AcasăPoliticaUPDATE: Cîțu, propunerea de premier cu care PNL-ul va merge la consultările...

UPDATE: Cîțu, propunerea de premier cu care PNL-ul va merge la consultările cu Iohannis/Orban a răbufnit: ”O aberație”

(sursa foto: Facebook)

Liberalii nu renunță la varianta Florin Cîțu premier, astfel că, la doar câteva zile după ce moțiunea de cenzură a PSD-ului a trecut cu 281 de voturi ”pentru”, ceea ce presupune demiterea Guvernului Cîțu, PNL-ul a anunțat cu ce propunere vor merge la consultările de la Cotroceni.

UPDATE: Reacția lui Ludovic Orban, predecesorul lui Florin Cîțu în scaunul de președinte al PNL-ului, nu s-a lăsat prea mult așteptată. Și a venit sub forma unei replici tranșante la adresa colegilor săi liberali, acuzând că ”s-au întrunit noaptea, ca hoții”.

”O aberație, o propunere în primul rând neconstituțională. După demiterea mea prin moțiunea de cenzură din februarie, în momentul în care președintele Iohannis m-a desemnat tot pe mine, PSD a atacat la CCR și CCR a luat decizia conform căreia premierul care a fost demis la moțiunea de cenzură nu mai poate fi propus premier. Ar trebui să citească, mai ales că e o chestiune care ține de istoria PNL”, a declarat Orban, vineri, la RFI.

Pe de altă parte, actualul președinte al Camerei Deputaților a adus în discuție formarea majorității parlamentare. ”De asemenea, e o inepție politică să vii să-l propui pe Florin Cîțu, în condițiile în care practic cu această propunere de premier, nu există nici o șansă de a forma o majoritate parlamentară. Le readuc aminte colegilor mei, care s-au întrunit noaptea, ca hoții, într-o ședință convocată pe picior, că pentru a putea învesti un Guvern, este necesară o majoritate de 234 de voturi. La ora actuală, PNL împreună cu UDMR nu dețin decât 163 de parlamentari (…). Această decizie reprezintă o dovadă elocventă a ruperii de realitate atât a lui Florin Cîțu, cât și a apropiaților lui Florin Cîțu și arată că pentru acești colegi ai mei, România nu contează, ci contează interesele lor de grup”, a susținut Orban.


Mai exact, liberalii au transmis că propunerea de prim-ministru din partea formațiunii politice pentru consultările convocate de Klaus Iohannis la Cotroceni, pentru săptămâna viitoare, este Florin Cîțu.

”Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național, din această seară, ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL”, au anunțat liberalii, joi seară.

Totodată, liberalii au stabilit și formula delegației PNL care să meargă la consultările de luni de la sediul Președinției, fiind stabilit ca la Cotroceni să meargă atât Florin Cîțu, liderul formațiunii, cât și patru prim-vicepreședinți: Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu.

Programul consultărilor de la Cotroceni

În cursul zilei de joi, de la Cotroceni s-a anunțat și calendarul consultărilor pe care le va avea președintele Iohannis cu președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru. PNL-ul va deschide lista discuțiilor cu șeful statului.

Mai precis, s-a aflat că aceste consultări vor avea loc luni, 11 octombrie 2021, după următorul program:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

USR PLUS: Criza politică poate fi oprită chiar astăzi dacă Klaus Iohannis decide desemnarea unui nou prim-ministru, altul decât Florin Cîțu

Pe de altă parte, e de precizat faptul că reprezentanții USR PLUS au lăsat să se întrevadă faptul că nici nu vor să audă de varianta Cîțu premier desemnat. ”Criza politică poate fi oprită chiar astăzi dacă Klaus Iohannis decide desemnarea unui nou prim-ministru, altul decât Florin Cîțu.

Reamintim președintelui Klaus Iohannis că are o responsabilitate pentru România, pentru cei 66% dintre românii prezenți la vot care au votat în turul 2, nu pentru „echipa câștigătoare”. România nu câștigă nimic din criza politică declanșată de Florin Cîțu, susținută și continuată de Klaus Iohannis. Nu ne mai putem permite săptămâni de întârziere”, au transmis între altele, joi, reprezentanții formațiunii conduse de dacian Ciolo, într-un mesaj pe Facebook.

177 afisari

2 COMENTARII

  1. Unde nu-i cap, si la PNL, e lipsa totala, se iau cele mai antiromanesti decizii, si nimeni, nici un liberal oligofren gaozar nu-si asuma

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger