AcasăPoliticaMarcele, fii cu ochii pe Sorin!

Marcele, fii cu ochii pe Sorin!

PSD nu a stabilit nimic în legătură cu viitorul candidat al partidului la alegerile prezidențiale, iar în culise se țes intrigi grele în jurul acestui subiect. Unii văd în scrutinul de la sfârșitul anului o oportunitate de neratat pentru interesul personal, în timp ce alții așteaptă clarificarea situației pentru a ști încotro să o vireze. Marcel Ciolacu a dat de înțeles că are un singur obiectiv și acela este rămânerea la Palatul Victoria și de la 1 ianuarie 2025, semn că nu vrea să facă jocurile nimănui la „prezidențiale”. Ohooo, și câte mai sunt, chiar și la vârful PSD!

Sorin Grindeanu este prim-vicepreședintele partidului și ministru al Transporturilor. Dacă „Finanțele” și „Munca” livrează bine, prin noua lege a pensiilor, de la „drumuri și poduri” te-ai fi așteptat cel puțin la aceleași rezultate, dacă nu mai bine, acum, când 2024 este, se vede, cel mai important an electoral din istorie.

Intrigi, nu panglici

În loc să tragă tare pe ultima sută pentru a inaugura măcar unul din cele două loturi rămase neterminate din „Autostrada Ford”, Grindeanu are alte preocupări vara asta. N-a mai prins nicio deplasare „interesantă”, cum obișnuia pe vremea când conducea ANCOM, dar nici la muncă nu-i prea stă mintea. Altele îi sunt prioritățile, după cum vedem. Ce face Grindeanu? Îl impinge pe Ciolacu să candideze la președinția României. De ce ar face asta premierul? Ca să-și frângă gâtul și să elibereze scaunul de președinte al PSD, spun surse din partid.

Mulți spun că ministrul a renunțat la tăierea panglicilor pentru croșetarea intrigilor. Într-o recentă ieșire publică, a vorbit despre faptul că Marcel Ciolacu ar trebui să candideze, fiind favorit în alegeri – „În mod tradițional, nu doar la PSD, ci la toate partidele, cei care pleacă cu prima șansă sunt, de obicei, președinții de partid, și asta nu e valabil doar la doar la PSD (…) Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și președintele PSD, pleacă cu prima șansă. Nu are niciun fel de motiv să nu fie candidat la prezidențiale”.

Și, totuși, așa cum a spus de multe ori, liderul social-democraților are un motiv …și este unul destul de puternic: vrea să își ducă la bun sfârșit mandatul de șef al Guvernului, încă mai având destule puncte de „bifat” din lista asumată când a preluat Executivul.

În an electoral, Grindeanu inaugurează mai puține porțiuni de drum decât în 2023 și 2022. Să fie doar o coincidență sau o frână pusă lui Ciolacu? Și, indirect, PSD-ului, care la „parlamentare” are nevoie să confirme scorul bun obținut pe 9 iunie. Despre ministrul Transporturilor, toți social-democrații știu că este pentru el și atât, nu face parte din nicio tabără în afară de a lui… și a „Direcției” care îi indică drumul pe care să meargă!

Revenind, Craiova – Pitești și Centura Capitalei au fost două mari obiective pe care PSD spera să le inaugureze în toamna lui 2024, înainte de alegeri. Cum stăm cu câteva luni rămase până la „parlamentare” și „prezidențiale”? „Autostrada Ford” bate pasul pe loc, în sensul în care de la Balș la Craiova (tronsonul 1) nu s-a făcut niciun progres, deși vorbim de un „ciot” de numai 18 kilometri. Iar la inelul care înconjoară Bucureștiul, Grindeanu a ajuns să numere avansul lucrărilor în metri, nu kilometri, atenție! În ritmul ăsta, să nu ne mirăm dacă o să taie panglica Șoșoacă!

Ciolacu nu e Ciuca bătăilor

Pe de altă parte, Ciolacu nu este Ciuca bătăilor și a cam înțeles ce capcană i se întinde. Iar din acest motiv a și refuzat să candideze la „prezidențiale”, un demers care ar echivala cu scoaterea sa din joc. Spre deosebire de el, Ciucă nu a avut loc de întors, așa că, precum un bun soldat, a executat ordinul și va merge în bătălia de la „Cotroceni”. Mă rog, a executat ordinul sau a fost executat, asta rămâne să aflăm…

Revenind la Ciolacu, ultima sa mutare arată că nu este singur în bătălia asta și are sfătuitori de taină. Am mai scris că un greu al anilor ’90 din PSD îi stă în spate, iar acum se vede de unde vin sfaturile prin care evită capcanele ce-i sunt întinse. Ca să evite încercuirea lideriloe care îi cer să candideze, Ciolacu a anunțat că va convoca o întâlnire a Consiliului Național al PSD pentru a stabili organizarea și data unui congres ce va avea ca temă desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale. Și mai mult de atât, le-a dat de gândit atât liberalilor, cât și colegilor social-democrați – „O să discut cu colegii dacă acceptăm să susținem un candidat independent”.

Giurgiu, Valea Oltului, Tarom – lovituri planificate!

De câteva zile, România este paralizată din punct de vedere al infrastructurii de transport. Fie că vorbim de zborurile aeriene, fie că ne referim la drumurile țării, a fost haos, continuă să fie și nu știm cât va mai dura.

Ce știm, însă, este că totul se întâmplă sincronizat. Ca și cum, ca la un semnal, cineva a ordonat închiderea traficului pe Valea Oltului, blocarea Aeroportului „Otopeni” (greva piloților TAROM, care s-au dat bolnavi) și începerea lucrărilor pe „Podul Prieteniei” (Giurgiu-Ruse). Să fie totul o întâmplare? Șanse minime, mai mici decât a avut România să bată Olanda! La acest nivel, nimic nu se lasă la voia întâmplării și totul se întâmplă cu un motiv, dacă vorbim despre evenimente petrecute în serie, unul după altul, cu efect puternic din punct de vedere economic și social.

Să ne lămurim ce s-a întâmplat săptămâna asta, cu un ministru al Transporturilor total absent din peisaj:

Podul de la Giurgiu – reprezintă poarta de ieșire a românilor spre Bulgaria, Grecia și Turcia, destinațiile preferate de vacanță. Au început lucrările de reparații (partea bulgară) fix când debutează sezonul de concedii!;

Tarom – haosul de pe „Otopeni” a fost știut/anticipat și mai ales așteptat de ministrul Transportului, orice s-ar spune, imposibil să-l fi luat prin surprindere mișcarea piloților de la Tarom;

Valea Oltului – singura cale de intrare în București dinspre Transilvania, blocată/închisă fix după finalul anului școlar/examenele elevilor/studenților.

În tot acest tablou, singura întrebare care necesită urgent un răspuns este de ce nu l-a demis (încă) Marcel Ciolacu pe Sorin Grindeanu?! Deserviciul făcut PSD-ului, ca să nu folosim un alt termen, este uriaș, evident și de neiertat!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor