AcasăPoliticaMaia Sandu, pe făraș. Vot zdrobitor împotriva guvernării dezastruoase

Maia Sandu, pe făraș. Vot zdrobitor împotriva guvernării dezastruoase

Înfrângere usturătoare pentru președintele Republicii Moldova

Moldovenii de peste Prut s-au trezit și au votat masiv cu opoziția, punând la zid partidul Maiei Sandu. Doar 28% dintre voturi a obținut candidatul PAS la Primăria Capitalei Republicii Moldova, în condițiile în care Maia Sandu a închis tot ce însemna mass-media critică la adresa guvernării și a interzis partidelor din opoziție să candideze la alegerile locale. Derapajul democratic, susținut de Bruxelles, nu a avut efectul scontat, în condițiile unei sărăciri fără precedent a populației.

Moldovenilor le este dor de sărăcia de dinainte de Maia Sandu. Și asta pentru că politica de ură furibundă la adresa Federației Ruse, de ale cărei resurse țara era dependentă, i-a aruncat într-o sărăcie și mai cruntă, în care, efectiv, nu mai pot supraviețui.

Această ”soră” a lui Zelenski a pornit un război declarativ agresiv împotriva Federației Ruse, aproape transformând statul, în mod aberant, în parte beligerantă a conflictului din Ucraina, în loc să-și păstreze statutul de neutralitate față de un război care nu îi aparținea. Protestele din Republica Moldova, pe fondul unei nemulțumiri majore a populației, au fost aruncate pe seama dezinformării ruse și au fost stârpite în forță. Aversiunea împotriva guvernării partidului Maiei Sandu a crescut însă, iar măsurile de anihilare a mass-media nu au avut niciun efect. Încă de anul trecut, președintele Republicii Moldova a desfășurat o adevărată cruciadă împotriva presei neaservite, derapând periculos de la regulile democratice.

Orice voce critică la adresa guvernării și a Maiei Sandu era imediat suprimată, pe motiv că ar fi fost finanțată de rușii care urmăreau destabilizarea țării și răsturnarea ordinii democratice. Primul val al suprimării a avut loc la sfârșitul anului 2022, când Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 şi Orhei TV, principalele posturi TV din Republica Moldova, au fost interzise. Deși angajații acestor posturi s-au plâns la Bruxelles, reclamând derapajul fără precedent de la statul de drept, Comisia Europeană a sfârșit prin a felicita Guvernul Republicii Moldova, pentru lupta sa cu oligarhii.

A doua epurare

Cu șase zile înaintea alegerilor locale, care s-au desfășurat pe 5 noiembrie 2023, autoritățile din Republica Moldova au decis să sisteze alte șase posturi TV pe perioada stării de urgență, perioadă care va dura, după cum se vede, tot mandatul guvernării PAS și a președintelui Maia Sandu. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. Totodată, au fost blocate și 31 portaluri web, dispărând orice canal critic la adresa conducerii Republicii Moldova. „Toate aceste posturi de televiziune, conform explicațiilor Guvernului și CSE (Comisia pentru Situaţii Excepţionale), sunt finanțate din bani ilegali și, respectiv, se ocupă de propagandă și dezbinare, ori nu despre asta este presa. Presa trebuie să asigure informarea corectă și obiectivă. Este de râsul găinilor, că Federația Rusă, care a alungat sau a închis toată presa liberă vine să ne dea lecții de democrație. Pe noi ne interesează opiniile comunității internaționale și ale cetățenilor noștri și dacă vedeți, în clasamentele internaționale Republica Moldova arată mult mai bine decât Federația Rusă și chiar unele state din UE când vine vorba de libertatea presei. Noi ținem la liberarea de exprimare. Toți cetățenii din Republica Moldova pot să audă cum de dimineață până seara oricine critică guvernarea, ceea ce nu veți auzi în Federația Rusă. Noi nu luăm lecții de democrație de la Kremlin”, a declarat Maia Sandu.

Efect de bumerang

Măsurile disperate ale conducerii Republicii Moldova au avut, iată, un efect de bumerang. Rezultatele voturilor de la alegerile locale arată o zdrobire a partidului aflat la guvernare. În Capitală, care dă tonul votului general, Ion Ceban, actualul primar, sabotat din toate părțile de Guvernul PAS, a câștigat detașat alegerile, cu peste 50% din voturi, contracandidatul său obținând doar 28%. Mai mult, toate candidaturile depuse de Partidul Politic „Şansă” la alegerile locale de duminică din Republica Moldova au fost anulate. Premierul Dorin Recean a explicat că decizia a fost adoptată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, „în baza faptului că au fost identificate activităţi de influenţare a proceselor electorale pe teritoriul ţării în scopul promovării intereselor statului străin Federaţia Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetăţeanul Ilan Şor, prin Partidul Politic Şansa”. Localități întregi s-au trezit, astfel, fără candidați, urmând să se desfășoare un alt tur al alegerilor locale. De precizat că, în iunie 2023, Partidul Șor a fost scos în afara legii, cu ajutorul Curții Constituționale din Republica Moldova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.529 afisari

20 COMENTARII

  1. Prezenta la vot la Chisinau = 40 , 96 . Sunt votati 898 de primari , PAS A IESIT PE PRIMUL LOC IN 19 DIN 32 DE RAIOANE , trebuie sa asteptam rezultatele finale si sa vedem cum se formeaza majoritatile . Ceban a obtinut 50,62 % din 40 ,96 prezenta la vot , care VOT ZDROBITOR ?

    • Usor cu pianul Ceaușescu era mic copil pe lângă asta care interzice tot ce nu este in acord cu ea. Si cu toate astea moldovenii s au cam saturat de ea

  2. Moldovenii activi buni de munca sunt in Europa cu pasapoarte românești. Nu prea au
    votat. Bătrânii au trait mai bine în colhozuri. Ei au votat. Și au mai votat moldovenii care lucrează în Rusia și în alte state foste sovietice.

    • Mai Cetățene, o fi incercat sistemul sa ii prosteasca pe moldoveni, dar nu au reușit, au votat împotriva lui. In schimb la tine, sistemul a reușit cu 10

    • Asa rau te-a prostit sistemul ? DIASPORA ( cetatenii R.Moldova aflati peste hotare ) au putut vota numai daca s-au intors in tara in perioada acestor alegeri . DIASPORA poate vota din strainatate la alegerile PARLAMENTARE , GENERALE SI PREZIDENTIALE , NU si la LOCALE .

  3. Tranvaiu asta de Maia Sandu si Ttagatorul de Zelenski merita rastigniti pentru “binele” pe care il fac proprilor cetateni. La fel si cei care conducarorii Romani. Toti dictatorii isi cauta un dusman imaginar cu care sa se lupte pentru a restrange si ingradi libertatile cetatenesti… O lume nebuna…

  4. Moldoveni sunt destepti, nu vor sa fie sclavi europei, ca noi Romani.
    Si nici sclavi Rusiei nu au fost, cert au fost mai bine inainte de a veni aceasta femeie la putere!

  5. Ar trebui ca Maia Sandu sa si formeze echipe de asasini si sa i termine pe candidatii pro rusi. Si apoi ‘fortat’ sa se unesca cu Romania. Facandu le cretinilor din Republica Moldova , bine cu forta. Poate mai apare cineva care va ordona sa trecem Prutul. Si sa i distrugem pe moldovenii tradatori.

  6. Nu va lasati inselati de ruzultate. Nu degeaba a bagat mos Soros meleoanele de euroi in Moldavia. Credeti ca acum va renunta doar pentru ca niste colhoznice si niste muncitori paduchiosi au votat impotriva robotului sau leghebedist? Ce s-a intamplat cu marea victorie in alegeri a PSD-ului in Romania? A fost macinata de scandaluri, iar in final cel care a condus partidul la victoria a fost bagat la parnaie. Acum avem premier un PSD-ist, mai progresist ca fata lui Lasconi, activizda aia far’ de scoala cu dragoste pentru natura, dar careia ii pute sa traiasca in satul romanesc.

    • BayKoi , ” RUZULTATELE ” finale n-au fost anuntate , urmeaza turul 2 in aproape 300 de primarii , astia care sunteti nostalgici dupa guvernarea ” infloritoare ” a lui Dodon va imbatati cu apa rece si ” voturi zdrobitoare ” de pomana . Moldovenii au iesit in Occident , greu sa-i mai pacalesti cu bobite ca pe gasca lui Stalin .

  7. Si-au luat-o peste bot daca au promovat agenda legebetista. Sa se invete minte!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger