Donald Trump a anunțat la începutul acestei luni că va „elibera” Statele Unite de importurile care „subminează” prosperitatea americană, prin impunerea a două niveluri de taxe vamale.
O taxă așa-numită „de bază” de 10 % asupra tuturor importurilor din toate sursele, și o tranșă suplimentară pentru țările care înregistrează excedente comerciale ridicate cu Statele Unite.
Trump crede astfel că face o „nouă declarație de independență”, ce îi va permite în același timp să reechilibreze balanța comercială și să crească veniturile guvernului federal.
În realitate, Trump nu își eliberează țara, ci o închide într-o fortăreață vamală, susține economistul Christian Saint-Etienne într-o analiză publicată în Boursorama. Vor exista trei consecințe ale politicii tarifare.
Celelalte țări ale lumii își vor intensifica schimburile comerciale între ele, lăsând SUA în afara unei mișcări economice majore. Statele Unite nu pot învinge China fără un sistem puternic de alianțe, pe care Trump îl slăbește. Exporturile americane vor fi afectate de creșterea tarifelor din partea altor țări, iar poporul american va suferi din cauza creșterii inflației.
De la MAGA la MASA
Într-adevăr, războiul comercial inițiat de Trump s-ar putea întoarce împotriva Statelor Unite, iar sloganul „Make America Great Again” (MAGA) s-ar putea transforma în „Make America Small Again” (MASA). Este exact ceea ce piețele financiare încep să suspecteze.
JPMorgan se așteaptă ca tarifele să provoace o scădere de 0,3% a PIB-ului SUA comparativ cu o previziune anterioară de 1,3%. De asemenea, se așteaptă ca rata șomajului să crească de la 4,2% la 5,3%.
Europa și China vor trebui să devină mult mai îndrăznețe în ceea ce privește stimuarea economiilor lor. Strategia fiscală, combinând reduceri de impozite, investiții guvernamentale și subvenții industriale selective, ar fi cel mai eficient mod de a contracara efectele tarifelor asupra activității economice globale
Trump anunțase revenirea prosperității și sfârșitul inflației. Americanii le-ar putea obține pe amândouă, dar în sens invers: creștere economică mai mică și inflație mai mare.
Unii analiști prevăd posibila revenire a stagflației, ceea ce ar însemna eșecul total al administrației. Este încă prea devreme pentru a judeca noul experiment american, dar acesta nu începe așa cum se așteptau ocupantul Casei Albe și consilierii săi.
Statele Unite sunt angajate într-un conflict major cu China pentru dominația mondială. Acest conflict este strategic, economic, militar, diplomatic și are o dimensiune politică majoră. Într-un moment în care America are cea mai mare nevoie de aliații săi, în special de Uniunea Europeană, Trump îi slăbește alianțele.
Faptul că investitorii, analiștii și bursele nu par să anticipeze o evoluție favorabilă a economiei americane ar trebui să alerteze echipele lui Trump cu privire la o posibilă eroare de strategie. Dar președintele nu se îndoiește niciodată.