AcasăPoliticaLuptăm cu Rusia. Ok, dar cu cine o facem?

Luptăm cu Rusia. Ok, dar cu cine o facem?

Occidentul tot vorbește despre un război iminent Rusia – NATO. Am înțeles, dacă așa e scris să se întâmple, înseamnă că nu avem cum să scăpăm. Mergem la luptă cu Rusia, am înțeles. Dar, cu cine? Că vedem ce grei îi este unei țări cu o populație de aproape 40 de milioane de oameni (Ucraina) să găsească soldați care să fie trimiși pe front. Începem azi să publicăm câteva materiale despre starea reală a Europei militare. Și, dacă tot ne împing „Aliații” la război cu Rusia, hai să vedem care e situația la britanici, de exemplu, poate cei mai vocali rusofobi ai momentului.

Germania insistă: Rusia se pregătește să atace Europa! România, ținta lui Vladimir Putin!Marea armată modernă a Imperiului Britanic îl are drept fondator pe Oliver Cromwell, care a recrutat soldați din rândurile clasei muncitoare.

Marina britanică, o umbră a măreției de altădată

Azi, situația e disperată la Londra, iar cifrele o demonstrează: recrutarea în forțele navale și aeriene conexe a ajuns la niveluri de criză.

Marina britanică este doar o umbră a măreției de altădată. Nu mai domină mările și oceanele lumii și asta pentru că pur și simplu nu are cu cine să o facă. Conservatorii aflați la putere au retras la chei două nave de asalt pentru că nu au găsit marinari care să le opereze. Șocant? În Anglia deja sunt „bocitoare” care deplâng sfârșitul „Royal Marines”.

Și dacă asta nu v-a convins, poate această informație o va face: Marina britanică a ajuns să dea anunț pe LinkedIn că are nevoie de un contraamiral! La fel, armata a trebuit să mute sute de soldați trimiși în operațiuni peste hotare pentru că oamenii nu mai răspund apelurilor de recrutare.

Ben Wallace, fost ministru al Apărării, a admis recent că există un deficit de personal milita, dar a spus că situația se datorează faptului că Generația Z nu se înscrie pentru a servi patria. De vină ar fi, spun cei din Downing Street, o combinație de amorțeală a societății și femei /sau minorități sexuale care atenuează masculinitatea războinică a bărbaților. În profunzime, însă, se poate vorbi și despre dispariția de lungă durată și lentă a statului național modern ca unitate de bază a geopoliticii.

Ideea de a lupta pentru „rege și țară”, perimată

Istoria forțelor armate ale Europei este inseparabilă de dezvoltarea și întinderea statelor care le comandă. Un stat incapabil să se apere în caz de atac este puțin probabil să rămână independent pentru mult timp.

Pe vremuri, țăranii erau chemați la arme și ei luptau din obligație față de un lord feudal (sau erau mercenari, o făceau pentru bani). Între timp, prin secolul al XVII-lea, s-a inoculat ideea de a lupta „pentru rege și țară”. Un ideal care azi e cam peripat, totuși. Oamenii nu mai pot fi luați la oaste cu arcanul (decât dacă se mută în Ucraina, unde Zelenski fix așa procedează), iar noțiunile de „patrie” și „rege” sunt incapabile să mai provoace vreo emoție în Anglia cea cosmopolită, plină de indieni, pakistanezi, polonezi și români.

Cele două războaie mondiale din secolul trecut au schimbat totul, punând capăt epocii statelor naționale și imperiilor europene. Iar adevăratul câștigător a fost America. URSS nu a ieșit învingătoare din WW2, cum se tot laudă rușii. Doar SUA au câștigat și de-o manieră categorică, de necontestat – de atunci încoace, Washingtonul a devenit capitala unui imperiu cu cheltuieli de apărare și priorități militare care au guvernat Europa. Totul, impus sub masca `ordinii internaționale bazate pe reguli”.

Chiar jurnaliștii de la Londra remarcă faptul că atrofia militară a Marii Britanii este un efect al acestei colonizări a Europei de către Statele Unite. Sub steagul „autodeterminării naționale”, națiunile puternice, acele capitale care au împins „Bătrânul continent” spre victorii în istorie, au fost bătute și dezmembrate, în beneficiul Americii.

În timp ce intrarea în NATO le-a adus unora garanția protecției (Articolul 5), aderarea s-a făcut și cu un sacrificiu – renunțarea la conceptul „armata este obligatorie”. Ordinul Unchiului Sam s-a respectat fără crâcnire mai cu seamă de către statele mici și obediente, ca România. Și la Londra s-a încercat aceeași manevră; în ’56, în Parlamentul UK se citea o propunere de eliminare a recrutării și trecerea la o forță armată formată din voluntari.

Cu anii, armata britanică a suferit tot mai multe deficite de recrutare.

Din păcate, „boala” s-a împrăștiat în toată Europa, iar acum apărarea continentului nostru s-a atrofiat. Ne punem toată baza și nădejdea în „Pax Americana”, dar la fel au făcut și ucrainenii, iar acum nu mai știu pe unde să scoată cămașa.

În acest vid, întrebarea „Cine, în caz de urgență, va fi dispus să-iși dea viața și pentru ce cauză” este una deschisă și profund tulburătoare. Să sperăm, doar, că vom găsi înțelepciunea de a evita în continuare un răspuns.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.410 afisari

14 COMENTARII

  1. am fugit de Armata dintr-un rationament simplu:
    ma trimiti cu kalashnikoava contra bombei termo-nucleare?

  2. Homosexualii și lesbienele sigur nu „produc” soldați. Constatare cinică, dură dar reală. Dacă vreți carne de tun, guvernanți ai „lumii libere” renunțați să mai sprijiniți aceste tâmpenii contranaturii, nu de dragul „producției ” de soldați ci pentru perpetuarea speciei umane pe pământ.

  3. La noi în țară să meargă la război pensionarii ăștia speciali de 40-45-50-55 pînă-n 60 de ani. Iar mai încolo și cei de peste 60.

  4. O armata de generali basca intrecere intre ei , care i mai tanar . unul mai semidoct ca altul . Ciutacu il mai aduce si pe penalul de dobritoiu un priceput in tiate . Combate coruptia, priceput in anchete , priceput in smenuri cu locuinta de serviciu

  5. sa luptam cu rusii?!
    DE CE?
    ucrainienii erau cam 40 milioane in ucraina, suprafata cam de 2 ori si ceva cat România.
    au primit cantitati uriase de armament ultramodern, dar si conventional. armata le-a fost întărită cu foarte multi militari profesionisti straini, mercenari motivati cu sume mari de bani.
    avem acum situatia actuala cu ucraina facuta praf.
    si lasata balta de iuda usa.
    cine in europa, dintre popoare, oamenii de rand ar vrea sa aiba soarta ucrainienilor?
    NIMENI!
    macel si distrugere vor leprele adunate la davos.
    nici noi românii nu avem motive sa luptam cu rusii.
    dar ce ne-au facut rusii???
    nato este o organizatie formata din petice. otan este varza la viteza de decizie si la consens. acum nato este o lepra de care este bine sa ne ferim, la fel cum se feresc ungurii si austriecii.
    ungaria este in nato, iar ungaria CU SIGURANȚĂ NU VA LUPTA IMPOTRIVA rusilor.
    turcia este in nato, iar grecia la fel.
    100% si acestia nu vor lupta direct impotriva federatiei ruse intr-un scenariu nebunesc al chilotarilor din finlanda, uk, germania, polonia sau franta.
    federatia rusa este inca CEA MAI MARE PUTERE NUCLEARA din lume si in 2024.
    iar mobilizarile in state ca România sunt PISTOL CU APA.
    la noi mapn nu gandeste. conducerea mapn si conducerea guvernului este tufa si sluga la straini.
    am plecat odata la razboi aliati cu nemtii contra rusilor si am terminat razboiul aliați cu rusii contra nemtilor.
    DE DATA ASTA NU MAI MERGEM LA NICI UN RAZBOI, am fost vânduți mereu de toate marile puteri.
    puteti sa ne amenințați cu toate amenzile posibile si imposibile!
    grija mare cu poporul român si nu întindeți coarda ca ne revine memoria si cu mizeriile ce le-ati facut din 2019 pana azi!

  6. ok????? nu e deloc OK bah nicholas cezar! Ce cautam noi in razboiul proxy dintre superputerile militare americane si ruse? La ultimul razboi am pierdut 30-40% din teritoriu si ne-a fost ucisa elita poporului in inchisori de catre ocupantii comunisti! Cu aprobarea tacita a westului si americii!

  7. Războiul din Ukropistan aduce ff mulți bani amerlocilor, de-asta nu se oprește. Victima adevărată este însă UE eliminata astfel din competiția economica mondiala. Anglo-saxoni vor sa provoace un război nimicitor dintre Rusia și Germania ca în final sa ia ei caimacul, la fel ca după WW II. Dacă europenii nu au arme, ca britanicii, nu-i nimic, le vând amerlocii. Rusii, băieți deștepți s-au prins de figura însă fritii sunt mai grei de cap, mai ales actualul lor cancelar, care a pus pana acum botul la toate vrăjelile amerlocilor. Romanica noastră trebuie sa înțeleagă ca în curând vom fi vecini cu rusii iar orice om cu mintea întreaga are relații bune cu vecinii. Panimaies? !

  8. Serios ? Zelenski ia oamenii la oaste cu arcanu si inamicii se inghesuie voluntar la incorporari ? Esti nostim …

  9. articol care descrie binisor contextul geopolitic actual.
    parca tache a tras un puternic semnal de alarma anul trecut dandu-i in vileag pe americanii care „s-au mutat” pentru o perioada in sediul mapn.
    cu ce interese?
    oamenii au atat de multe bătăi de cap in societate ca numai de nato si deciziile sticletilor de la mapn le mai pasa…
    daca românii nu vor război, nu vor si cu asta basta!!!
    nu e destul de greu acum? de razboi ne interesează pe noi?
    hai caramba cu razboaiele voastre inchipuite!!!!!!!!
    cum rămâne cu preturile la gaz, la motorina, benzina, curent electric, lemn de foc, ulei, etc, etc???
    de ce suntem furați in continuare la rca, plata parcari, taxe si impozite???

  10. Tradatorul Iohanis ne baga in razboi. Jos cu el! Romania trebuie sa iasa urgent din NATO si sa restabileasca relatii de prietenie cu tarile cu care NATO ne-a fortat sa stabilim relatii bazate pe ura. Romania vrea pace, nu razboi. Romania nu trebuie sa ajunga ca Ucraina, o tara distrusa de razboi, cu sute de mii de oameni ucisi pe front si cu milioane de oameni fugiti din tara de frica razboiului. Romania, trezeste-te! Europa, trezeste-te si alunga NATO si americanii care iti vor raul!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger