AcasăPoliticaMarcele, te-au făcut din vorbe! Cîrstoiu a fost mărul otrăvit

Marcele, te-au făcut din vorbe! Cîrstoiu a fost mărul otrăvit

Când l-a flancat pe Cătălin Cîrstoiu la prezentarea drept candidatul alianței PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, Marcel Ciolacu nici nu bănuia în ce capcană căzuse. Medicul supracalificat cu care el credea că va defila în București a fost, de fapt, mărul otrăvit din care i s-a dat să muște. Nici nu mai contează acum dacă Gabriela Firea (atenție, nu-i exclus să avem o nouă surpriză!) va câștiga sau nu, ce rămâne este imaginea puternic afectată a liderului PSD și mai ales poziția sa serios șubrezită în interiorul partidului.

În plus, cutremurul „Cîrstoiu” a lovit coaliția de guvernare atât de tare încât s-ar putea să-i vedem replicile și în septembrie, la „parlamentare”.

Ciolacu merge mai departe cu mandatul pe masă

Mai bine de 15 ore au încercat liderii PSD și PNL să-l convingă pe Cătălin Cîrstoiu să se retragă din cursa pentru PMB. Inutil de spus că omul nu avea ce pas în spate să facă de vreme ce și-a dus la îndeplinire misiunea, aruncând în aer alegerile pentru București.

Într-un final, după miezul nopții, pe „surse” s-a strecurat în presă informația că social-democrații și liberalii vor merge separat, cu Gabriela Firea, respectiv Sebastian Burduja. Cei doi nu se vor ataca în campanie, dar nici nu va fi nevoie, că loviturile vor începe din interior, primele meciuri sunt de așteptat să se joace între taberele care vor puterea. La PSD, se știe că Sorin Grindeanu are un singur interes – al lui personal, probabil țintește să ajungă președintele partidului, de aceea și pozează, de la o vreme, în politicianul care preferă să se țină departe de scandaluri. Mihai Tudose este cel mai vocal, dar un nou mandat de europarlamentar îl va scoate din joc, așa că rămâne gruparea care o are în centru chiar pe Firea.

Și aici este pericolul pentru Marcel Ciolacu. Prin retragerea lui Cîrstoiu, și-a recunoscut greșeala, iar acum este vulnerabil în fața greilor din PSD. Dacă va câștiga alegerile, Gabriela Firea îl va avea la degetul mic pe șeful partidului; cale liberă spre noi ambiții, cei care o cunosc știu că nu o satisface doar funcția de primar general în București. Mai grav e că și dacă pierde alegerile Firea, tot nu va fi bine pentru Ciolacu! Actualului lider i se va reproșa gafa „Cîrstoiu”, neîncrederea în oamenii importanți din PSD și lipsa de viziune și strategie de care a dat dovadă în cel mai important an electoral post-decembrist.

Riscul pierderii alegerilor parlamentare

„Dansul în doi s-a terminat”, a spus Ciolacu după anunțul intrării în cursă a Gabrielei Firea. Deși mulți ar fi tentați să creadă că premierul s-a referit la „pasele” din sondaje făcute de Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan, nu-i exclus ca liderul PSD să se fi referit (și) la partenerii din coaliția de guvernare; lăsați din brațe la Capitală, liberalii încep să simtă frisoanele alegerilor locale.

Calculele sunt simple și în același timp ne arată cât de mult pot pierde social-democrații și liberalii din cauza gafei „Cîrstoiu”. Dacă bucureștenii vor da un vot negativ pe 9 iunie, respingând amatorismul politic al PSD și PNL, atunci mesajul care ajunge în țară este unul de schimbare. Și va fi interpretat ca un vot negativ dat de Capitală coaliției de guvernare, în vederea alegerilor parlamentare din septembrie. Iar riscul este ca, la toamnă, românii să continue pe acest drum, cu vot de blam pentru PSD&PNL.

„Național” a mai scris de ce este atât de importantă Capitala – dă ora exactă în România, iar votul bucureșteanului cântărește de două ori mai greu. Pierderea Primăriei București ar putea însemna că s-a dat semnalul clar al schimbării – nu există varianta ca o capitală europeană să meargă într-o direcție, iar celelalte orașe în sens opus!

Poate că pentru PSD nu o fi dracul atât de negru, dar pentru PNL e Cod Roșu de inundații, pericolul înecului electoral se vede cu ochiul liber.

SUA au cerut stabilitate și primesc haos

Cu siguranță că evenimentele de la București n-au trecut neobservate pe plan extern, acolo unde semnalul recepționat de la social-democrați și liberali nu e tocmai cel dorit.

SUA au cerut stabilitate politică și continuitate, dar dinspre Palatul Victoria bate un vânt de amatorism total. Haosul generat de alegerea unui candidat pentru Primăria Capitalei nu conferă încredere, iar americanii văd în asta inclusiv o coaliție slabă, care în orice moment se poate rupe din pricina orgoliilor personale și a alegerilor greșite luate de cei doi lideri, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Unde mai pui că tot balamucul ăsta se suprapune peste crizele de primadonă neînțeleasă ale președintelui Iohannis, care s-a supărat pe americani fiind nu-l vor la șefia NATO, în locul lui Stoltenberg.

Nicușor Dan s-a trezit direct în campanie

După 4 ani în care nu a făcut absolut nimic din ce le-a promis bucureștenilor, Nicușor Dan s-a trezit cu chef de …caterincă și atacuri la persoană. Fix cum îi stă bine unui userist dovedit de imaginile filmate, Nicușor a furat și el, dar nu voturi, precum Clotilde, ci startul campaniei electorale.

S-a vrut sarcastic la anunțul retragerii sprijinului pentru medicul Cîrstoiu, dar Nicușor a sfârșit prin a le reaminti bucureștenilor chiar de cei care stau în spatele lui, „Câine” și alți interlopi dovediți. Mai bine tăcea, că poate, așa, uitau oamenii de tot chinul îndurat din 2020 încoace; cel mai recent coșmar – apa caldă oprită zile întregi în Sectorul 5, dar este doar o coincidență că s-a nimerit în sectorul lui Piedone.

Din păcate pentru el, după ce va elibera fotoliul actual, s-ar putea să ocupe un scaun în altă parte, pe la instituțiile care anchetează activitatea primarilor susceptibili a nu fi compatibili cu legile justiției române.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor