AcasăPoliticaLunga cale spre diplomație. Negocierile vor pune capăt războiului din Ucraina?

Lunga cale spre diplomație. Negocierile vor pune capăt războiului din Ucraina?

Alternativa este un conflict nesfârșit pe care ambii beligeranți îl pierd dacă continuă să lupte

Ucraina și susținătorii săi occidentali au foarte puține puncte comune cu Rusia. Cu toate acestea, toți actorii cheie par să fie de acord asupra unui aspect esențial: războiul se va încheia prin negocieri. Problema este că nimeni nu spune cum se va ajunge acolo.

Nu există niciun semn că beligeranții vor începe negocierile în curând. Ambele părți consideră că, în prezent, este imposibil să se ajungă la un acord acceptabil; fiecare se teme că cealaltă nu va face compromisuri.

În mijlocul unui război, este greu de știut dacă un adversar este cu adevărat pregătit să pună capăt luptelor sau dacă vorbește cu cinism despre pace doar pentru a promova obiectivele războiului.

Eforturile de a discerne intențiile unui inamic sunt aproape în zadar în absența dialogului, notează Foreign Affairs. Prin urmare, este necesar să se deschidă canale de comunicare pentru a profita de oportunitatea de a urmări pacea atunci când această oportunitate apare.

Astfel de semnale ar putea include schimbări în retorică, numirea unor trimiși speciali pentru negocieri și schimburi de prizonieri de război.

Neîncrederea reciprocă face dificil să se facă primul pas către diplomație. Occidentul vede Moscova ca pe o sursă de propagandă și minciuni. În mod similar, Moscova vede ultimii 30 de ani ca pe o serie de promisiuni occidentale încălcate. Iar  Ucraina și Rusia au avut o lungă istorie de acuzații reciproce.

Dar neîncrederea reciprocă între beligeranți este o caracteristică a fiecărui război și, prin urmare, a fiecărei negocieri care a pus capăt acestor războaie.

Dacă încrederea ar fi o condiție prealabilă pentru a comunica, beligeranții nu ar începe niciodată să discute. Părțile pot și ar trebui să înceapă să vorbească în ciuda neîncrederii lor reciproce. A privi resemnat la continuarea unui război extrem de distructiv va duce la o și mai mare instabilitate regională în anii următori.

Este posibil ca fiecare parte să aibă dreptate în ceea ce privește obiectivele maximaliste ale celeilalte. Dar niciuna nu poate ști cu siguranță fără să discute. În absența unui canal de comunicare, orice propoziție despre adevăratele intenții ale celeilalte părți este una netestată.

Unii  dintre aliații Kievului vor avea nevoie să fie convinși; alții sunt deja convinși și au pur și simplu nevoie de un semn că diplomația nu mai este un tabu.

Oficialii americani au declarat deja că se așteaptă ca războiul să se încheie printr-o înțelegere negociată. Dar nu au comunicat celorlalți aliați ce înseamnă acest lucru în practică și nici nu au orientat în mod explicit strategia în jurul unui rezultat negociat.

Discuția despre diplomația conflictelor trebuie să înceapă în cadrul reuniunilor Consiliului Nord-Atlantic și ale G-7, precum și în cadrul angajamentelor bilaterale între aliați la cel mai înalt nivel. Este necesar să se investească timp și efort în dezvoltarea unei strategii diplomatice cu mult înainte de începerea efectivă a negocierilor.

Este prea devreme pentru a începe discuții reale cu Rusia, dar Occidentul poate folosi semnale pentru a transmite intenția sa de a permite un eventual sfârșit negociat al războiului.

SUA și EU ar trebui, de asemenea, să ia în considerare numirea unor reprezentanți speciali pentru diplomația conflictului. Chiar dacă acești oficiali ar petrece luni de zile angajându-se cu aliații și Kievul înainte ca discuțiile cu Kremlinul să fie măcar luate în considerare, numirile în sine ar semnala Rusiei pregătirea unor negocieri.

Ucraina, la rândul ei,  ar putea atenua decretul prezidențial din septembrie 2022 care a stabilit „imposibilitatea de a purta negocieri cu Vladimir Putin”. Kievul ar clarifica faptul că decretul se aplică doar președintelui rus, nu și altor reprezentanți ai guvernului.

Toate aceste scenarii înseamnă că diplomația se confruntă cu provocări uriașe pentru a ajunge la masa negocierilor.  Dar alternativa este un război nesfârșit, chinuitor, pe care niciuna dintre părți nu pretinde că și-l dorește –  și pe care ambele părți îl pierd dacă continuă să lupte.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
461 afisari

1 COMENTARIU

  1. OBIECTIVUL RUSIEI ESTE DISPARITIA NOTIUNII DE UCRAINA !,EXISTA DOAR TERITORIUL RUSIEI FOSTE SI ACTUALEI RUSII TARISTE.

    RUSIA V-A RECUNOASTE POATE !! CA SI FOSTE TERITORII ACELEA CARE AU APARTINUT POLONIEI ,ROMANIEI ,CEHOSLOVACIEI SAU UNGARIEI PENTRU A GENERA O RUPTURA IN FLANCUL ESTIC AL UE CA ORIENTARE POLITICA.
    ZELINSKY ESTE DEJA ISTORIE DE TRISTA AMINTIRE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger