotoredactorul sau politicianul britan ci Maciulie din insulele indiilor virgine tre sa inteleaga urmatorele 10 aspecte:
    1-Romania e hub militar
    2Romania e hub alimentar
    3Romania e hub energetic
    4Romania e hub agricol
    5Romania a sarit prima cu munitie si sange in lume dar si veste antiglont.
    6Romania a tranzitat 2 000 000 de ucraini nu 1000 ca in Austria
    7 Romania a trimis mancare prima la Bucea orasul holocastrat
    8 In Romania si-au gasit o viata 100.000 de ucraini.
    9Sunt unele secrete militare care nu se spun la tv de ex portile de intrare a convoaielor militare ca pot fi sabotate, e un ajutor tainuit.
    10 Romania tranziteaza milioane de tone de grau ucrain
    Etc
    Cum ar fi gradinite cu predare ucraina. Asa ceva nu se face in Ucraina scoli cu predare romana… Asta sa inteleaga britanu.

  20. In sens ca BBC nu e tv Moldova sa ma uit doar eu. Ci se uita nu doar imperiul britan ci si din Hong Kong Taiwan Australia sau Zeilanda si omul nu stie ce face romanul. Atunci cand ai onoare sa ajungi la un post mare tre sa aduci stereotipuri informatice.

  21. Marea Britanie sa ne dea aurul inapoi!! De ce Dragnea a cazut dupa ce a cerut sa repatrieze aurul din UK??? Sa nu ma intelegeti gresit: am simtit ca ma sufoc atunci cand am gandit ca Dragnea poate fi un nou Ceausescu. Prefer ce este azi decat un nou Ceausescu. Nu mai vrem un Nicusor si nomenclaturisti si restul iobagi.
    Dar… el nu a cazut din cauza ca facea ceva rau noua, ci ca a cerut aurul sa fie adus inapoi de la UK, ca a dorit sa impoziteze mai corect multinationalele si pt ca a vrut sa dea vit d la copii. Inainte de plandemie, ca se stia ce va fi, d deficienta as adus cazuri cu simptoime si asta a vrut sa salveze copiii. Si Ceausescu dorea.
    Cumulul asta;: sa salveze copiii, sa impoziteze sugativele si mai ales sa aducem aurul inapoi aici, UK l-a cauzut pe Dtragnea.
    UK inainte sa ne zica absolut orice, tb sa ne dea drec aurul inapi, ca il tin cu arcanul si acum nu mai sunt UE, nu o sa il mai vedem in veci si avem numai sclaveti care o sa o pateasca pt ca al nostur aur tb sa fie aici in soil romanesc. Strabunii il cer si toti astia de isi vand sufletul si nu fac asta o sa o pateasca pe tot neamul lor

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger