AcasăPoliticaLow-tech: În Ucraina se poartă războiul de „școală veche”

Low-tech: În Ucraina se poartă războiul de „școală veche”

Dacă sunteți de părere că software-ul devorează lumea, războiul din Ucraina pare de un neînțeles low-tech.

În multe zone, abia dacă se poate distinge de războiul de tranșee în stilul Primului Război Mondial, iar cererile repetate ale Ucrainei pentru mai multă artilerie și tancuri sugerează o încredere în metodele de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Un război de înaltă tehnologie este posibil doar atunci când numeroasele sale componente funcționează în mod eficient.Aceasta este partea care lipsește în Ucraina.

Atât capacitățile tehnologice rusești, cât și cele ucrainene sunt  peticite în grabă – și lasă trupele să se bazeze pe mașinării de ucis vechi – pe funcția primară, de forță brută, a unui tanc, a unui obuzier, a unei mitraliere.Se folosesc tot felul de echipamente din secolul XXI, dar luptele de măcel din vechea școală continuă să decidă direcția războiului.

În 2018, Vladimir Putin a declarat că Rusia posedă o „armată de înaltă tehnologie”. La aproape un an de la invazia Ucrainei se vede că această armată nu este suficient de high-tech, datorită reducerii masive de personal din anii 2000 și 2010, care a împuținat numărul de ofițeri și specialiști de la peste 300.000 la 150.000.

O armată modernă ideală este una foarte bine conectată. Unitățile terestre comunică în siguranță pentru a-și coordona acțiunile și pentru a obține în timp util sprijin aerian, de artilerie și de tancuri.

Sateliții și dronele ajută la localizarea trupelor inamice, a cartierelor generale și a depozitelor de muniții, direcționând loviturile cu rachete și focurile de artilerie pentru a provoca daune maxime în mod rentabil. Războiul electronic încurcă comunicațiile inamicului. Pe hârtie, Rusia avea toate aceste capacități atunci când a invadat Ucraina în februarie 2022.

Dar analiștii occidentali au avertizat încă de atunci că unele sisteme erau, în cel mai bun caz, netestate. Un raport al Chatham House spunea că „Rusia a integrat cu succes vehiculele fără pilot în operațiunile sale militare, dar este departe de a încorpora vehicule aeriene și terestre în echipă pentru o gestionare mai eficientă a câmpului de luptă”.

Liana, proiectul rusesc post-sovietic de informații prin satelit, a fost afectat de întârzieri și probleme tehnice, iar sateliți mai buni vor fi disponibili abia peste câțiva ani.

Invazia a dezvăluit o realitate mult mai dură pentru Putin și generalii săi. Poate cel mai important, a demonstrat eșecul sistemelor de comunicații rusești reproiectate pentru unitățile de pe teren.

Când a început războiul, au ajuns să depindă de radiourile ieftine, disponibile în comerț și fabricate în China. De asemenea, serviciile de informații prin satelit nu au reușit să furnizeze date în timp util, iar trupele rusești au fost nevoite să se bazeze pe hărți vechi de zeci de ani și pe cantități masive de muniție, în lipsa unei țintiri precise.

Având în vedere aceste probleme și eșecul Rusiei de a stabili o superioritate aeriană, un război modern perfect coordonat era imposibil de realizat.

Ucrainenii au pus rapid mâna pe elemente de comunicații militare moderne – de la stații radio SINCGARS fabricate în SUA la informații prin satelit de la armatele occidentale și companiile private, care puteau fi transmise rapid trupelor de la sol prin intermediul terminalelor Starlink ale lui Elon Musk.

Victoriile Ucrainei din toamnă au rezultat din utilizarea eficientă a tehnologiei de comunicații occidentale în tandem cu armele pe care le-a primit din Occident, cum ar fi sistemele HIMARS.

Rusia, la rândul său, trebuie să recupereze decalajul în domeniul tehnologiilor de vârf, o căutare îngreunată, dar nu împiedicată de sancțiunile occidentale.

Trebuie să accelereze producția de dispozitive de comunicații și drone, precum și să își consolideze serviciile de informații prin satelit, obținând sau înlocuind sute de componente occidentale – un proces care este inevitabil mai lent decât achiziția de armament occidental de către Ucraina.

Ambele părți au nevoie de timp pentru a recupera decalajul în domeniile în care sunt acum în urmă, dar trimit trimit mii de soldați în bătălii relativ de modă veche – să ia cu asalt tranșee și clădiri ruinate. Viețile acestor soldați sunt sacrificate pentru ca beligeranții să poată evolua treptat în armatele secolului 21 din cele construite pentru un război anterior.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
661 afisari

6 COMENTARII

  1. Daca Rusia ar folosi arme high-tech impotriva unei tari care foloseste armament low-tech ar comite o imensa greseala. Daca iti epuizezi armamentul de inalta tehnologie intyr-un razboi cu un inamic slab, ce se intampla daca vei fi atacat de un stat care detine capacitati militare superioare?

    Cei care sustin ca Rusia joaca la cacealma cu Occidentul nu stiu ce vorbesc! La ora actuala NIMENI nu poate invinge Rusia. Veti vedea!

    • Tocmai si-o iau in gura de le sar fulgii de la ucrainieni. Daca intra NATO in lupta cu adevarat in doua ore ajung la moscova, asa va pasolna turbinca, ivane.

  2. Foarte greu s-au hotarat rusii sa foloseasca tancuri mai moderne, din anii ’90.
    Vom vedea in primavara asta ce poate armata rusa, iar unele semne arata ca a inceput.
    Cat priveste satelitii, pot fi anihilati, armatele occidentale ar fi „oarbe”, dar razboiul mondial se declanseaza in aceiasi secunda !
    Nici rusii nu vor razboiul mondial si nici americanii, ar inseamna autodistrugerea reciproca.
    Americanii au facut maidanul, au dat arme ucrainei, pentru ca Rusia sa nu ajunga la un nivel de dezvoltare cand nu mai aveau ce face, le strica planul facut pe zeci, daca nu sute de ani.
    Ei stiu cum se va termina ” civilizatia”!
    A fost prea tarziu, asa ca acum nici serviciile secrete americane nu stiu daca Rusia mai poate fi incetinita Americanii vad doar varful aisbergului, ca Rusia este foarte avansata cu rachete hypersonice si nu au arme impotriva lor.
    Americanii ar trebui sa cedeze, sa nu mai moara atatea sute de mii de tineri.
    E pacat! Oricum au pierdut cursa si nu mai pot domina planeta cum aveau de gand.

    • Mars, ma, ivane, dupa ce termina americanii cu ei rusia o sa fie facuta praf si vinduta pe bucati.

  3. Deja a aparut si aici drona corporatista a nazistilor plandemici, un mic kakat cu ochi, si pe aici 🙂 In alta ordine de idei, pentru cei care mai citesc si altceva decat presa aservita nazista a pitikului gaozar azovist-banderist-fascist de la Kiev, si anume zdreanta de zdrelinski, la Bakhmut au dat coltul pana acum cam 100 de mii, adica 100.000 de ukro-na-zi tampiti si dusi complet cu pluta, iar in Soledar au dat coltul pana acum numai 25 de mii, adica 25.000 de ukro-na-zi bine spalati pe creieras de cretinelul jidan ordinar de zdrelinski 🙂 Vedeti, bai agaricilor de tefelei ratati din bukale, asa se face reducerea popualtiei, uite ca nazistul ala pitik de la Kiev e deja fruntas in intrecerea socialista de cine elimina mai mult ratati din propria lui armata inexistenta 🙂 Si inca ceva, Soledarul e cam kaputt pentru ukro-na-zi, au mai ramas numai cativa mercenari pe acolo, pe restul i-au afumat afara din ascunzatori bine de tot rusnacii aia salbatici, asa e cand esti un nazist prost de mic, cand cresti mare numa` te joci 🙂 Ha ha ha 🙂 Happy New Year in hell, motafukka ukro-na-zi p-i-g-s, just stay there forever 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger