AcasăPoliticaLui Putin nu i-au ieșit socotelile.Europa a trecut deja peste cea mai...

Lui Putin nu i-au ieșit socotelile.Europa a trecut deja peste cea mai gravă criză?

Planurile președintelui rus de a lovi Europa prin utilizarea constrângerii energetice par să se stingă, cel puțin pentru moment.

Vremea blândă, o gamă mai largă de furnizori și eforturile de reducere a cererii ajută, rezervele de gaz fiind încă aproape pline, iar prețurile scăzând la nivelurile de dinainte de războiul din Ucraina. După redresarea bruscă din ultima lună, Europa a trecut probabil deja de partea cea mai grea a crizei energetice.

Combinația de condiții – inclusiv dificultățile Chinei legate de Covid –  care diminuează concurența pentru încărcăturile de gaz lichefiat – ar reduce inflația, ar stabiliza perspectivele economice ale Europei și ar lăsa Kremlinul cu mai puțină influență asupra aliaților Ucrainei, dacă acestea persistă.

În timp ce un val de frig sau întreruperi ale livrărilor ar putea încă bulversa piețele de energie, crește optimismul că Europa poate trece cu bine de această iarnă și de următoarea.

„Pericolul unei prăbușiri economice complete, o prăbușire de bază a industriei europene, a fost – din câte putem vedea – evitat”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, un arhitect cheie al răspunsului țării la criza energetică.

Criza, declanșată de invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut, a costat deja Europa aproape 1.000 de miliarde de euro din cauza creșterii prețurilor la energie.

Guvernele au răspuns cu ajutoare de peste 700 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile și consumatorii să absoarbă lovitura. De asemenea, s-au străduit să își reducă dependența de energia rusească, în special de gazele naturale.

UE nu mai importă cărbune și țiței din Rusia, dar cumpără gaz, inclusiv GNL, din Norvegia, SUA și Qatar.

În Germania, cea mai mare economie europeană, instalațiile de depozitare sunt pline în proporție de aproximativ 91%, față de 54% în urmă cu un an, când Rusia golise deja instalațiile pe care le controla. De atunci, guvernul cancelarului Olaf Scholz a naționalizat unitățile locale ale Gazprom și a cheltuit miliarde de euro pentru umplerea rezervelor.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au scăzut la o cincime din recordurile stabilite în august și, în ciuda îngrijorărilor că tarifele mai mici ar putea stimula cererea, consumul este încă în scădere, fiind așteptat fie cu aproximativ 16% sub nivelurile medii din ultimii cinci ani de-a lungul lui 2023, potrivit unui raport al băncii Morgan Stanley, preluat de Bloomberg.

S&P Global estimează că producția mai mare de energie eoliană și solară va contribui la reducerea cu 39% a producției de energie electrică pe bază de gaze în 10 dintre cele mai mari piețe energetice din Europa în acest an.

Livrările de GNL au stabilit un nou record în decembrie, iar tendința este probabil să continue. „Faptul că Europa a reușit să își umple depozitele a creat cu adevărat un tampon pentru prețuri și în iarna viitoare”, a declarat Giacomo Masato, analist principal compania energetică Illumia SpA, cu sediul în Italia. „Așteptările s-au schimbat pe măsură ce regiunea a început să aibă rezerve ample.”

Riscuri în continuare

În pofida evoluțiilor pozitive, prețurile sunt încă mai mari decât mediile istorice și există în continuare riscuri. Importurile de gaze rusești prin gazoduct în acest an vor fi doar o cincime din nivelurile obișnuite – aproximativ 27 de miliarde de metri cubi – iar Kremlinul le-ar putea reduce complet. O reducere masivă pentru a piață care consuma 400 de miliarde de metri cubi în 2021.

Prin urmare, GNL va fi esențial pentru a asigura suficiente rezerve pentru iarna viitoare, iar Europa va trebui să rămână în alertă. O revenire a economiei chineze ar putea alimenta concurența, iar aprovizionarea va fi redusă până când vor fi disponibile mai multe capacități în 2025. Rusia are, de asemenea, capacitatea de a provoca perturbări pe piață, fiind unul dintre primii trei furnizori europeni de combustibil super-refrigerat.

„Europa ar putea fi într-o poziție mai bună în comparație cu ceea ce se temea anterior, dar nu este încă în afara pericolului”, au avertizat experții consultanței Wood Mackenzie.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
541 afisari

8 COMENTARII

  1. Jakota, proasta pu la a fost la cu ru lu ma ta, iarna abia începe. Uitate in ultimii 10-15 ani si frig si zapada am avut dupa 10-15 Ianuarie pana in Martie

  2. Nu stiu socotelile lui Putin dar Europa sta pe un fir de ata in privinta gazelor. Orice mica interferenta, ca-i ger ,ca-i problema in piata o arunca in necunoscut. Previziunile astea optimiste mi se par cel putin inconstiente cand tu inca nu ai avut o perioada de temperaturi sub 0 grade. Or fi depozitele pline de gaz dar mai stie cineva la ce preturi sau achitat? Toti se bucura ca scade pretul gazului (pe bursa nu la consumatori), normal acum e totul plin si nu se cumpara, dar sa fie un pic ger ( depozitele se golesc) sa vedeti atunci preturi…

  3. De unde stie Raducu cel Urat socotelile lui Putin?
    Unde a declarat Putin ca vrea sa distruga Europa? Raducule, sa ne arati asta altfel te vom crede Masochist.
    Scrii prostii numai ca sa starnesti lumea sa te injure si ameninte, e patologic.
    Europa si-a propus singura sinuciderea si daca va reusi sau nu e meritul ei si al Ursulei.

  4. Henervare mare pe cei cativa sustinatori imbecili ai criminalilor de la Kremlin. Ce sa-i faci , ghinion, vorba unui cunoscut, nici iarna nu tine cu Putin .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger