Cauta

Legătura dintre ridicarea sancțiunilor impuse Venezuelei și retragerea americanilor din România

Nimeni nu îndrăznește să o spună pe șleau, dar la cel mai înalt nivel se vorbește în șoaptă despre retragerea strategică a americanilor din România. Nu militar, evident, ci economic, acolo unde Exxon, prin renunțarea la proiectul de extragere a gazelor din Marea Neagră, a dat semnalul că Washingtonul începe să-și pună la adăpost business-urile. Și Ford și-a luat tălpășița, existând temeri că lista va continua să crească în viitorul apropiat.

Între timp, Casa Albă a mutat decisiv pe tabla de șah a geopoliticii. Cuba și Venezuela, vizate de sancțiuni puternice, au fost iertate și par să reintre în grațiile americanilor. Sau, cum se spune pe la noi, când interesul poartă fesul, te faci frate și cu dracul.

A început bătălia pentru hidrocarburile din America Latină

Plecarea americanilor de la Exxon din țara noastră are legătură și cu războiul din Ucraina, să fim sinceri! Nicio companie din domeniul petrolier nu își riscă investiția făcând prospecțiuni și extracții într-o zonă atât de sensibilă precum este Marea Neagră acum, mai ales după ce rușii au capturat Insula Șerpilor.

Pericolul este mult prea mare și Exxon Mobile pur și simplu nu a vrut să și-l asume. În plus, există informații că Departamentul de Stat american a jucat un rol important în luarea unei asemenea decizii întrucât avea deja pregătit un alt plan. Care, surpriză, săptămâna aceasta începe să fie devoalat.

Luni, SUA au mai ridicat câteva dintre restricțiile impuse Cubei, iar marți, au făcut același lucru și cu Venezuela. Un cadou nesperat din partea Washingtonului? Nicidecum, doar calcule economice și reconfigurarea sferelor de influență în regiune! Casa Albă dă atacul lovind în Federația Rusă tocmai cu  doi dintre partenerii Moscovei din America de Sud; atât Venezuala, cât mai ales Cuba erau considerate state apropiate de Rusia, dar se vede treaba că mai aproape este maioul american decât cămașa rusească.

Între criza politică și interesul de afaceri

Deocamdată, Statele Unite au anunțat că vor permite companiei Chevron să-și negocieze licența cu compania petrolieră de stat PDVSA. Presa mainstream de peste Ocean s-a grăbit să facă o legătură cu criza politică din Venezuela, gestul Guvernului american fiind văzut ca o concesie făcută președintelui Nicolas Maduro care la rândul lui trebuie să reia dialogul cu liderul Opoziției, Huan Guaido (susținut de Washington).

Nici pe departe! După cum se discută în lumea petroliștilor, apropierea SUA de Venezuela are a face doar cu rezervele uriașe de țiței ale Caracasului! Tocmai de aceea i s-a permis Chevronului să înceapă negocierile cu PDVSA. Și Exxon Mobile așteaptă să primească undă verde, o chestiune de zile. Iar dacă discuțiile vor avansa bine și America și Venezuela bat palma, cele două companii vor fora după țiței în apele Caracasului.

America a făcut ocolul lumii în căutarea de hidrocarburi, totul pentru a compensa pierderile cauzate în piață de sancțiunile impuse Federației Ruse. Astfel, apropierea de Venezuela nu urmărește nimic altceva în afară de asigurarea unui procent important pentru SUA din producția Caracasului de petrol. Deocamdată, singurele companii europene care operează în regiune sunt Eni SpA (Italia) și Repsol (Spania).

Colosul PDVSA este compus din patru societăți mixte și avea, până în 2019, un volum al extracției de țiței de 200.000 de barili pe zi. În 2020, America i-a interzis Venezuelei să mai extragă țiței, permițând companiei PDVSA doar să efectueze lucrări esențiale la puțurile de petrol.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version