AcasăPoliticaMaeștrii războiului urban.Va funcționa strategia militară a Israelului împotriva Hamas?

Maeștrii războiului urban.Va funcționa strategia militară a Israelului împotriva Hamas?

Este posibil ca Israelul să îndure încă multe luni de pierderi și traume înainte ca Benjamin Netanyahu să poată declara "misiune îndeplinită".

Soldații israelieni sunt maeștrii luptelor de stradă. Este puțin probabil că nu a existat o singură lună în istoria de 75 de ani a statului ebraic în care membrii forțelor sale armate să nu fi fost implicați într-o formă de război urban.

Israel Defence Forces(IDF) au luptat pe străzile din Gaza și Cisiordania în timpul primei și celei de-a doua Intifade, precum și în orașele și satele din sudul Libanului. Au dezvoltat tactici, adoptate acum de armatele din întreaga lume.

Iar prin luptele urbane nesfârșite – cunoscute sub numele de FIBUA, IDF au devenit experte în maximizarea pierderilor inamicului, reducându-le la minimum pe ale lor.

În acest weekend, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea împotriva Hamas a intrat acum în „a doua etapă”, adăugând că „războiul din Fâșia Gaza va fi lung și dificil”.

Clear and hold?

Primele semne sugerează că IDF cucerește Gaza bucată cu bucată – un concept militar cunoscut sub numele de “clear and hold”, relatează The Spectator. Va fi nevoie de un număr uriaș de trupe, iar luptele vor fi feroce și posibil corp la corp.

În urma atrocităților comise de Hamas la 7 octombrie, mii de membri ai IDF și-au testat tacticile fără încetare în baza de antrenament pentru lupte de stradă cunoscută sub numele de „Mica Gaza”, din sudul deșertului Negev, cu peste 600 de machete urbane distincte, inclusiv clădiri cu 8 etaje, școli și complexe comerciale.

Trupele israeliene – împreună cu rezerviștii – vor fi fost instruiți să identifice rapid punctele de ambuscadă, locațiile lunetiștilor și unde este posibil să fie plasate bombe artizanale.

Aceste cunoștințe, acumulate de-a lungul deceniilor, vor fi acum de neprețuit în momentul ofensivei pe străzile din Gaza în căutarea teroriștilor Hamas și a celor aproximativ 200 de ostatici răpiți în sudul Israelului în urmă cu trei săptămâni.

Planificatorii serviciilor de informații israeliene vor fi studiat ore întregi imaginile din satelit și înregistrările video de la drone, identificând posibilele fortărețe și cartiere generale ale Hamas. Spionii Mossad plasați în interiorul Fâșiei Gaza vor fi trimis mesaje secrete despre pregătirile de luptă, dispozițiile și armamentul teroriștilor.

În plus, luptătorii Hamas, la fel ca toți ceilalți din Gaza, au fost supuși la bombardamente neîncetate, alături de penurii cronice de alimente, apă și electricitate, menite să diminueze dorința de luptă a teroriștilor.

Așadar, ar fi ușor de presupus că orice rezistență care ar putea exista în interiorul Gaza ar fi slabă și de scurtă durată.

Dar planurile în război adesea nu se respectă. Strategul militar din secolul al XIX-lea, Carl Von Clausewitz, este adesea citat spunând că niciun plan nu supraviețuiește contactului cu inamicul, iar istoria a dovedit de nenumărate ori că acesta avea dreptate.

Însăși natura războiului urban joacă mai degrabă în favoarea apărătorului decât a atacatorului. Priviți ce au pățit germanii la Stalingrad. Dacă Hitler le-ar fi ordonat generalilor săi să evite orașul,  întregul rezultat al războiului mondial ar fi putut fi foarte diferit.

În bătălia pentru Berlin, aproape 200.000 de soldați ruși și germani au murit luptând pentru fiecare cameră din fiecare casă de pe fiecare stradă.

În 2006, când trupele britanice au sosit în sudul Afganistanului, generalul de brigadă Ed Butler a spus că rezultatul oricărui plan de luptă, oricât de strălucit ar fi, depinde întotdeauna de modul în care răspunde inamicul.

Iar în viitoarea bătălie pentru controlul asupra Fâșiei Gaza, toți indicatorii sugerează că răspunsul Hamas va fi acela de a lupta. În mod tragic, este posibil ca Israelul să trebuiască să îndure încă multe luni de pierderi și traume înainte ca Benjamin Netanyahu să poată declara „misiune îndeplinită”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
277 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iar ati primit ordine ?!
    Spuneti celor care au ordonat articolul ca efectul e EXACT invers decit ce au dorit !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger