AcasăPoliticaLobby și corupție.Cetățenii UE trebuie să știe cine sunt actorii care influențează...

Lobby și corupție.Cetățenii UE trebuie să știe cine sunt actorii care influențează deciziile politice!

Consiliul Europei a îndemnat joi guvernele europene să fie mai „transparente” și mai „responsabile” în ceea ce privește activitatea de lobby, o practică „legitimă”, dar care trebuie să fie încadrată de „reguli detaliate pentru a preveni riscurile de corupție”.

„Este esențial ca standardele să fie pe deplin respectate”, scrie Grupul de state împotriva corupției (Greco), organismul Consiliului, într-un raport care acoperă anul 2021 și se concentrează asupra guvernelor.

Greco, care recunoaște că „lobby-ul este o activitate legitimă care poate contribui la procesul democratic și la luarea deciziilor în cunoștință de cauză”, solicită totuși „guvernelor europene să sporească transparența și responsabilitatea” cu privire la această practică.

Acest lucru ar permite cetățenilor să știe ce „actori caută să influențeze deciziile politice” și ar contribui la „reducerea  riscului de corupție”.

În special, se preconizează crearea de „registre ale lobbyiștilor, care să indice natura formală sau informală a contactelor, identitatea persoanelor cu care s-au întâlnit și subiectele discutate”.

„Publicul are dreptul să știe cine influențează deciziile politice. Guvernele ar trebui să adopte reguli detaliate pentru a preveni riscul de corupție”, a declarat președintele Greco, Marin Marcela.

Oficialul a remarcat „progrese” în măsurile anticorupție luate de state, dar speră că aceste îmbunătățiri vor fi „accelerate”, în special „lupta împotriva corupției care vizează parlamentarii și funcțiile executive superioare din cadrul guvernelor”. Greco a precizat că doar 36% din recomandările sale au fost implementate “în totalitate”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
500 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger