AcasăPoliticaLudovic Orban consideră că lucrurile ”sunt clare” în privința începerii școlii -...

Ludovic Orban consideră că lucrurile ”sunt clare” în privința începerii școlii – VIDEO 

Cu fix o săptămână înainte de începerea anului școlar 2020-2021, într-o perioadă presărată de incertitudini ce țin de criza COVID, mulți părinți și cadre didactice deopotrivă au încă destule întrebări – și la fel de multe îngrijorări – cu privire la modul în care vor fi reluate cursurile.

Chiar și așa, șeful Executivului e de părere că lucrurile ”sunt clare”, Ludovic Orban insistând asupra faptului că ”pe 14 septembrie va începe școala”.

”În privința deschiderii școlii, lucrurile cred că sunt clare. Atât președintele, cât și Guvernul, au anunțat modalitatea de deschidere a școlilor, în funcție de nivelul de răspândire al virusului”, a susținut, luni, șeful Guvernului, înainte de a aduce în discuție parametrii stabiliți în privința celor trei scenarii – verde, galben și roșu.

Cine decide de fapt

Liderul liberal al Guvernului a făcut trimitere la factorii locali, în privința deciziei ce ține de modul în care se vor relua cursurile. ”La ora actuală, direcțiile de sănătate publică au transmis datele pe fiecare localitate. Sigur că în momentul de față consiliul de administrație, managementul școlilor și administrațiile locale au aceste date și știu foarte clar cum începe școala. Dacă începe în clasă, trebuie să ia toate măsurile pentru începerea în clasă, dacă începe în scenariul mixt – jumătate în clasă, jumătate online – managementul școlii susținut de administrațiile locale și de inspectoratele școlare trebuie să ia toate deciziile care se impun, inclusiv informarea părinților, care trebuie făcută, sigur, de învățător sau de diriginte, că dacă e pe scenariul mixt, trebuie să știe cine începe în clasă, cine începe online”, a susținut premierul, în fața jurnaliștilor.

Cum e cu tabletele

S-a ajuns și la dotarea unităților de învățământ – și nu doar la nivel de echipamente de uz sanitar, ci și la arhidiscutatele tablete, pe care ar trebui să le folosească elevii, pentru a se conecta la lecții, în cazul în care cursurile se vor ține online. ”Evident, toate măsurile de pregătire trebuie să continue, dotarea cu măști, cu substanțe dezinfectante, cu tablete – pentru că tabletele pe care le vom achiziționa la nivel național am prevăzut 100 de milioane, ceea ce înseamnă aproximativ 500.000 de tablete care pot fi achiziționate de autoritățile locale sau de unitățile școlare. De asemenea, am alocat 50 de milioane de euro pentru achizițiile făcute pentru echipamente de protecție sanitară și dezinfectanți. De asemenea, am alocat 25 de milioane de euro și pentru cisternele sanitare, acolo unde nu există conectare la rețeaua de apă”, a menționat premierul, aducând, iată, în discuție, și faptul că există localități în care nu doar accesul la internet e problematic.

Orban: La școală copiii sunt ”mai în siguranță” ca în vacanță

Nu în ultimul rând, șeful Executivului consideră că în unitățile de învățământ copiii ar fi ”mai în siguranță”, în ideea că profesorii ar sta cu ochii pe ei. „După părerea mea, la școală copiii sunt mai în siguranță pentru că sunt sub supravegherea cadrului didactic, poartă măști, sunt cât de cât la un nivel de distanțare fizică. Pe când copiii din vacanță, mai ales copiii care au fost lăsați liberi pe terenurile de sport, în parcuri, au avut o interacțiune mult mai mare decât interacțiunea care va fi la școală. Aici insist foarte mult, managementul școlilor trebuie să asigure regulile de protecție sanitară, astfel încât să diminueze la maxim posibilitatea de răspândire a virusului între elevi și cadrele didactice”, a fost auzit spunând premierul.

E de precizat faptul că raportarea oficială făcută publică luni arată faptul că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 883 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Și că până pe 7 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 95.897 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). ”40.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 12.339 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare”, anunță GCS.

57 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger