Războiul Rusia-Ucraina durează de mai bine de trei ani și simbolizează eșecul comunității internaționale pentru prevenirea și soluționarea conflictelor.
Pe 5 octombrie, Volodimir Zelenski a dezvăluit pentru prima dată planul său de victorie, dar a fost criticat pentru obiectivele nerealiste.
Cinci pași greșiți
În primul rând, Ucraina ar căuta să-și consolideze securitatea prin aderarea la NATO. În al doilea rând, un sprijin militar substanțial, inclusiv sisteme de arme avansate, instruire și echipamente de suport.
În al treilea rând, desfășurarea trupelor și sistemelor NATO în Ucraina ca o formă de „descurajare extinsă” pentru a contracara o potențială agresiune rusă în viitor. În al patrulea rând, Ucraina ar oferi acces la vastele sale depozite de minerale critice, cum ar fi uraniu, litiu și titan, cu scopul de a atrage investiții occidentale.
Și în cele din urmă, planul propunea ca forțele ucrainene să poată prelua roluri de securitate în Europa după război, permițând astfel SUA să se concentreze pe alte provocări globale, cum ar fi Taiwanul sau Orientul Mijlociu.
Potrivit unei analize Modern Diplomacy, planul lui Zelenski a subestimat peisajului geopolitic în rapidă transformare și a supraestimat disponibilitatea Occidentului de a se angaja în furnizarea continuă de resurse pentru Ucraina.
Războiul a cunoscut o escaladare bruscă în ultima săptămână, în principal din cauza sosirii trupelor nord-coreene, a țintirii teritoriului rus de către Ucraina cu rachete ATACMS și a utilizării de către Rusia a rachetei balistice Oreshnik împotriva Ucrainei.
Armistițiu și negocieri
Donald Trump l-a numit recent pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina. Și Kellog are un plan: armistițiu și o soluționare negociată.
Washingtonul ar susține livrarea de echipamente și arme către Ucraina pentru a-i permite să contracareze o potențială agresiune din partea Rusiei. Dar acest ajutor militar va fi condiționat, deoarece Kievul ar trebui să arate disponibilitatea de a participa la negocieri de pace cu Moscova.
Dacă refuză, Statele Unite pot pur și simplu să oprească livrarea ulterioară a sistemelor de arme pe care le-au promis.
Washingtonul ar asigura Moscova că cererea Ucrainei de a adera la NATO va fi suspendată pentru moment. În prezent, este dificil de evaluat în ce măsură Rusia și Ucraina vor fi dispuse să recunoască negocierile de pace structurate pe baza acestor condiții.
Varianta Trump
Apoi, mai există planul de pace(rapid) al lui Trump, care implică cedarea de teritorii ucrainene Rusiei. Cum se poate ca Zelenski să înceapă negocieri cu Putin în acest context? Poate forțat. În orie caz, perspectivele pentru orice înțelegere sunt împiedicate de neîncrederea reciprocă, obiectivele strategice conflictuale și cicatricile adânci lăsate de război.
Din 2014, forțele ruse a capturat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Pe măsură ce se apropie 2025, tensiunile cresc atât pe câmpul de luptă, cât și la mesele de discuții.
Prin urmare, e greu de apreciat dacă planurile Zelenski – Kellog -Trump vor funcționa cu adevărat. Și dacă Occidentul va continua să susțină Ucraina împotriva unei Rusii care urmărește să-și reafirme sfera de influență.