AcasăPoliticaMarcel Ciolacu, în Qatar: România susține eforturile de pace în Orientul Mijlociu

Marcel Ciolacu, în Qatar: România susține eforturile de pace în Orientul Mijlociu

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea susținerii eforturilor de pace și restabilirii securității în Orientul Mijlociu, în cadrul unor declarații de presă comune cu omologul său din Qatar, care și-a exprimat opinia asupra faptului că războiul din Gaza a suscitat poziții diferite. 

Premierul României, Marcel Ciolacu, a susținut declarații de presă alături de omologul său din Qatar, E.S. Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, la ceremonia de semnare a Memorandumurilor de Înțelegere între Guvernul României și Guvernul Statului Qatar.

„Am venit plin de speranță în această vizită oficială convins că în perioade complicate trebuie să găsim noi oportunități de dialog și cooperare cu state cu care împărtășim viziuni și valori comune în acest context internațional dificil. Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est. Tocmai de aceea, sunt aici pentru a transmite un mesaj puternic că România este alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite, partenerii din Uniunea Europeană și din regiune, să susținem eforturile de pace și pentru restabilirea securității în Orientul Mijlociu”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în cadrul declarațiilor comune de presă.

Premierul României și-a exprimat acordul față de faptul că trebuie adoptată „o poziție echilibrată”, dar și privind necesitatea încurajării părților „să manifeste reținere imediată pentru prevenirea unor evenimente periculoase”.

„Diplomația și dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele. Iar rolul de mediator asumat de Qatar de-a lungul timpului, în dosare internaționale complexe, va fi cu siguranță un argument solid pentru detensionarea situației. De aceea, i-am transmis Excelenței Sale că România este pregătită să se ralieze eforturilor regionale și internaționale de a fi parte a unei soluții constructive care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu. Rolul de actor cu influență regională semnificativă a fost demonstrat, de altfel, recent de statul Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranță a ostaticilor din Fâșia Gaza, inclusiv a unor persoane care dețin cetățenia română”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu, mulțumind omologului său.

Proiecte de peste 15 miliarde de euro

Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare.
Avem un plan comun foarte concret. Toate aceste oportunități de investiții le voi detalia împreună cu miniștrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o voi avea astăzi cu Fondul Suveran de Investiții al statului Qatar, unul dintre cele mai solide și importante la nivel mondial.
Prioritatea este Portul Constanța care a devenit cel mai important hub de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est.
Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța pentru a juca un rol cheie de platformă logistică și în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei. Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze în ceea ce privește managementul și operațiunile portuare, dar și digitalizarea și dezvoltarea portului.
De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov.
Vorbim de proiecte mature care pot fi realizate în parteneriat public-privat. Am solicitat ca toți miniștrii prezenți să își prezinte proiectele și să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiții în România”, a punctat premierul Ciolacu. 

Prim-ministrul din Qatar: Războiul din Gaza a suscitat poziții diferite

La rândul său, Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministru al statului Qatar, a susținut că este o formă de șantaj politic faptul că ajutoarele umanitare nu ajung în Fășia Gaza , arătând că din păcate negocierile care au avut loc în acest sens sunt blocate, însă eforturile sunt continuate „pentru a atenua suferințele poporului Palestinian”.

Prim-ministrul din Qatar a mai susținut că este clar că războiul din Gaza a suscitat poziții diferite, exprimându-și opinia că există din păcate o dublă măsură în abordarea acestei chestiuni, astfel că ar trebui adoptate criterii unitare în ceea ce privește chestiunile de acest gen de către comunitatea internațională.

Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani a mai arătat că a considerat încă de la început că acest război că este posibilă o extindere a cadrului conflictului, lucru care s-a întâmplat, astfel că, în opinia sa, comunitatea internațională are o răspundere, condamnând „faptul că populația palestiniană e țintă atacurilor armatei israleiene”.

În opinia să, situația prezentă a readus în atenție cauza palestiniană care nu poate fi trecută cu vederea și ignorată, pentru că nu ar există o pace durabilă în zonă, „fără înființarea unui stat palestinian cu capitală la Ierusalimul de est, în baza acordurilor internaționale”.

Șeicul a mai arătat că această a fost întotdeuna poziția fermă a statului Qatar, „de partea păcii, nu de partea războiului”. „Am dori să vedem și de partea israeliană această poziție pentru a putea soluționa acest conflict și să vedem că poporul palestinian trăiește în pace”, a mai spus Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

 

author avatar
Andrei Coman
177 afisari

3 COMENTARII

  1. COVRIGARUL SI DIPLOMATIA !!,BABA SI MITRALIERA !.
    IMAGINEA E O FACATURA !.
    TARA PIERE SI BABA SE PIAPTANA , CAND NU TE DUCE MINTEA !,N_AI CUM SA-TI DAI SEAMA CAT DE RIDICOL ESTI.

  2. În sfârșit, vedem și o delegație care nu merge în excursie, ci caută să încheie ceva contracte economice pentru ROMÂNIA, dar și să refacă relațiile economice cu țările arabe, țări cu care am avut cândva numai de câștigat din acestea. Poate și ploaia care a avut loc este un semn bun. Așteptăm, dacă nu este cineva Gică-contra, să se pună în aplicare contractele încheiate.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger