AcasăPoliticaUPDATE: Ciolacu, primul anunţ după şedinţa în care i-a certat pe miniştri...

UPDATE: Ciolacu, primul anunţ după şedinţa în care i-a certat pe miniştri pentru „azilele groazei”. A dat un ultimatum

Marcel Ciolacu a avut, duminică, o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma anchetei privind cazul bătrânilor torturaţi în azile.

UPDATE ora 15.30. În urma şedinţei de duminică, şeful Executivului a adăugat că prioritatea va fi verificarea şi reanalizarea autorizaţiilor la toate centrele pentru copii, vârstnici şi persoane cu dizabilităţi.

Am fost într-un centru din București care a preluat persoane din aşa numitele azile ale groazei. Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei. Avem o problemă de fond: a unui sistem corupt.

Fac un apel către toate cultele, BOR, dar și ONG-uri, avem nevoie de implicarea dvs. Faptele peterecute în aceste azile ale groazei au arătat o dezumanizare a unor persoane pe care nu le pot numi oameni.

Avem trei priorități: toate centrele pentru copii, persoane vârstince sau cu dizabilități, trebuie analizate. Termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecților.Solicit tolernță zero față de cei care au jefuit aceste persoane fără apărare, le-au furat și bunurile, și casele și pensiile.

Complexitatea infracțiunilor depășește imaginația noastră. Am stabilit cu ministrul Justiției ca soluționarea acestor cauze să fie o prioritate„, a spus Ciolacu.

Ciolacu a ameninţat şi cu concedieri.

Ministerul Muncii va sta de vorbă cu cultele, ong-uri, pentru acorduri pentru implicarea în această activitate. Sistemul trebuie schimbat. Este nepermis să avem o mulțime de instituții de control care își pasează responsabilitate. Trebuie regândit tot sistemul de autorizare și control.

Vreau să clarificăm acest sistem din punct de vedere legislativ, să nu mai existe portițe pentru nimeni. Cine nu-și face treaba să răspundă. Nu mai vreau fugă de responsabilitate, vreau un sistem coerent cu reguli clare. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane: copii, bătrâni și persoane cu dizabilități”, a adăugat premierul.

______________________________________

Ştirea iniţială:

Întâlnirea este programată la ora 14:00, conform agendei premierului, iar la discuţii vor participa ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu.

Prim-ministrul a cerut şi demisii

Premierul Ciolacu a cerut, totodată, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi agenţiei judeţene din Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

Vreau, ca prioritate, de la toate autorităţile care au atribuţii de control, o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi”, a mai spus premierul.

I-a avertizat deja pe miniştri

Ciolacu anunţase intenţia de a convoca întâlnirea de lucru încă de vineri, în debutul şedinţei de Guvern.

Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, declara Marcel Ciolacu.

3,7 milioane de lei a câștigat Ștefan Godei din „azilele groazei”, omul care controla asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” vizată de anchetă, sub coordonarea căruia bătrânii și oamenii cu dizabilități au fost bătuți, lăsați flămânzi, cu bube care au făcut viermi, într-o mizerie inimaginabilă.

Godei conducea Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, prin care controla afacerea prin care înfometea oamenii pentru a face un profit uriaș, unde a fost vicepreședintra consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe (fostă Enache).

author avatar
Andrei Ștefan