AcasăPoliticaLider AUR, despre bugetul pentru 2025: „O construcţie fantezistă pentru un stat...

Lider AUR, despre bugetul pentru 2025: „O construcţie fantezistă pentru un stat în derivă!”

Proiectul de buget pentru anul în curs, contestat de la vârful AUR. „Bugetul pentru 2025 – o construcție fantezistă pentru un stat în derivă” – consideră Marius Lulea (AUR).

Prim-vicepreşedintele AUR susține, într-un mesaj transmis vineri că bugetul pe 2025, prezentat de Guvernul Ciolacu, nu reflectă deloc realitatea economică. Și că „pare mai degrabă un document de propagandă menit să ascundă eşecurile guvernării”, fiind bazat afirmă Lulea, pe „ipoteze fanteziste”.

„Guvernul Ciolacu a prezentat proiectul de buget pentru anul 2025 ca fiind un exercițiu de „responsabilitate economică”, însă realitatea este cu totul alta. Acest buget nu doar că nu oferă soluții concrete pentru problemele economice ale României, dar pare mai degrabă un document de propagandă menit să ascundă eșecurile guvernării”, a transmis vineri, 31 ianuarie, Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR, într-un comunicat de presă.

sursa foto AUR

Politicianul aflat în structura de conducere a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) aduce în atenție mai multe aspecte. Și anume:

„a) Fundamentare neserioasă și ipoteze fanteziste

Creșterea economică prognozată de 2,5% pentru 2025 este complet nejustificată, mai ales în contextul unui climat economic internațional dificil și al unei economii românești afectate de lipsa reformelor. În plus, salariul mediu net prognozat este mai mic decât cel actual, semn că guvernul însuși nu crede în propriile prognoze optimiste.

b) Creșterea cheltuielilor publice, dar fără reforme

Ponderea cheltuielilor publice în PIB crește de la 41,2% la 41,9%, ceea ce ridică semne serioase de întrebare. Asta este redimensionarea statului? În loc să optimizeze structura aparatului public, guvernul preferă să continue risipa. Practic, în loc să reducă birocrația, menține cheltuielile exagerate pentru un aparat de stat supradimensionat și ineficient.

c) Lipsa unei susțineri reale pentru populație

Una dintre cele mai mari probleme ale acestui buget este subfinanțarea schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie. Cu o inflație încă ridicată și cu prețurile la utilități în continuă creștere, lipsa unor alocări suficiente va pune o presiune suplimentară. Mai mult decât atât, pensiile și alocațiile copiilor sunt înghețate, în timp ce guvernul alocă resurse masive pentru proiecte inutile, stadioane și săli de sport în sate depopulate.

d) Venituri inexistente și deficit colosal

O altă problemă majoră a bugetului este includerea unor venituri pur și simplu fictive, cum sunt cele din creșterea colectării. De ani de zile se vorbește despre această „minune” a eficientizării ANAF, dar realitatea arată că deficitul crește, iar încasările statului sunt mult sub estimări.

În plus, guvernul își asumă un deficit bugetar de 7%, comparabil cu cel al unei țări aflate în război, ceea ce înseamnă că România va trebui să continue să se împrumute cu miliarde de euro și în 2025. Este evident că această politică este nesustenabilă și pune o povară uriașă pe generațiile viitoare.

e) Priorități greșite: Bugetele serviciilor cresc, transparența dispare

În timp ce românii se confruntă cu probleme economice reale, bugetele serviciilor de informații sunt majorate semnificativ. Nu se știe câți bani vor fi alocați pentru pensii și nici dacă acestea vor fi plătite în tranșe, iar ministrul Muncii evită să dea explicații clare. Totul se face în spatele ușilor închise, fără transparență și fără respect pentru cetățeni”.

„O colecție de „aspirații” financiare, cu șanse mici să devină realitate”

Potrivit prim-vicepreşedintelui AUR, Marius Lulea, proiectul de buget pentru 2025 „este doar o colecție de „aspirații” financiare, cu șanse mici să devină realitate”. „În loc să prioritizeze nevoile reale ale românilor, guvernul continuă să risipească banii pe proiecte nesustenabile și pe un aparat bugetar supradimensionat.

Cu un deficit de 7%, cu împrumuturi uriașe și cu politici fiscale incoerente, România se îndreaptă spre un dezastru economic. În loc de un buget „cumpătat”, avem un buget al disperării, construit pe minciuni și pe promisiuni fără acoperire”, a mai afirmat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, în același comunicat.

Ce zice Ciolacu

Bugetul pe anul 2025 urmează să fie adoptat sâmbătă, 1 februarie, într-o ședință specială de Guvern. „Finalizăm azi toate procedurile prealabile pentru a adopta mâine, într-o ședință specială de Guvern, bugetul pe anul 2025. Știrea finalizării proiectului de buget a avut ieri efecte imediate. Dobânda la care se împrumută extern România, pe 10 ani, a scăzut rapid.

Vor urma și alte efecte pozitive după ce Legea bugetului va trece prin Parlamentul României”, a afirmat premierul Ciolacu, vineri, 31 ianuarie, la începutul ședinței Executivului.

Citiți și: Cum arată bugetul României pe 2025. Serviciile de informații nu simt austeritatea

Ce ne aduce 2025: austeritate pentru români, belșug pentru politicieni!

author avatar
Andrei Coman
180 afisari

3 COMENTARII

  1. Să dai din „clanța”, în opoziție e simplu. Dacă le știu așa bine, să vină în Parlament cu idei valabile și să vedem noi că „aleșii „nu le aproba, că jar mănâncă.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger