AcasăPoliticaLiberalii, ultima bătălie. Impozitarea progresivă, interzisă pe 10 ani

Liberalii, ultima bătălie. Impozitarea progresivă, interzisă pe 10 ani

Pe final de mandat, PNL vrea să impună cota unică de impozitare pe 10 ani

Conștienți că rezultatele viitoarelor alegeri le vor periclita puterea de decizie, liberalii vor să securizeze pe 10 ani cota unică de impozitare, interzicând, astfel, impozitarea progresivă, pe care o aplică toate statele UE. Cota unică ar fi adus, în 20 de ani, o colectare mai bună la buget, susțin parlamentarii PNL, în condițiile în care, în aceeași perioadă invocată, România are cea mai jenantă colectare de venituri bugetare din toate țările europene.  

taxeAproape toate instituțiile europene și internaționale au cerut României ă introducă impozitarea progresivă, pentru a crește încasările la buget. Și, vorba aceea, când trei inși îți spun că ești beat, te duci și te culci.

În fapt, impozitarea progresivă este aplicată în toată Europa, mai puțin în țara noastră, însă liberalii țin cu dinții de cota unică. Aceștia spun că impozitarea progresivă ar afecta bunăstarea românilor, a firmelor, românești și străine, dar și a statului.

Ce înseamnă impozitare progresivă? Pe scurt, cu cât câștigi mai mulți bani, cu atât vei plăti impozite mai mari. Sigur, se pot stabili praguri de impozitare minimă corelate cu puterea de cumpărare din țara noastră și atunci peste 80% dintre români, care se zbat în sărăcie sau trăiesc de pe o zi pe alta, de la o lună la alta, nu ar fi afectați. Adevărata problemă a PNL este că veniturile extrem de mari ar fi afectate, în celelalte țări considerându-se că trebuie să se întoarcă o parte din bani și spre societatea în care au produs aceste venituri.

Ce argumente aduc liberalii în favoarea cotei unice de impozitare? Că în cei 20 de ani de aplicare, împliniți în acest an, aceasta ar fi produs o creștere a PIB-ului Românie și ar fi stimulat fluxul de investiții străine directe.

”În plan fiscal, cota unică a contribuit consistent la creșterea gradului de conformare fiscală voluntară și a redus tendințele unor companii de a recurge la instrumente de optimizare fiscală”, susțin liberalii, în nota de fundamentare a unui proiect de lege depus la Senat.

În realitate, așa cum nota și prof. Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, este jenant să vezi că veniturile fiscale ale României sunt de 26-27% din PIB, față de cele ale vecinilor – între 31-35% din PIB, și față de media europeană de cca. 41% din PIB. Iar optimizarea fiscală a multinaționalelor este mai înfloritoare ca oricând, ajungându-se la situația absurdă în care companii străine de renume, cu afaceri de zeci de miliarde de euro și chiar mai mult, să declare pierderi fiscale în România sau profituri simbolice.

Sperietoarea muncii la negru

Liberalii consideră că introducerea sistemului de impozitare progresivă ar avea efecte economice și fiscale negative, dat fiind că România a mai experimentat acest sistem. În acest sens, inițiatorii proiectului de lege arată că impozitarea progresivă va scădea conformarea fiscală voluntară și interesul pentru a munci mai mult și a investi mai mult. De asemenea, o astfel de măsură ar reduce veniturile fiscale ale statului, pentru că nimeni nu va mai fi stimulat să declare venituri mari, ci mai mici, ar scădea investițiile private, străine și românești, ar crește munca la negru și ar majora cheltuielile statului, dar și ale antreprenorilor, ”prin aplicarea unei cote de impozitare profund birocratice”.

”Propunem ca, în perioada cuprinsă între intrarea în vigoare a prezentei legi și până la data de 31 decembrie 2033, să nu se adopte acte normative prin care să se modifice, completeze sau elimine cota unică de impozitare asupra veniturilor de orice natură și asupra profiturilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege elaborat de parlamentarii PNL. Referitor la munca la negru, fiscalitatea excesivă a făcut ca angajările să se facă, într-o majoritate covârșitoare, în zona gri, prin extinderea contractelor de muncă pe salariul minim, fapt care va avea consecințe grave pentru viitorii pensionari.

Lapte și miere

Cota unică de impozitare în sine va face ca veniturile populației, din salarii, pensii, activități independente, antreprenoriat, dar și ale antreprenorilor să crească în continuare puternic, neinflaționist, deoarece se va avea certitudinea că, cu cât se muncește și investește mai mult, cu atât se va câștiga mai mult, susțin liberalii. ”Investițiile publice și, mai ales, cele private se vor intensifica, pentru că orice antreprenor va ști că, în următorii 10 ani, cota unică de impozitare nu se modifică. Bugetul de stat are de câștigat atât pe componenta de venituri, cât și pe cea de cheltuieli: românii se vor conforma voluntar, iar veniturile fiscale vor continua să crească, în timp ce cheltuielile statului nu vor crește (ca în cazul cotei progresive), ci se vor reduce”, se mai precizează în proiectul de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.215 afisari

4 COMENTARII

  1. Eu am avut contract ptr 4 ore la o firma care dupa 2 luni s-a transformat in 8 ore/zi. Stiti ptr cate ore s-a platit impozit?3! Era in 2009. Am aflat in 2015.

  2. Liberalii au facut destul ptr acest popor. I-a pus buzunarul pe butuci cu electricitatea si gazul.Ce vreti mai mult! Nu stiu cu ce sa ia ochii la prostime sa mai prinda ciolanul o data, sa si-o mai traga si sa ne-o mai traga de cateva ori.

  3. Bai nucilor, impozitarea actuala este de 58.5% plus 19% tva = 77.5%. Fără sa luam în calcul restul taxelor.
    Voi vreți și mai mult? Proiecțiile oferite pana acum arata ca la un venit de 8000 brut lunar impozitul va fi de 25% în loc de 10 acum. Taxele directe vor deveni 92.5%.
    Impozitarea aia progresiva în Vest este cu deduceri. Adică poți alege ca în loc sa dai banii statului sa ii bagi într-un credit pt casa, într-o asigurare de sănătate, în educația copilului, îmetc. Ați auzit ceva asemănător în România?

  4. Impozitarea progresivă e o inepție comunistoidă. Cei cu venituri mai mari plătesc deja mai mult în mod proporțional și țin în spate parazitismul, incompetența și lipsa de productivitate ale statului falimentar. Jecmăneala discriminatorie ar penaliza și mai mult inițiativa și performanța, pe care și așa le vedem doar în filme.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger