Cauta

Lumea arabă alege China. America, aproape să piardă Orientul Mijlociu

Qatarul a pus mâna pe Cupa Mondială nu fiindcă își dorea cu orice preț competiția fotbalistică, dar organizarea unui asemenea turneu înseamnă în primul rând imagine, dar în al doilea rând o bună oportunitate de spălare a banilor ce nu trebuie căutați după proveniență. În același timp, vedem că Arabia Saudită se pregătește să înlocuiască Washingtonul cu Beijingul și cam dă cu flit și Europei, pe care o tratează de sus, ca orice miliardarul pe milionarul mujic.

China și Rusia, sau Vladimir Putin și Xi Jinping, ca să fim corecți și să respectăm ordinea celui care a tras primul în lumea unipolară americanizată, au deja o agendă a unei noi ordini mondiale multipolare, dar nu-s, nici pe departe, singurii jucători de pe această tablă de șah.

Poate cele mai importante (prin prisma forțelor militare și a resurselor naturale/economice), dar oricum ambele formează azi alianțe cu țări care anterior erau plasate în tabăra adversă. Adică, în barca SUA.

Saudiții, alungați de „democrați” din barca SUA

În prezent, printre țările dispuse să-și transforme legăturile comerciale normale cu China într-o alianță strategică se numără (și) Arabia Saudită.

De fapt, ca să păstrăm adevărul la suprafață (și să nu ne ferim în a face legături considerate „neindicate” în presa mainstrem), democrații au fost cei care le-au făcut vânt saudiților din barca „SUA”, determinând Riadul să își schimbe cursul în primul rând din cauza rupturii dintre Administrația Biden și prințul moștenitor Mohammed bin Salman (MBS).

Dar e mai mult de atât! MBS a sesizat că, într-o lume multipolară, el se poate proiecta ca un jucător global, pe când sub umbrela americanilor va rămâne întotdeauna supusul obedient, fără coloană și curaj și inițiativă. Dacă Arabia Saudită vrea să se schimbe și să devină centrul puterii în Orientul Mijlociu, atunci MBS știe că asta e posibil doar dacă va avea autonomie decizională. Însă, cât timp Riadul a fost legat de Washington, acest lucru nu era posibil. Iată de ce moștenitorul dinastiei Saud a înțeles că trebuie tăiat cordonul ombilical dintre lumea arabă (visul saudiților) și puterea stăpânitoare americană.

Când chiar Casa Albă îți dă dezlegare…

Ironia a făcut ca instrumentul de care Riadul avea nevoie pentru a se elibera să fie furnizat chiar de SUA, când Administrația Biden a încercat să facă din Arabia Saudită un stat paria, numindu-l pe MBS „vinovat” de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Degeaba a dres-o Casa Albă zilele trecute cu o decizie care influențează procesul civil deschis în acest dosar, gafa (oare neintenționată?!) fusese făcută.

Din momentul în care MBS a devenit indezirabil la Washington, Riadul a luat o serie de măsuri care arată, fără prea multă ambiguitate, că se îndepărtează de America și e gata să formeze noi alianțe, inclusiv cu cei mai importanți rivali strategici ai SUA, Rusia și China. Reacțiile în cazul mini-războiului din Ucraina, dar mai ales eșecul în a convinge (sau, mai corect spus, în a forța!) Arabia Saudită să crească producția de petrol arată că acel cordon ombilical a fost deja tăiat.

Azi, prin noile parteneriate semnate cu lumea arabă, Beijingul dă șah SUA chiar în Orientul Mijlociu, de unde americanii și-au extras ani la rând, nederanjați de nimeni, seva economiei. Riadul promovează fățiș agenda unei lumi multipolare, în care SUA fie acceptă parteneri egali (dar nu de genul „egalității” America-Europa!), fie nu primește un loc la masă.

Xi Jinping i-a zâmbit lui Biden, apoi a plecat la Riad

Efortul saudiților de a-i alunga pe americani din lumea arabă este dovedit și de invitația (acceptată pe loc) lansată lui Xi Jinping de a vizita Riadul. Potrivit Wall Street Journal, care citează surse de la Beijing, MBS și președintele Xi au anunțat că în cursul acestei întrevederi vor „avansa o viziune a unei lumi multipolare în care SUA nu mai domină ordinea globală”.

Experții de la Washington citesc și ei mișcările Riadului și le înțeleg, drept pentru care au propus Administrației Biden nu reluarea dialogului cu saudiții, ci luarea de măsuri împotriva lor! Dar nici măcar arabii nu se mai sperie, dovadă că MBS s-a ținut tare pe poziții și a decis ca OPEC+ (Arabia Saudită conduce, de facto, acest grup al marilor exportatori de petrol!) să nu își mărească producția de țiței. Eșecul drastic al presiunilor exercitate de Joe Biden și succesul Rusiei, care i-a cerut lui MBS să nu cedeze, arată o schimbare tectonică în piața energetică și anunță formarea unei teribile viitoare alianțe petroliere – Arabia Saudită – Rusia – China.

Ultimele stiri

  • Ce soluţie a găsit Guvernul din Japonia ca să aducă în acelaşi pat un bărbat şi o femeie. Rata fertilității, un semnal de alarmă!
  • Câinele a muşcat, stăpânul are de tras! Ce se întâmplă cu proprietarul animalului care a atacat o femeie și pe fiica ei în Parcul Circului
  • Patru victime, în stare gravă după explozia de la Dedeman Botoşani. Doi pacienţi, intubaţi la Spitalul Floreasca!
  • Cum poţi să obţii o pensie de peste 7.000 lei după recalcularea de la 1 septembrie 2024
  • Premierul Danemarcei, atacat în plină stradă! Ce au văzut martorii şi ce a anunţat Poliţia
  • Ce a mai inventat Guvernul lui Marcel Ciolacu ca să scoată meditaţiile profesorilor la suprafaţă
  • Circ grotesc cu George Simion la Parchetul General. De ce a anunţat că intră în greva foamei
  • Horoscop – sâmbătă, 8 iunie 2024. O zi în care nativii trebuie să acţioneze raţional
  • Comunicat de presă GEMITE RO SRL
  • Legea „păcănelelor”, contestată la CCR de judecătorii ICCJ
  • Exit mobile version