AcasăPoliticaUPDATE Lovitură pentru USR! Anca Dragu, înlăturată de la șefia Senatului /...

UPDATE Lovitură pentru USR! Anca Dragu, înlăturată de la șefia Senatului / Florin Cîțu, noul președinte

Anca DraguLiberalii sapă la temelia Ancăi Dragu. PNL grăbește instalarea lui Cîțu în fruntea Senatului

Președintele PNL Florin Cîțu va obține președinția Senatului, în urma înțelegerii pe care a avut cu social-democrații pentru instalarea unui guvern PNL-PSD-UDMR la Palatul Victoria. Funcția era alternativa în cazul în care ar fi pierdut frâiele puterii, ceea ce s-a și întâmplat.

UPDATE 13.55. Florin Cîțu a fost ales președinte al Senatului, cu 82 de voturi. Anca Dragu, senatoare USR, revocată astăzi din funcție, a candidat din nou și a primit 25 de voturi. Alte 17 voturi au fost anulate.

––––––––––––––––––––––

UPDATE 13.30. Anca Dragu a fost revocată din funcția de președinte al Senatului. Din 115 senatori prezenți, au votat pentru demiterea ei 82. Au fost de asemenea 24 de voturi împotrivă și 9 abțineri.

PSD nu a acceptat ca Florin Cîțu să fie propunerea de premier a PNL și prin urmare acesta și-a îndreptat atenția spre șefia Senatului, deținută în prezent de USR-ista Anca Dragu.

PNL a solicitat un birou permanent al Senatului în care se va decide plen la ora 12.00 pentru demiterea lui Dragu, au declarat surse politice. Liberalii îl susțin pe Florin Cîțu, care ar urma să demisioneze din funcția de premier interimar. Votul pentru Cîțu ar urma să aibă loc tot marți.

USR va contesta decizia la CCR

Anca Dragu nu a ajuns la ședința Biroului Permanent a Senatului, ședință în care liberalii au propus revocarea ei din funcție. Conform regulamentului, propunerea de revocare se adoptă cu 1/3 din membrii Biroului Permanent.

Anca Dragu a anunțat între timp că grupul USR va ataca hotărârea plenului la CCR. „Constituția spune foarte clar la articolul 64 alineat 2 că președinții celor două camere sunt aleși pe durata mandatului Camerelor. Asta înseamnă că ar trebui să rămân în funcție până în 2024”, a declarat pentru G4Media.ro Anca Dragu.

Potrivit acesteia, Constituția prevede alegerea șefilor Parlamentului pe durata mandatului Camerelor pentru a preveni abuzurile de putere în cazul în care pe parcursul celor patru ani apar reconfigurări temporare, fluctuante ale coalițiilor.

author avatar
Andreea Vlad
317 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger