AcasăPoliticaLegea contestată de președintele Iohannis la CCR. „Echivalează cu introducerea cenzurii”

Legea contestată de președintele Iohannis la CCR. „Echivalează cu introducerea cenzurii”

Klaus Iohannis se va spăla pe mâini de Ludovic Orban

Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, că președintele Klaus Iohannis a contestat la Curtea Constituțională legea care interzice referirea la identitatea de gen în școli și universități.

Potrivit președintelui Iohannis modificarea legii educației, din acest punct de vedere, reprezintă o discriminare și o îngrădire a dreptului la libera exprimare.

„Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen”, se arată în contestația formulată de Klaus Iohannis.

Legea afectează dreptul la învățătură

Menționăm că, legea, așa cum a fost adoptată în Parlament, prezintă un amendament, al cărui inițiator este senatorul PMP, Vasile Cristian Lungu, prin care se susține că băieții care se prezintă drept fete să nu poată folosi dușurile și băile destinate persoanelor de sex feminin și nici ca aceștia să participe la competiții sportive pentru fete.

„Prin prevederile nou introduse, considerăm că legea criticată are caracter discriminatoriu și afectează dreptul fundamental privind accesul la învățătură”, critică președintele legea trimisă la promulgare.

Iohannis: „Legea condiționează accesul la educație”

Klaus Iohannis este de părere că legea „condiționează accesul la educație prin impunerea unor constrângeri în manifestarea unei teorii/opinii expres prevăzută prin lege, atât pentru beneficiari, cât și pentru furnizorii de educație”.

„Considerăm că, prin impunerea unei condiții pentru interzicerea, în unitățile de învățământ, a activității în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, anume aceea ca această teorie/opinie să fie înțeleasă ca un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași, legea dedusă controlului Curții Constituționale este de natură să determine excluderea din sfera beneficiarilor dreptului la educație pe aceia care ar dori studierea teoriei/opiniei identității de gen, circumstanțiată însă, în mod subiectiv, de către legiuitor, în funcție de modul în care aceasta este înțeleasă”, se arată în cererea de reexaminare.

Președintele mai susține că legea nu are nicio justificare obiectivă și rezonabilă.

„Norma în cauză are ca efect aplicarea sa arbitrară, condiționată de modul subiectiv în care destinatarii normei pricep o anumită teorie/opinie, fiind interzise de la studiere acele activități care au un anumit scop, cel al răspândirii unei teorii/opinii a identității de gen, dar numai cea înțeleasă într-un anumit fel. Însă, în acest mod, dispozițiile nou introduse prin legea criticată nu-și găsesc nicio justificare obiectivă și rezonabilă. (…) Instituirea nu echivalează cu satisfacerea nevoii de protecție a valorilor sociale”, mai susține Iohannis

Legea încalcă Constituția?

De asemenea, președintele precizează că este încălcată  Constituția pentru că legea contravine libertății de exprimare. „Echivalează cu introducerea cenzurii”, spune Klaus Iohannis.

„Întrucât instituie o normă care este de natură să determine restrângerea dreptului la liberă exprimare, prin aceea că aplicarea sa se realizează în funcție de criteriul subiectiv al exprimării unei anumite teorii/opinii. Echivalează cu instituirea unei cenzuri a opiniilor/teoriilor în cercetarea teoretică pe tema identității de gen. Acest lucru reprezintă, de fapt, impunerea unui anumit rezultat, a unei cunoașteri deformate în ceea ce privește materia identității de gen”, se mai arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis.

Legea a fost aspru criticată de reprezentanți ai mediului academic, precum și de organizații ale elevilor și studenților.

 

author avatar
Eli Dan Davidescu