Cauta

Lobby și corupție.Cetățenii UE trebuie să știe cine sunt actorii care influențează deciziile politice!

Consiliul Europei a îndemnat joi guvernele europene să fie mai „transparente” și mai „responsabile” în ceea ce privește activitatea de lobby, o practică „legitimă”, dar care trebuie să fie încadrată de „reguli detaliate pentru a preveni riscurile de corupție”.

„Este esențial ca standardele să fie pe deplin respectate”, scrie Grupul de state împotriva corupției (Greco), organismul Consiliului, într-un raport care acoperă anul 2021 și se concentrează asupra guvernelor.

Greco, care recunoaște că „lobby-ul este o activitate legitimă care poate contribui la procesul democratic și la luarea deciziilor în cunoștință de cauză”, solicită totuși „guvernelor europene să sporească transparența și responsabilitatea” cu privire la această practică.

Acest lucru ar permite cetățenilor să știe ce „actori caută să influențeze deciziile politice” și ar contribui la „reducerea  riscului de corupție”.

În special, se preconizează crearea de „registre ale lobbyiștilor, care să indice natura formală sau informală a contactelor, identitatea persoanelor cu care s-au întâlnit și subiectele discutate”.

„Publicul are dreptul să știe cine influențează deciziile politice. Guvernele ar trebui să adopte reguli detaliate pentru a preveni riscul de corupție”, a declarat președintele Greco, Marin Marcela.

Oficialul a remarcat „progrese” în măsurile anticorupție luate de state, dar speră că aceste îmbunătățiri vor fi „accelerate”, în special „lupta împotriva corupției care vizează parlamentarii și funcțiile executive superioare din cadrul guvernelor”. Greco a precizat că doar 36% din recomandările sale au fost implementate “în totalitate”.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version