AcasăPoliticaMai votăm sau jocurile sunt făcute?

Mai votăm sau jocurile sunt făcute?

Pare că rezultatele alegerilor de duminică sunt deja cunoscute, cel puțin în competiția primilor trei concurenți, PNL, PSD și USR PLUS. Este concluzia lui Klaus Iohannis, care a desemnat deja câștigătorii. Iar dacă va fi nevoie, printr-un mic artificiu PSD poate ajunge pe locul al treilea. Aici, nevoia nu este una și aceeași cu un calcul electoral, ci va fi dorința lui Klaus Iohannis de a umili la maximum cel mai mare partid din România. Va fi vrerea lui de a arăta că PSD nu este numai toxic, așa cum spune de fiecare dată, ci și un partid pe care românii îl urăsc și îl desconsideră.

Nimeni nu întreabă ce caută STS la alegeri

Chiar dacă nu se va impune acel artificiu pe care numai tăblițele STS îl pot realiza, președintele s-a antepronunțat. Cine i-a comunicat rezultatele fără ca alegerile parlamentare să se fi desfășurat, fără să se fi numărat voturile? Vor guverna împreună, a declarat Iohannis în urmă cu două zile, făcând referire la PNL și USR PLUS. Este un calcul nedezvăluit sau se bazează numai pe faptul că nu va numi vreodată un premier PSD? În cazul în care social democrații vor fi majoritari în Parlament, pot veni cu propunerea de premier a unui specialist, a unui tehnocrat care nu a avut, niciodată, vreo legătură cu partidul lor. Sau nici așa nu e bine, simplul fapt că vine din partea PSD fiind de natură să-l scoată din minți?

Ce caută STS în alegeri?

Parlamentarele de duminică au toate condițiile să se desfășoare sub auspiciile unui fals de proporții.

Firea singura care vorbește Partidul tace

Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD, afirma că partidul ei este pregătit să urmărească strict rezultatele, recurgând la numărătoarea paralelă care, dacă ar fi fost activată și la locale, ar fi prevenit eșecul. Cât de cât bine, dar nu este de ajuns. Softul cu care lucrează STS nu a fost verificat de nimeni, iar Marcel Ciolacu nu dă semne că ar fi interesat de subiect. Mai mult, și am spus-o de multe ori, nici nu și-a pus problema ce caută o instituție militarizată într-o ecuație civilă? De când rezultatele alegerilor trebuie trecute prin filtrul unui serviciu secret, subordonat direct președintelui? Explicațiile STS, că ar asigura securizarea voturile, sunt de prost gust și valabile doar pentru a motiva apariția altor opt generali noi în structură, exact cu o săptămână înaintea alegerilor. Poate fi o coincidență ca atâtea altele, dar cine mai crede în ea? Pe scurt, PNL este un partid de oameni corecți și cinstiți cum alții nu-s, USR e cu o Românie fără hoție, UDMR ar un număr aproape fix de votanți, deci nu își poate trece rezultate uimitoare în palmares, iar PSD, la câți alegători are, nu mai are nevoie de câteva voturi în plus, pe care să i le găsească STS în traistă. Și atunci, ce caută STS în tot acest proces?

Înspăimântarea populației

Pe de altă parte, pronosticul lui Iohannis poate face parte din seria de intoxicări cărora le dă drumul pe piață, cu intenția de a domoli elanul social democraților. Ați crede că este un plan minuțios, care se bazează pe determinarea populației să dea înapoi. Nu e niciun plan, e o socoteală mizerabilă născută din frică de români, din ură și din spaima că partidul lui poate pierde formarea majorității în Parlament, fapt ce i-ar crea frisoane, căci de liberali depinde și scaunul lui de la Cotroceni.

Beneficiar al unui vot pe cale de a fi măsluit Dar și complice

În același registru se înscriu și manevrele lui de intimidare cu pericolul pandemiei. N-a spus niciodată nu ieșiți la vot că muriți, în schimb a prezentat și dezvoltat fața cea mai neagră a acesteia, operând cu cifrele raportate de Grupul de Comunicare Strategică. Iar procentele de morți cresc și descresc după cum este nevoie, mizându-se pe intimidarea și năucirea populației. Pentru Iohannis, pericolul cel mai mare îl reprezintă segmentul de peste 60 de ani, îndeobște aparținând PSD. Or tocmai acesta trebuie îngrozit să nu se apropie de urne, iar televiziunile o fac ușor.

Manevrele din laboratoarele puterii

Involuntar sau nu, și PSD a căzut în capcana întinsă de Iohannis. Acesta nu va numi premierul propus de social democrați și a dat imediat vestea. PSD însă nu a găsit soluția prin care să contracareze, una pragmatică, nu politicianisme. Nici măcar nu a ieșit în public să lămurească ce plan concret are în condițiile în care va câștiga alegerile. Acestea ar trebui să aibă un rezultat zdrobitor, pentru că social democrații nu au cu cine să facă vreo alianță la un rezultat bun, dar totuși insuficient. Toate partidele îi refuză, Iohannis știe și pe asta își și bazează intervențiile, fapt ce îi permite să se lanseze în afirmații care să semene neîncrederea în rândul electoratului PSD. Un vot masiv, peste așteptări, poate de peste cap mizeria născocită în laboratoarele puterii. Ceea ce lumea nu știe este că la un vot mic, PSD câștigă. La un vot mediu, tabletele STS își fac de cap, dar la un vot covârșitor nu se mai simt în largul lor și se apropie periculos de mult de rezultatul real, ceea ce nu este dorit de Orban și de Cotroceni. Este lesne de înțeles de ce Iohannis încearcă pe orice cale să deturneze mersul firesc, vrând să câștige alegerile înainte ca acestea să se desfășoare.

author avatar
Valentin Boeru
2.453 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger