AcasăPoliticaLiderii UE, amețiți de două războaie

Liderii UE, amețiți de două războaie

Întrebare pentru politicienii de la Bruxelles: pot gestiona în același timp conflictele din Ucraina și din Israel?

Întrebare pentru politicienii de la Bruxelles: pot gestiona în același timp războaiele din Ucraina și din Israel? Se știe că geopolitica le provoacă amețeli liderilor UE – și nu știu cum să o abordeze în contextul actual.

Din ce în ce mai mult, conflictul dintre Israel și Hamas îndepărtează Ucraina din prim-planul politic, în timp ce oficiali europeni se învârt prin Orientul Mijlociu, relatează Politico. Aceste conflict „aruncă umbră asupra a ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

Transformarea UE într-o putere „geopolitică” este marea fantezie a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Sună a gol: cele două războaie testează limitele politicii externe europene, mai ales că liderii europeni au dificultăți în a-și alinia pozițiile cu privire la Israel.

Chia și permiterea ajutorului umanitar în Gaza a declanșat un vals diplomatic. Germania și alte țări sunt reticente față de orice apel la o încetare prelungită a luptelor, care ar putea fi considerată ca o atingere a dreptului Israelului de a lupta împotriva militanților islamiști din Hamas.

UE s-a solidarizat cu Ucraina, dar pozițiile liderilor europeni în Orientul Mijlociu sunt destul de confuze. Se tem de scindări politice interne între taberele pro-israeliene și pro-palestiniene, precum și de alte repercusiuni, cum ar fi atacurile militante și protestele masive de stradă. Atacurile teroriste recente din Franța și Belgia au accentuat frica.

Gestionarea ambelor conflicte va fi o luptă, susține Luigi Scazzieri de la Centrul pentru Reformă Europeană.”UE va trebui să își împartă atenția și resursele financiare între Ucraina și Gaza. Ucraina va fi pusă în umbră și va fi mai greu pentru UE să fie de acord să ofere sume mari de asistență macroeconomică și militară Kievului.”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a simțit divizarea atenției pe fondul tulburărilor din Orientul Mijlociu. Își intensifică apelurile nu doar pentru mai mult ajutor și arme, ci și pentru ca țările occidentale să își sporească puternic investițiile în echipament militar, în special în muniție și apărare antiaeriană.

Conflictul din Israel „distrage atenția”, a declarat luni ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de externe din UE. La această reuniune, Israelul a scos Ucraina de pe ordinea de zi, pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei.

Pe de altă parte, orice autoritate morală pe care Bruxelles-ul o mai avea în lumea islamică, se evaporă rapid din cauza a ceea ce este considerat acolo ca fiind poziția excesiv de pro-israeliană a Comisiei Europene.

„Narațiunea conform căreia UE se face vinovată de standarde duble și de ipocrizie va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce numărul civililor morți în Gaza crește”, a precizat Scazzieri. „Acest lucru va face mai dificilă strângerea unui consens în favoarea Ucrainei în forurile internaționale.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
339 afisari

2 COMENTARII

  1. UE sanctioneaza persoanele care gestioneaza infractional fondurile UE.
    Ia sa faca o sesizare pentru fondurile UE care au fost destinate Palestinei si care au ajuns sa fie folosite in scopuri de finantare criminale.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger