Marcel Ciolacu a demisionat, marţi, 20 mai, din funcţia de preşedinte al PSD. Ciolacu și-a anunțat colegii, în cadrul Consiliului Politic Național al PSD, că renunță la șefia formațiunii politice.
UPDATE 14.30. Liderii PSD reuniți în cadrul Consiliului Politic Național l-au votat pe Sorin Grindeanu să preia șefia interimară a partidului, după ce Marcel Ciolacu a demisionat din fotoliul destinat numărului 1 în Partidul Social Democrat.
S-au supus la vot două propuneri pentru asigurarea interimatului – fiind vorba despre prim-vicepreședinții partidului Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor) și Daniel Băluță (primarul Sectorului 4).
Pe surse s-a aflat că Grindeanu a primit 67 de voturi, în timp ce Daniel Băluţă a primit 14 voturi. S-a mers pe varianta de vot secret.

Sorin Grindeanu va asigura conducerea interimară a PSD până la un viitor Congres al partidului. Deocamdată nu se știe când ar putea avea loc acest congres al formațiunii politice.
UPDATE 14.05. Marcel Ciolacu a făcut și public anunțul privind plecarea sa de la șefia PSD. Într-un mesaj postat în urmă cu doar câteva minute pe Facebook, Ciolacu susține că a făcut, marți, „un pas dificil, dar necesar” – acela de a-și depune madatul de președinte al PSD.
„Astăzi este timpul ca alți colegi să preia conducerea”, susține Ciolacu, înainte de a menționa că „viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale”.
Ciolacu: „Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri”
„Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România” – a mai ales să transmită Ciolacu în același mesaj postat pe rețeaua de socializare în după-amiaza zilei de marți.
Redăm în cele ce urmează, integral, mesajul transmis de Ciolacu:
„Azi am făcut un pas dificil, dar necesar: mi-am încheiat mandatul de președinte al Partidului Social Democrat, cu inima plină de recunoștință și respect față de toți cei care mi-au fost alături în acest proiect.
A fost o onoare să conduc partidul care a dus România în NATO. Partidul care a deschis ușile către Uniunea Europeană. Partidul care a pus, recent, și ultimul punct pe harta integrării europene, prin intrarea în spațiul Schengen. Nicio altă forță politică din această țară nu are în istoria sa realizări legate atât de solid de progresul national. De aceea, PSD rămâne cel mai puternic brand politic românesc de care noi, social-democrații, și toți cei care ne susțin trebuie să fim mândri și de care să nu ne îndoim vreodată.
Vă mulțumesc tuturor – de la colegii din prima linie, până la cei din organizațiile locale din întreaga țară. Fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă în acești ani m-a învățat ceva și m-au făcut mai bun. Avem oameni extraordinari în partid. Oameni curajoși, uneori tăcuți, dar neobosiți. Mă înclin în fața fiecăruia. Voi sunteți sufletul acestui partid. Nu sigla, nu funcțiile – ci voi!
Am trăit împreună ani plini. Am avut parte de succese, dar și de momente în care, cu siguranță, am greșit. Dar niciodată nu am vrut să fac rău țării mele și românilor. Asta a fost și va rămâne credința mea. Am pus pe primul loc stabilitatea țării și interesele cetățenilor, chiar și atunci când am fost criticat pentru compromisuri dificile. Au fost decizii grele, dar necesare pentru a evita derapaje periculoase și pentru a păstra o direcție clară, europeană și democratică pentru țară, într-o perioadă cu război la graniță și multiple crize suprapuse.
Dar astăzi este timpul ca alți colegi să preia conducerea. Să ducă PSD mai departe, spre un partid modern, mai adaptat realității în care trăim, dar care să rămână aproape de oameni. Cei care vin trebuie încurajați și susținuți cu toate forțele. Viitorul acestui partid stă în mâinile celor care cred cu adevărat în valorile solidarității, echității și justiției sociale.
Trebuie să ne reamintim că PSD este România profundă. Este vocea celor mulți. Este speranța celor care nu strigă și nu apelează la violență pentru a se face auziți, dar care așteaptă soluții pentru viața lor. Este puterea celor simpli, a mamelor care își cresc copiii, a pensionarilor care au clădit această țară și a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru familiile lor și pentru un viitor demn. Iar dacă uneori am uitat asta, dacă uneori ne-am pierdut busola și am uitat cine suntem cu adevărat, atunci trebuie să ne întoarcem la valorile noastre autentice.
Am ales să mă opresc aici, dar nu plec nicăieri. Voi rămâne toată viața mea un om de stânga. Rămân aproape de voi, ca membru al acestei mari familii politice, cu toată încrederea că Partidul Social Democrat va continua să fie forța principală a echilibrului și progresului în România.
Rămân aici. Dar nu pe scenă. Nu în frunte, ci în rând, dar cu inima la fel de legată de PSD ca în prima zi. Vă sunt recunoscător că mi-ați acordat încrederea de a conduce cel mai important partid al țării și că m-ați susținut pentru a deveni prim-ministru al Guvernului României.
Vă mulțumesc. Vă iubesc. Și vă rog: aveți grijă unii de alții, și nu uitați niciodată de ce suntem aici. Pentru oameni. Pentru dreptate. Pentru speranță. Pentru credință!”
–––-
Informația s-a aflat în primă fază pe surse. Ședința conducerii PSD este în plină desfășurare, la această oră, la Vila Lac.
Cine ar putea prelua interimar șefia partidului
Pentru preluarea şefiei partidului au fost vehiculate câteva nume, în principal cele ale lui Sorin Grindeanu și Daniel Băluţă, cei care sunt prim-vicepreședinți ai PSD.
Se așteaptă un anunț oficial în această privință.
Însă e de menționat că de luni, când a avut loc o ședință informală a liderilor PSD, s-a aflat, pe surse, că Ciolacu şi-ar fi anunțat colegii din partid că își depune mandatul de președinte al formațiunii politice.
Este pentru a doua oară când Ciolacu se arată gata să părăsească șefia PSD, precedenta dată când a făcut un astfel de anunț fiind după primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, când a ratat calificarea în finala cursei pentru Cotroceni.
Întrunirea conducerii PSD are loc în contextul recentelor alegeri prezidențiale, câștigate de către Nicușor Dan. În cadrul Consiliului Politic Național al PSD, de marți, 20 mai, întrunit cu începere de la ora 13, se așteaptă ca social-democrații să discute și să decidă dacă vor mai intra la guvernare sau vor trece în opoziție.
De altfel, după primul tur al scrutinului pentru Cotroceni, din 4 mai acest an, Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de premier. Decizia demisiei de la șefia Guvernului a venit după ce candidatul susținut de coaliția de guvernare, Crin Antonescu, nu a intrat în turul al doilea al prezidențialelor.
Citiți și: Președinte avem, mai lipsește un Guvern. PSD negociază cu pistolul pe masă
Da, imi pare rau de domnul Ciolacu, a muncit pentru functia de Prim-Ministru, a facut de toate , a avut grija de absortia fondurilor europene, de salariile oamenilor, de pensii, chiar lea marit, le-a dat pensii si la cei care nu prea au platit cotizatie. A avut grija de invatamant, de sanatate, de toate. Asa este acum , dai in ala care trage.