AcasăPoliticaManevra lui Iohannis: două zile de alegeri

Manevra lui Iohannis: două zile de alegeri

Liberalii sunt disperați de o eventuală pierdere a puterii. Vorba unui amic ce îmi spunea că, pentru ei, pierderea stăpânirii se numără în ani de închisoare, de aici și atâta încrâncenare. Vine vremea decontului pentru abuzurile comise, pentru afacerile murdare desfășurate la adăpostul stărilor de urgență și de alertă, pentru haosul creat de guvernarea aiuristică, or tocmai asta încearcă să evite. Singura lor șansă de a ocolipușcăria rămâne păstrarea puterii. Iar pentru asta sunt în stare să facă orice și să rămână pe poziții. Primul pas, alegerile locale, unde trebuie să câștige la un scor zdrobitor. De ele depinde câștigarea alegerilor parlamentare, fapt ce le-ar aduce satisfacția unei guvernări după bunul lor plac.

Este ceea ce își dorește și Iohannis, artizanul manevrelor care să-i ducă liberalii la victorie. Ideea alegerilor anticipate nu l-a părăsit niciodată. Doar epidemia de coronavirus i-a dat peste cap planurile, dar asta nu înseamnă și că ar fi renunțat la ele. A trebuit doar să se adapteze din mers la noua situație și să născocească alte strategii.  Nu îl bănuiesc pe el ca fiind autorul, e prea puturos și neajutorat când trebuie să gândească tacticile de câștig. Are, în schimb, o armată de consilieri și de oameni din servicii care numai cu asta se ocupă.

PSD stabilește rezultatele

Marcel Ciolacu. Orice comentariu este de prisos

Toate calculele arată că, dacă alegerile locale ar avea loc mâine, șansele de câștig ale liberalilor s-ar situa între 17 și 20 la sută, ceea ce ar fi un dezastru. Nemulțumirea populației este mult prea mare pentru a putea fi calmată în vreun fel. Șomaj, interdicții absurde, nesiguranța zilei de mâine, blocarea cu bună știință a economiei, creșterea halucinantă a prețurilor și amăgirea creșterii alocațiilor și pensiilor sunt doar câteva dintre capetele de acuzare. Liberalii știu și ei că, deși țin steagul sus, sunt cu un picior în groapă. Mai mult, dacă PSD depune și o moțiune de cenzură, care are mari șanse de a trece, finalul le este și mai aproape. Încetarea domniei PNL înainte de alegerile locale este de natură să influențeze în mod categoric scorul. Acum, totul depinde doar de PSD ce strategie adoptă.Îi mai lasă două luni sau le taie furtunul de oxigen la începutul lui august.

Pensionarii i s-au așezat de-a latul

De dragul alegerilor, Orban va pune placa despre sănătatea populației

Deși, pe deoparte, Guvernul Orban face mare tapaj cu epidemia de coronavirus, pe de altă parte nu renunță la alegeri. Cifrele pe care Grupul de Comunicare Strategică le anunță zilnic nu mai sunt crezute de multă vreme. Degeaba apar la televizor Vela, Tătaru, Arafat sau alți proroci prăpăstioșiai Covid, nu mai au credit. Orban a ajuns să se contrazică singur în opinii. Vrea alegeri, invocând Constituția, regulile democrației și legi făcute pe genunchi și votate de urgență în Parlament. Este limpede că le vrea, dar nu știe cum să rezolve problema aglomerării. A încercat inclusiv intimidarea prin prezentarea de cifre prăpăstioase și prin emisiuni făcute de tot soiul de vânduți pe la televiziunile mituite, având ca țintă populația vârstnică. A mizat pe faptul că pensionarii, recunoscuți pentru opțiunile lor majoritar pesediste, se vor speria de pericolul contaminării și nu vor mai ieși la vot. Din teritoriu, însă, informațiile arătau că lumea nu se lasă timorată și vrea să voteze.

Nelu Tătaru va da ordin să nu mai moară nimeni cu cinci zile înainte de alegeri

Ne pregătim de fraudă?

Așa a apărut varianta celor două zile de vot, care-și face loc tot mai mult. Manevra nu îi aparține, este opera lui Iohannis, mai bine zis a celor care-i întorc cheița. Tot scenariul are ca punct de plecare laitmotivul fals cu grija față de sănătatea populației. Aceeași care, de-a lungul timpului, politicieni și câțiva ziariști mai curajoși i-au demonstrat că nu l-a preocupat atât de mult pe cât pretinde.Teoretic, Opoziția ar trebui să se opună prelungirii votului dincolo de data stabilită. Nu se știe însă dacă se va întâmpla așa ceva. Întotdeauna, jocurile din culise au arătat altceva. Două zile de vot, complet nejustificate, nu vor face altceva decât să deschidă calea unei fraude electorale de proporții. Dacă la referendumul pe justiție, care a durat numai o zi, ne-am trezit cu neștiutori de carte care au înțeles perfect întrebările, aceleași pe care nici Klaus Iohannis nu a fost în stare să le reproducă fără prompter, cam ce se poate întâmpla în două zile? Dacă la europarlamentare am văzut cum UDMR a câștigat locuri în județe în care nu există picior de maghiar, de ce n-am vedea cum fiefurile PSD cad pe capete și lumea, brusc, votează PNL în neștire?

author avatar
Valentin Boeru
3.046 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger