AcasăPoliticaLiberalii vor creșe și grădinițe doar pentru copiii bugetarilor

Liberalii vor creșe și grădinițe doar pentru copiii bugetarilor

Grădinițele ar urma să funcționeze în incinta instituțiilor publice

Deputații liberali au inițiat un proiect de lege prin care permit instituțiilor publice să creeze, în propriile clădiri, grădinițe și creșe destinate exclusiv copiilor salariaților din sistemul bugetar. Condițiile sunt existența, la nivelul instituției, a 5 părinți cu copii cu vârste de 0-3 ani și 10 părinți cu copii cu vârste de 3-6 ani.

Instituțiile publice și autoritățile locale vor putea prinde în buget și cheltuieli de capital pentru bunuri și servicii și cheltuieli de personal pentru organizarea serviciilor pentru îngrijirea și educarea timpurie a copiilor propriilor angajați, cu începere din anul 2022. Pentru organizarea serviciilor de îngrijire și educare timpurie a copiilor este necesar ca numărul de solicitări formulate de angajați să fie de între 5 și 9 pentru nivelul antepreșecolar și între 10 și 20 pentru învățământul preșcolar. ”Ministerul Educației Naționale va integra necesarul de personal în organizarea și desfășurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic din învățământul preuniversitar”, se arată în proiectul de lege al deputaților liberali. Potrivit inițiatorilor, legea ar avea ca principal obiectiv stimularea natalității în rândul tinerilor, creșterea calității serviciilor publice de îngrijire și educare timpurie a copiilor, precum și susținerea întoarcerii mai rapide a angajaților în activitate.

Prea multe concedii

La nivelul anului 2017, în sectorul bugetar din România erau 1.199.145 de angajați, dintre care 504.000 în administrația publică centrală și alți 695.145 în administrația locală, susțin deputații liberali. ”Conform ultimelor date oficiale oferite de instituțiile publice din România, la nivelul anului 2017, din totalul numărului de angajați în sistemul public, 2.891persoane aduseseră în atenția conducerii starea de graviditate, 2.860 se aflau în concediu de maternitate/paternitate, 9.719 persoane se aflau în concediu de creștere a copilului până la 2 ani, respectiv până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, și 48.108 persoane au declarat că au în creștere copii până la vârsta de 6 ani.Totodată, la nivel național, conform Centrului Național de Statistică Informatică în Sănătate Publică, la nivelul trimestrului I din 2019 era un număr de 68.526 de gravide în evidența medicilor de familie, un număr ușor crescut față de 66.609 în trimestrul I din anul 2018. Conform datelor statistice, la nivelul anului 2018 erau 4.443.588 copii între 0 și 19 ani. Dintre aceștia, 818.596 copii cu vârste între 0 și 3 ani și 645.266 cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Întoarcere grabnică la serviciu

Deputații liberali consideră că organizarea de servicii pentru îngrijirea și educarea timpurie a copiilor propriilor angajați în instituțiile publice este o soluție pentru a răspunde problemei scăderii natalității. ”O astfel de măsură ar fi benefică pentru că vorbim despre posibilitatea întoarcerii mai rapide a angajaților în activitate, precum și despre siguranța locului de muncă și a unui venit clar. Un alt element important este siguranța și apropierea copiilor față de părinți, eliminându-se și stresul aferent orelor petrecute de acasă la creșa/grădinița copiilor, apoi spre serviciu și reluarea acestui traseu la finalizarea programului de lucru. Acest tip de proiect este susținut și în rândul sistemului privat din România, acolo unde există exemple de succes cu privire al persoanele juridice care înființează creșe și grădinițe pentru copiii angajaților proprii”, motivează deputații PNL.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
523 afisari

2 COMENTARII

  1. Normal,Romania este impartita in caste precum India evului mediu:
    1.Casta „eroilor din linia intai”:securimea,militimea,doctorimea,isu,judecatorimea toti beneficiari de pensii speciale ca au munca grea precum carnea de porc
    2.Casta administratiei cu tot cu neamuri ,vesnica pe functii,profesorii obositi de statul acasa din luna martie care isi face concediile neaparat in Dubai sau daca nu in Grecia sau la bulgari , aia mai saraci.
    3.Casta corporatistilor in care singura hrana e McDonalds ,iar in loc de apa beau Cola in sticle pe care le tin in buzunarele pantalonilor si le tremura fundul ca maine compania ii anunta ca postul lor nu se mai gaseste in noua „organigrama”.
    4.Casta prostimii muncitoare in fabrica sau pe santier pe 2000 de lei pe luna si care consuma odata pe luna gratar cu mici de import si bere la pet,restul timpului se uita lung.
    5.Casta taranimii arsa de soarele de vara care sta la marginea drumurilor sa isi vanda produsele si care nu exista pentru nimeni.
    Asta e Romania contemporana.Nu am pretentia ca am acoperit toate categoriile de cetateni.Oricum am uitat de „luminatii” din clasa politica dar pentru noi astia nu ar trebui sa existe.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger