AcasăPoliticaMacron și Scholz încearcă să repare motorul franco-german al Uniunii Europene

Macron și Scholz încearcă să repare motorul franco-german al Uniunii Europene

Vor fi restabilite relațiile dintre cele mai mari două puteri ale Uniunii Europene?

Întrebați orice înalt oficial al UE în aceste zile de ce un act legislativ important este în impas, iar răspunsul este invariabil același: „Francezii și germanii încă nu se pot pune de acord”.

Franța și Germania sunt cele mai mari două economii și populații ale UE și, de la înființarea blocului, au condus în mare măsură dezvoltarea generală a acestuia. Dezacordul dintre ele nu este o noutate. Însă, în ultimele 18 luni, s-au străduit în mod regulat să ajungă la un compromise, lăsând în incertitudine decizii majore, de la economie la apărare, energie și bugetul Uniunii.

Președintele Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz se întâlnesc  la Hamburg pentru două zile de discuții cu miniștrii lor de top, în încercarea de restabili relațiile și de a readuce cel mai important cuplu al UE pe drumul cel bun.

Noile norme bugetare pentru toți membrii UE sunt încă blocate într-un vid decizional franco-german. La fel și dezbaterea privind o propunere de suplimentare a bugetului comun, care include un ajutor esențial pentru Ucraina.

Apoi, mai este și interminabila dispută legată de dorința Franței ca energia nucleară să primească subvenții (despre care un diplomat de rang înalt al UE a spus că „otrăvește” fiecare discuție dintre Paris și Berlin).

Analiștii pun disfuncționalitatea pe seama “chimiei” Macron-Scholz, sau a lipsei acesteia. Alții – inclusiv mulți de la Paris – indică popularitatea internă în scădere a lui Scholz și lipsa de control asupra coaliției sale tripartite, care îi cere să ajungă la un „compromis german” înainte de a încerca să negocieze unul european.

Rezultatele celor două alegeri regionale în urma cărora partidul lui Scholz și partenerii săi de coaliție au pierdut cu toții voturi, nu vor ajuta la această percepție.

Scholz, fost primar al Hamburgului, a organizat un tur al portului pentru oaspeții săi francezi, alături de o plimbare pe râul Elba. Însă politicienii germani nu-și fac prea multe iluzii. „Macron și Scholz sunt pur și simplu personalități foarte diferite”, spune Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru afaceri ale UE și membru al Verzilor.

„Sunt multe capitale iritate de acest eșec al Germaniei și Franței de a se pune de acord și de a permite astfel progresul”, a declarat un  diplomat de rang înalt implicat în discuțiile cu cele două țări.

Rămâne de văzut cum vor fi restabilite relațiile dintre cele mai mari două puteri ale Uniunii Europene, deoarece o ruptură prelungită va provoca noi tensiuni în bloc,  până la punctul de a ridica îndoieli din ce în ce mai serioase cu privire la capacitatea parteneriatului franco-german.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
192 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger