Volodimir Zelenski a făcut apel la aliații occidentali să furnizeze Ucrainei 30 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului pentru a stimula producția internă de arme și a opri avansul Rusiei.
Având în vedere că sprijinul SUA sub președinția lui Donald Trump scade și că eforturile de negociere a păcii cu Vladimir Putin stagnează, Ucraina se concentrează din ce în ce mai mult pe resurse proprii. Dar economia zdrobită de război este departe de investițiile necesare pentru a crește producția de arme, a precizat Zelenski, citat de Bloomberg. Cele 30 de miliarde de dolari ”sunt necesare pentru a acoperi acest deficit”.
Problema finanțării este extrem de importantă deoarece ajutorul primit din 2022 se epuizează, în condițiile în care nu se întrevede sfârșitul războiului. De asemenea, nu e clar dacă administrația Trump va aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina.
Și Zelenski are o problemă de abordare: susține că activele rusești înghețate ar putea fi o sursă de finanțare – și intenționează să îndemne țările din Grupul celor Șapte să își intensifice eforturile.
G-7 a formulat anul trecut un plan pentru împrumuturi în valoare de 50 de miliarde de euro, susținut de profiturile viitoare obținute din active rusești sancționate în valoare de aproximativ 350 de miliarde de dolari.
Dar acest plan nu funcționează din cauza reticenței unor țări din UE – Germania, Franța și Belgia – și a Băncii Centrale Europene de a merge până la capăt. Rusia ar contesta în mod inevitabil confiscarea activelor sale în instanță și, atât timp cât un astfel de caz este în curs de desfășurare, fondurile vor rămâne înghețate și inaccesibile Kievului.
Zelenski vrea să participe la un summit al liderilor G-7 (SUA, Regatul Unit, Germania, Franța, Italia, Canada și Japonia) în Alberta, Canada, luna viitoare. Totuși, se pune întrebarea dacă Ocidentul mai este dispus să pompeze bani în Ucraina.
Uniunea Europeană, deja afectată de tarifele americane, va cheltui 800 de miliarde de euro pentru reînarmare. Dacă se va retrage din negocierile de pace, administrația Trump poate lăsa Ucraina fără finanțarea SUA. Războiul înghite sume uriașe de bani, iar aliații Kievului par mai strânși la pungă.
Între timp, Rusia pregătește o ofensivă de vară în regiunile ucrainene Dnipropretrovsk, Donețk(orașele Pokrovsk şi Kostiantinivka), Sumî, Luhansk și Harkov.
CEEA CE MAI RAMANE DIN UCRAINA DUPA INCHEIEREA PACII CU RUSIA ,DACA SE VA INCHEIA !!,NU VA AVEA PUTEREA FINANCIARA SA PLATEASCA DATORIILE FACUTE IN TIMPUL RAZBOIULUI.
ZELINSKY NU-I PRESEDINTE LEGITIM ,MANDATUL LUI A EXPIRAT DEMULT.
CINE GARANTEAZA SI CU CE PENTRU ACELE MILIARDE PE CARE LE VREA ZELINSKY ?.
ROMANIA A INVESTIT PESTE 1 MILIARD DE $ IN COMBINATUL DE LA KRY VOIROG ,CAND DELEGATIA ROMANEASCA S-A DEPLASAT LA KIEV IN ANUL 1992 SA REGLEMENTEZE CU GVERECUPERARE A INVESTITIEI RASPUNSUL A FOST „VOI ATI FACUT INTELEGEREA CU RSSUCRAINEANA !!,NOI SUNTEM REPUBLICA UCRAINA,IAR NOI NU AVEM NICI O OBLIGATIE FATA DE ROMANIA „.
ASA TRATAU UCRAINIENII IN ANII 90 OBLIGATIILE FATA DE ALTE STATE,CREDETI CA S-A SCHIMBAT CEVA ??,MA INDOIESC ,I-AM CUNOSCUT LA EI ACASA.
Mai vor bani, mai vor. Raketii inca nu si-au facut norma.