AcasăPoliticaLudovic Orban se RĂZBUNĂ: mişcare de ultim moment contra Guvernului!

Ludovic Orban se RĂZBUNĂ: mişcare de ultim moment contra Guvernului!

orbanLudovic Orban se RĂZBUNĂ: mişcare de ultim moment contra Guvernului!

Ludovic Orban a decis să dea drumul moțiunii de cenzură a USR-PLUS și AUR. El a anunțat că va informa Guvernul despre moțiune și va încerca să stabilească calendarul dezbaterii și votului în birourile permanente.

Preşedintele PNL a citat, marți, după ședința BPR care nu a avut cvorum, dintr-o decizie CCR, potrivit căreia „împiedicarea prezentării și refuzul de a dezbate o moțiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituției întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilității Opoziției parlamentare de a cenzura și controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii”.

Moţiunea, citită în 5 zile

Hotărârea CCR precizează că moțiunea de cenzură trebuie citită în termen de 5 zile.

Ca președinte al Camerei Deputaților, eu am obligatia să respect Constiituția și legile țării. Derularea calendarului moțiunii de cenzură e obligatorie, altfel se încalcă principiul constituțional al statului de drept. Azi voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a spus Orban.

Acesta a precizat că va încerca o convocare a Birourilor permanente pentru a stabili calendarul moțiunii. PNL, PSD și UDMR au boicotat încă o dată ședința birourilor permanente, încercând astfel să blocheze moțiunea USR-PLUS.

Legea invocată de Orban

Ludovic Orban a spus că decizia sa are la bază o decizie a Curții Constituționale, mai exact 1525 din 2010, care spune că „dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie”.

Niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept.

author avatar
Andrei Ștefan
454 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger