AcasăPoliticaMApN dă din casă. România a fost prima țară europeană care a...

MApN dă din casă. România a fost prima țară europeană care a livrat arme Ucrainei

Vasile Dâncu mărturisește. România a livrat armament Ucrainei în primele zile de la conflict

Deși luni de zile Guvernul și șefii de partide au negat că ar trimite arme Ucrainei, iată că Ministerul Apărării Naționale spune, probabil fără să-și dea seama, adevărul. România a livrat arme letale Ucrainei la doar trei zile de la începerea războiului, fiind, foarte probabil, prima țară care a făcut acest lucru. Evident că totul s-a făcut pe șest, fără ca populația să știe că țara fusese implicată în conflictul din țara vecină. 

Ministerul Apărării Naționale a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern, care modifică un act normativ privind aprobarea înființării pe lângă MApN a unor activități finanțate integral din venituri proprii. În fapt, schimbările propuse sunt introducerea în aceste venituri a rambursărilor obținute de la organismele internaționale pentru bunurile donate și utilizarea banilor pentru înlocuirea mijloacelor fixe și a bunurilor materiale disponibilizate și valorificate.

Proiectul, care necesită aprobarea CSAT, urmărește obținerea unor sume de bani de la UE pentru armamentul livrat de România Ucrainei pentru înlocuirea acestuia.

”La data de 28 februarie 2022, Consiliul UE a adoptat două Decizii privind asistența Forțelor Armate din Ucraina (UAF) cu echipamente pentru apărare, atât letale, cât și non-letale. Prin aceste acte juridice s-a convenit că ministerele apărării din statele membre UE, inclusiv MApN, sunt actori de implementare pentru măsurile de asistență acordate UAF, stabilind baza legală pentru rambursarea echipamentelor donate UAF către ministerele apărării. Drept urmare, pentru sumele rambursate agreate de Comitetul EPF pentru pilonul de asistență, în care România este reprezentată de MAE, administratorul EPF de la Comisia Europeană urmează să semneze contracte (acorduri de contribuție) cu ministerele apărării care au donat echipamente către UAF”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

În 5 zile, România a transferat tot armamentul la Kiev

Ministerul Apărării Naționale ne spune, cu nonșalanță, că în perioada 27.02-4.03.2022, a livrat echipamente militare letale și neletale Ucrainei, pentru care, la data de 10 martie 2022, a solicitat rambursarea, conform unei proceduri ad hoc, adoptată ulterior de Comitetul EPF, la data de 5 aprilie 2022, prin celula de tip Clearing House, din cadrul Statului major Militar al UE. Din valoarea totală solicitată pentru rambursare, a fost validată o sumă care cumulează costurile estimate doar pentru echipamentele considerate prioritate I (cele aferente celorlalte priorități au fost excluse).

”MApN a întreprins demersurile pentru rambursarea de către Uniunea Europeană a sumelor aferente primei tranșe, iar prin documentul WK 3686/2022 INI din 11 martie 2022 au fost validate sumele solicitate de MApN, doar cele aferente priorității I. Prin documentul WK 6687/2022 REV1 din 9 iunie 2022, validat de Comitetul EPF, la data de 10 iunie 2022, s-au stabilit sumele aferente primei tranșe care vor fi rambursate parțial în perioada 2022-2027, România fiind printre cele 10 state membre UE care vor primi rambursare în anul curent”, se mai precizează în motivarea emiterii actului normativ.

Afacere păguboasă

România nu numai că nu va primi banii pentru tot echipamentul militar furnizat Ucrainei, ci îi va primi și parțial. Și asta pentru că sumele cumulate solicitate de toate statele membre UE care au donat echipamente până la data de 11 martie 2022 depășesc suma agreată la nivel UE. Deși prima tranșă era în valoare de 500 milioane de euro, sumele solicitate de cele 10 state europene au fost de 596 milioane de euro, astfel că s-a agreat de către comitetul EPF rambursarea parțială a sumelor solicitate, printr-o scădere proporțională a sumelor cerute. ”Modificările propuse au scopul de a crea cadrul optim pentru ca Ministerul Apărării Naționale să administreze fondurile rambursate în urma măsurilor de asistență prin donații de echipamente letale și neletale oferite Ucrainei și să le utilizeze în folosul acestuia, pentru completarea capabilităților militare angajate/asumate (refacerea stocurilor, investiții în infrastructură, înzestrare)”, susține MApN.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.