AcasăPoliticaMarcel Ciolacu, întrevedere cu o delegație din SUA, condusă de Kevin McCarthy:...

Marcel Ciolacu, întrevedere cu o delegație din SUA, condusă de Kevin McCarthy: „Un important semnal de sprijin pentru România”/Ce s-a discutat

(foto: Facebook/Marcel Ciolacu)

Președintele Camerei Deputaților și, totodată, liderul PSD a avut, în prima zi a acestei săptămâni, discuții cu o delegație americană aflată în România. La întrevedere au fost prezenți, între alții, și vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor și Adrian Câciu, șeful de la Ministerul Finanțelor.

După ce a primit delegația condusă de către Kevin McCarthy, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, Marcel Ciolacu a anunțat și care au fost subiectele avute în vedere la discuțiile de luni, 11 aprilie.

Ciolacu: Această vizită este un important semnal de sprijin pentru România

Una dintre temele abordate în cadrul întrevederii a reprezentat-o, după cum era de așteptat, situația din Ucraina. „Această vizită este un important semnal de sprijin pentru România și demonstrează încă o dată unitatea transatlantică impecabilă în fața agresiunii Rusiei. În acest context, am discutat despre sprijinirea unei prezențe avansate unitare a NATO pe flancul estic. Trebuie să ne concentrăm toată atenția și toate resursele pe apărarea colectivă și este crucial să avem o apărare coerentă și pe termen lung, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Totodată, am subliniat intenția României de a se implica în reconstrucția Ucrainei după război. Este o datorie firească pentru un stat care se dovedește un bun vecin, cât și o oportunitate economică uriașă pentru firmele românești. În acest proiect finanțat pe axa UE-SUA, România trebuie să își asume cu determinare rolul de lider regional”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina de Facebook.

Trimitere la noul proiect al legii offshore

Totodată, politicianul aflat în cea de-a treia funcție în stat, respectiv în fotoliul de președinte al Camerei Deputaților, a adus în atenție un alt subiect – și anume dezideratul privind eliminarea dependenței energetice față de resursele rusești.

„În același timp, trebuie să accelerăm și să facem progrese concrete în eliminarea dependenței energetice față de resursele rusești. Finanțarea proiectului celor două reactoare de la Cernavodă trebuie să fie o prioritate, dar și construirea de Reactoare Modulare de Mici Dimensiuni (SMRs). Este vital să identificăm soluții de finanțare pentru promovarea acestor proiecte și să beneficiem de asistența concretă ale SUA în această privință.

Mai mult, noul proiect al legii offshore, care va fi depus săptămâna aceasta la Parlament, va contribui semnificativ la creșterea securității energetice a României”, a mai anunțat Ciolacu.

Grindeanu: Portul Constanța a devenit cel mai important port la Marea Neagră

Pe de altă parte, după ce a fost prezent la discuțiile cu delegația americană, vicepremierul Sorin Grindeanu, aflat la șefia Ministerului Transporturilor, a făcut referire, între altele, la potențialul feroviar al portului Constanța.

Portul Constanța a devenit cel mai important port la Marea Neagră!

Fluxul de mărfuri transportate a crescut constant de la declanșarea conflictului din Ucraina iar România are șansă de a valorifica inclusiv potențialul feroviar al portului.

Am abordat această oportunitate în discuțiile dintre delegația română condusă de Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și delegația americană condusă de Kevin McCarthy, liderul minorității Republicane din Camera Reprezentanților.

În circumstanțele actuale, consolidarea conectivității dintre nordul și sudul Flancului Estic al NATO reprezintă un element critic în fortificarea poziției aliate de apărare.

Ne dorim să cooperăm strâns pentru a avansa implementarea proiectelor prioritare de infrastructură, de interes comun și de importanță strategică, în special Rail2Sea (calea ferată între Portul Constanța și portul polonez Gdansk) și Via Carpathia.

Foarte important pentru România este să avanseze implementarea Rail2Sea și Via Carpathia, cu implicarea financiară a SUA, inclusiv ca și contrapondere la încercările Rusiei și Chinei de a-și spori influența politică și economică prin investiții în infrastructura critică”, susține Grindeanu, într-o postare transmisă pe aceeași rețea de socializare.