AcasăPoliticaLui Orban i se zgâlțâie scaunul

Lui Orban i se zgâlțâie scaunul

Poziția liderului PNL în cadrul partidului a început să se șubrezească. E drept că Ludovic Orban nu ratează niciun prilej pentru a-și demonstra în continuare puterea, dar acest lucru nu înseamnă și că ar fi stăpân pe situație.  Nemulțumirile din filiale sunt la ordinea zilei, provocând fricțiuni ce pot duce oricând la scandaluri care ar deveni incontrolabile. Caracterizat cândva drept un politician abil, capabil să stingă orice conflict intern care i-ar periclita poziția, acum liderul PNL dă dovadă de tot mai multă slăbiciune. Împotriva lui există deja o grupare de nume grele, cu influență, care dorește înlocuirea lui. Iar Orban, în loc să-și arate talentul de politician, bate în retragere.

Ilie Bolojan omul cheie al alegerilor

Poate că Ludovic Orban nu a fost niciodată politicianul de care se vorbește. O fi fost doar imaginea unor conjuncturi care pe care le-a speculat și cu ajutorul cărora a ajuns pe poziții înalte. A chibițat pe lângă lideri ca Dinu Patriciu sau Crin Antonescu, bunăoară, până când a prins momentul să iasă în față. Iar partidul care l-a urmat, ce a rămas din adevăratul PNL, l-a suit pe un soclu nemeritat, fapt pe care acum îl regretă.

La un pas de anonimatul politic

Dacă ar fi fost cu adevărat puternic, Ludovic Orban nu ar fi cedat presiunilor făcute de partenerii din Coaliție. Ar fi păstrat sub aripa liberală ministerele cheie ale României. La încheierea negocierilor de după alegeri, tabloul politic a dezvelit alte orizonturi. Fostul premier a devenit geambaș de ministere doar din dorința de a păstra pentru sine un loc călduț în Parlament, acela de președinte al Camerei Deputaților.

Rareș Bogdan nelipsit de la vreo manevră politică

Era singura soluție prin care mai putea exista. Premier nu avea cum să mai fie, iar vicepremier ar fi însemnat o decădere. Întâmplător a solicitat președintelui Iohannis ca el să conducă negocierile cu UDMR și USR PLUS pentru formarea guvernului și a majorității parlamentare sau își făcuse planul dinainte, știind ce poate apuca și ce nu? Transpunând totul într-un alt plan, rezultă că la 6 decembrie au avut loc alegeri parlamentare pentru ca Ludovic Orban să poată înhăța o funcție care să-l salveze de anonimatul politic. Sună urât, dar aceasta este realitatea.

Aventura s-a terminat

Jocurile fostului premier au fost imediat simțite de PNL. Lideri de filiale și nume grele din partid i-au reproșat că a sacrificat interesele liberale doar pentru a nu rămâne în afara jocului politic. Că a cedat ministere bănoase și productive doar pentru a pune mâna pe șefia Camerei Deputaților. Mai mult, unii dintre ei au postat pe blogurile personale că bate vântul unor schimbări ce se vor produce în PNL.

Florin Roman a lansat nevoia de schimbare

Schimbări la vârf în care Orban era vizat, chiar dacă nu i se pronunța numele. Tabăra nemulțumiților a prins contur în jurul lui Ilie Bolojan, fost primar de Oradea, cuprinzându-i pe Florin Roman, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Emil Boc sau Dan Motreanu. Veștile care circulă despre posibila eliminare a lui Ludovic Orban de la conducerea liberalilor nu sunt chiar întâmplătoare. Partidul ar trebui să-și țină Congresul în prima jumătate a anului, iar Bolojan nu respinge varianta unei șefii a partidului. Pentru Ludovic Orban, pierderea puterii în PNL ar însemna începutul dezastrului. Va pierde, inevitabil, și funcția de președinte al Camerei Deputaților, pentru că nu va mai avea susținere politică. Va fi doar un membru de partid oarecare. Nu cred că Iohannis se va amesteca în aceste manevre. Pe el nu îl interesează Ludovic Orban, știută fiind indiferența sau ușurința cu care se debarasează de oameni. Iohannis este interesat de partid și de forța acestuia, nicicum de forța lui Orban. Cum va arăta un Ludovic Orban dezbrăcat de funcții? Interesant de văzut. Dacă președintele închide ochii în fața jocurilor PNL, se poate spune că aventura politică a fostului premier s-a încheiat. Și încă prost.

Ifose de fecioară

Ludovic Orban chiar se teme de pierderea supremației în partid. O arată cea de-a doua ciolaniadă liberală. A împărțit cu generozitate funcții de secretari de stat, de directori de agenții naționale sau deconcentrate în toate filialele.

Iohannis este mai interesat de guvern decât de soarta lui Orban

Cu ce scop, dacă nu cu acela de a mai închide gurile mereu flămânde ale liberalilor? Cu ce scop, dacă nu cu acela de a atrage de partea lui oameni care să-l susțină la președinția PNL? S-ar putea însă ca totul să se întoarcă împotriva lui. USR PLUS deja vociferează că nu a fost consultată, deși are și ea sacoșele ghiftuite. Și n-ar fi exclus ca un scandal cu USR să-i dea apă la moară lui Iohannis, care este mai interesat de soarta guvernului decât de ifosele și talentele expirate ale lui Orban.

author avatar
Valentin Boeru
3.419 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger