AcasăPoliticaLegea 5D. Ministrul Năsui ”și-a asigurat” din nou prim-planul într-un scandal: ”Este...

Legea 5D. Ministrul Năsui ”și-a asigurat” din nou prim-planul într-un scandal: ”Este o minciună”. Cîțu, surprins. Reacție dură din PSD

(foto: Facebook)

Proiectul legii 5G în România iscă discuții la nivelul Coaliției, dar nu numai. Totul, după ce premierul însuși s-a arătat surprins de un pas despre care s-a aflat ar fi fost făcut de la nivelul unui minister din Cabinetul pe care îl conduce – și anume Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află useristul Claudiu Năsui. ”Nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar: am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în Coaliţie”, spunea Florin Cîțu, în cursul zilei.

Pe fondul reacțiilor apărute la nivel politic pe acest subiect, Claudiu Năsui a ales să transmită o reacție, via Facebook, din care să reiasă că a discutat cu Florin Cîțu – nu e clar dacă înainte sau după declarațiile premierului, de la Constanța, și că Ministerul Economiei, pe care îl conduce deputatul USR PLUS, susține ”fără echivoc” legea în cauză. Și caută să explice și cum e cu comunicarea către Legislativ.

”Văd că circulă informația că aș fi împotriva legii privind 5G în România. Este o minciună. Am vorbit și cu premierul despre acest subiect. Ministerul economiei susține fără echivoc această lege. Am primit comunicări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante.

Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor”, susține Năsui, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, ministrul Economiei subliniază și că ”susținem pe deplin adoptarea legislației privind 5G în România, iar în urma analizei făcute asupra legislației incidente, a caracterului de urgență a legii și a altor precedente la nivel european, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe”.

Reacție din PNL: E bine ca anumiți miniștri să învețe puțină procedură

Senatoarea PNL – principala formațiune din cadrul Coaliției de guvernare – Alina Gorghiu a fost printre primii politicieni care au reacționat pe această temă. Liberala a făcut un apel la procedură și la pașii de urmat în cadrul unor solicitări venite din direcția Guvernului către Legislativ. ”E bine ca anumiți miniștri să învețe puțină procedură. E greu de înțeles de ce ministerul Economiei trimite scrisori către Parlament, pentru amânarea Legii 5G, transmisă în procedură de urgență de Guvernul din care face parte.

Greu de înțeles. Ca procedură, pentru că nu un ministru, ci doar Guvernul, eventual prin Departamentul pentru relația cu Parlamentul, putea să ne comunice solicitarea. Dar mai ales politic și strategic, pentru că știm cu toții cât de important și stringent este acest subiect. Etapele de decizie au fost deja bifate: cea politică, în cadrul Coaliției, cea de securitate, în cadrul CSAT, cea executivă, în cadrul Guvernului”, a transmis Gorghiu, via Facebook.

În tot acest context, senatoarea PNL se declară convinsă că proiectul de lege referitor la 5G își va continua parcursul parlamentar în procedură de urgență. ”Când Guvernul hotărăște ceva, când Coaliția convine asupra unui subiect, un ministru face corespondență peste aceste decizii? Totuși, e o temă care privește securitatea națională. O lege care respectă angajamentele pe care le avem față de SUA și UE. Sunt convinsă că proiectul de lege privitor la 5G își va continua parcursul parlamentar în procedură de urgență, iar dl Năsui va depune toate diligențele să comunice rapid notificări, oricărei structuri internaționale dorește, că acest proces este în derulare”, susține Gorghiu.

Nu în ultimul rând, liberala face trimitere la reacția venită din direcția ministrului Năsui. ”PS: Între timp, ministrul Năsui a făcut o precizare necesară și anume că “actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe”. Probabil că această analiză trebuia făcută înainte să trimită scrisoarea, dar e bine să ne recunoaștem greșeala”, conchide Alina Gorghiu.

Atac dur din direcția PSD-ului: ”Când ești prost, nici măcar noile tehnologii nu te ajută să maschezi asta…”

Pe același subiect reacționase – tranșant – și prim-vicepreședintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu. Tot prin intermediul aceleiași reșele de socializare, fostul premier Grindeanu l-a arătat cu degetul pe actualul ministru al Economiei, amintind din start de poziția USR-ului, partid din care face parte Năsui, din vremea când partidul era în Opoziție, la momentul de față știut fiind faptul că USR PLUS se numără printre formațiunile ce formează Coaliția de guvernare.

Iată, integral, mesajul transmis de Grindeanu, via Facebook:

”După ce, din Opoziție, USR se bătea cu pumnii în piept cât de pro-american și pro-european este, acum, la Putere, ne arată fix contrariul! Ministrul Năsui cere azi amânarea dezbaterilor pe legea care blochează participarea Huawei la licitația 5G, șocând pe toată lumea! Asta deoarece, ca ministru, a fost de acord cu legea trecută prin Guvern, iar ca membru CSAT a votat pentru acest proiect, trimis apoi la Parliament pentru dezbatere în regim de urgență!

Practic Năsui ne transmite că nu dă doi bani pe următoarele fapte concrete:
– Iohannis a semnat în SUA un memorandum pe această temă cu Trump, act care trebuie transpus acum în lege;
– toate statele europene importante au luat deja decizii similare ce elimină companiile chineze din licitiațiile 5G;
– amânarea legii blochează licitația 5G, proiect vital pentru România, din care Guvernul unde Năsui e membru speră să obțină sute de milioane de euro!

Dacă Năsui s-a răzgândit brusc din pricina lobbyului puternic al Huawei – asta e deja treaba procurorilor. Dacă însă nu înțelege despre ce e vorba, îi dau o veste tristă: când ești prost, nici măcar noile tehnologii nu te ajută să maschezi asta…”

Premierul nu și-a ascuns mirarea: Nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important

Orele trecute, aflat la Constanța, întrebat de un reprezentant al presei despre solicitarea venită din direcția ministrului Economiei, premierul s-a arătat surprins. Întrebarea a sunat astfel: ”Este vorba despre ministrul Economiei, care a cerut Parlamentului amânarea unor dezbateri importante, este vorba despre o lege care a trecut prin Guvern, ştim că ministrul era prezent la acea şedinţă de guvern, privind adoptarea legii pentru reţelele 5G. Aţi discutat, cumva, cu ministrul, de ce a luat o astfel de decizie, până la urmă?”.

Iar răspunsul premierului a fost următorul: ”Nu. Şi mă surprinde o astfel de decizie. Nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar: am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în Coaliţie. Decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament, cât mai rapid. Nu am avut această discuţie cu ministrul Economiei, o să o am. Nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România”.

author avatar
Andrei Coman
397 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger