AcasăPoliticaLumea dorește un răgaz pentru Gaza. Războiul Israelului începe să deranjeze America?

Lumea dorește un răgaz pentru Gaza. Războiul Israelului începe să deranjeze America?

Violențele neîncetate au scos la iveală o contradicție între angajamentul declarat al administrației Biden de a reduce suferința civililor și sprijinul său neclintit pentru campania Israelului împotriva Hamas

Consiliul de Securitate al ONU a cerut o pauză umanitară „urgentă și prelungită” în Gaza pentru a permite intrarea mai multor ajutoare în enclavă. Statele Unite vor ca Israelul să treacă de la loviturile aeriene la operațiuni care vizează mai precis liderii Hamas.

Dar, în ultimele zile, premierul Benjamin Netanyahu și comandanții militari israelieni au sugerat că nivelul de violență cu care se desfășoară războiul  va persista sau chiar se va intensifica.

Atacurile aeriene israeliene din ajunul Crăciunului au rănit sau ucis sute de palestinieni, mulți dintre ei în taberele de refugiați. Nouăsprezece soldați israelieni au fost uciși în luptele cu militanții din ultimele patru zile.

Dar războiul „nu este nici pe departe terminat”, a declarat Netanyahu în timpul unei vizite efectuate luni în Gaza.”Vom extinde lupta în zilele următoare. Aceasta va fi o bătălie lungă”.

Potrivit ministrului Apărării, Yoav Gallant, citat de The Washington Post,  Israelul a fost atacat din „șapte arene diferite” – Gaza, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Yemen și Iran – de la începutul războiului și că a „răspuns și a acționat” în șase dintre ele.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate a adoptat o rezoluție prin care se solicită o a doua pauză umanitară pentru a oferi civililor din Gaza o măsură de ajutor. Aproape 21.000 de persoane au fost ucise în Fâșie începând cu 7 octombrie; apa, hrana, adăpostul și asistența medicală sunt extrem de limitate.

Pentru a evita un veto al SUA, membrii consiliului nu au cerut o încetare a focului. În zilele care au trecut de atunci, Israelul a semnalat o escaladare a ofensivei sale, bombardând centrul Gaza și ordonând locuitorilor să se evacueze în alte zone.

Violențele neîncetate au scos la iveală o contradicție între angajamentul declarat al administrației Biden de a reduce suferința civililor și sprijinul său neclintit pentru campania Israelului împotriva Hamas, un dușman comun. Washingtonul oferă Israelului arme și acoperire politică la Națiunile Unite – sprijin care a permis continuarea ofensivei.

Netanyahu a avertizat că războiul din Gaza se va încheia atunci când Israelul va învinge, și nu mai devreme. „Hamas trebuie distrus, Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie de-radicalizată”.

Administrația Biden a făcut presiuni pentru ca Autoritatea Palestiniană, organismul de guvernare din Cisiordania ocupată, să joace un rol central în Gaza după război. Netanyahu a respins categoric această idee. „Așteptarea ca Autoritatea Palestiniană să demilitarizeze Gaza este o himeră”.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre administrația Biden și guvernul lui Netanyahu, un oficial israelian de rang înalt și consilier apropiat al prim-ministrului s-a deplasat la Washington pentru întâlniri marți cu secretarul de stat Antony Blinken și consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Oficialii americani spun că i-au îndemnat pe comandanții israelieni să intre într-o „nouă fază” a războiului – una în care mai puțini civili sunt puși în pericol.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
298 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger